Menu
Ajax – Excelsior: twee trainers met verleden bij beide clubs

Ajax – Excelsior: twee trainers met verleden bij beide clubs

Ajax speelt na een serie uitwedstrijden zaterdag eindelijk weer eens in de eigen vertrouwde ArenA. Ditmaal wacht Excelsior. Bij de Rotterdammers stonden ooit Adrie Koster en Alfons Groenendijk aan het roer. In de rol van hoofdtrainer troffen ze allebei eenmaal Ajax, waar zij eveneens een verleden hebben en zelfs samenwerkten bij het eerste elftal.

Koster op bezoek in de ArenA
Koster werd in 1997 aangesteld als trainer van Excelsior, destijds uitkomend in de eerste divisie. Tijdens zijn vijfde seizoen in Kralingen dwong de sympathieke Zeeuw met zijn ploeg promotie af naar de Eredivisie. Dat leidde ertoe dat de drievoudig international op 16 maart 2003 met Excelsior aantrad in de ArenA. En dat ging de bezoekers verdraaid goed af, aangezien Zlatan Ibrahimovic pas in de slotfase de winst veiligstelde voor Ajax: 2-1.

Eerder had Cecilio Lopes brutaal de score geopend voor de gasten. Ibrahimovic zorgde er vervolgens voor dat beide teams met een gelijke stand gingen rusten, waarna de Zweed in de slotfase opnieuw toesloeg. Bij de Kralingers speelde Michel Bastos het gehele duel op het middenveld. De huurling van Feyenoord kon in Nederland geen potten breken, maar groeide later uit tot Braziliaans international.

Het seizoen 2007-2008
Na avonturen langs VVV-Venlo en RKC Waalwijk werd Koster voor het seizoen 2007-2008 benoemd tot trainer van Jong Ajax. De voormalige vleugelaanvaller van Roda JC en PSV maakte echter al snel promotie naar Ajax 1 na het plotselinge vertrek van Henk ten Cate naar Chelsea. De assistenten van Ten Cate, Hennie Spijkerman en Groenendijk, bleven aan als assistenten.

Davy Klaassen tekende voor een treffer in de laatste ontmoeting met Excelsior in de ArenA.
Davy Klaassen tekende voor een treffer in de laatste ontmoeting met Excelsior in de ArenA.

Groenendijk met 3-0 onderuit
Groenendijk nam na dat seizoen de wijk naar Willem II en belandde via FC Den Bosch en opnieuw Ajax in 2015 bij Excelsior. En in navolging van Koster sloeg ook de geboren Leidenaar met zijn elftal geen modderfiguur in het uitduel bij Ajax. Hoewel Arek Milik na amper een uur spelen een 2-0-tussenstand op het scorebord had gezet, besliste Davy Klaassen pas vlak voor tijd het Amsterdams-Rotterdamse onderonsje definitief: 3-0.

Ajax- Excelsior
Ajax – Excelsior begint zaterdagavond om 20:45 uur. Bij de bezoekers staan liefst vier oud-Ajacieden onder contract: Bas Kuipers, Nigel Hasselbaink, Terell Ondaan en Leeroy Owusu. Laatstgenoemde heeft echter bij Ajax nog een contract tot medio 2019 en is voor een jaar verhuurd.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
TICKETS AJAX - EXCELSIOR