Menu
Ajax F1 wint 'eigen' HET-toernooi

Ajax F1 wint 'eigen' HET-toernooi

Door middel van zeven soevereine overwinningen heeft de F1 van Ajax woensdagmiddag beslag gelegd op de hoofdprijs in het eigen HET-toernooi. In de finale toonden de jonge Amsterdammers zich sterker dan hun plaatsgenoten van Zeeburgia, een van de 39 clubs die aanwezig waren op een zonnige woensdagmiddag op sportpark de Toekomst. Nigel de Jong nam om 18.00 uur de prijsuitreiking voor zijn rekening.

Sportpark de Toekomst was dit jaar voor de vierde keer het decor van het HET-toernooi, wat zijn naam dankt aan het niveau waarop de eerste elftallen van de deelnemende amateurclubs actief zijn; hoofdklasse, eerste klasse en tweede klasse. Doel is niet om jong talent naar Ajax te lokken, maar om de band met verenigingen uit de omgeving aan te halen. Dit keer waren de hoogste F-teams van Swift, OSV, De Kennemers, Overbos, Hollandia, DWS, DCO, Blokkers, KFC, Omniworld, Roda'23, Kon. HFC, Reiger Boys, Purmersteyn, DWV, Zeewolde, vv Zwanenburg, EDO, Legmeervogels, AFC, FC Turkiyemspor, JOS/Watergraafsmeer, Argon, Velsen, Beverwijk, FC VVC, Hillegom, Hoofddorp, SVW'27, DCG, RCH, VSV, Amstelveen Heemraad, Pancratius, Zeeburgia, FC Blauw Wit Amsterdam, HVV 't Gooi, SV Almere en DEM van de partij.

Aangevuld met gastheer Ajax werden de veertig teams verdeeld over acht poules van vijf. Van daaruit stroomden de acht groepswinnaars door naar de kwartfinales. Daarin rekende het zevental van Ajax af met de F1 van Zeewolde, gevolgd door een zege op Omniworld in de halve eindstrijd. Ten slotte ging om kwart voor zes de finale van start, op het hoofdveld van de Toekomst. Onder het toeziend oog en enthousiaste aanmoedigingen van de andere teams, vele ouders én Ajacied Nigel de Jong, streden Zeeburgia en Ajax om de hoofdprijs.

In de eerste helft hield Zeeburgia knap stand tegen de leeftijdsgenootjes van Ajax, maar daarna kwam het klasseverschil én het verschil in trainingsarbeid toch tot uitdrukking. Daar waar bij de meeste amateurclubs twee keer per week wordt getraind, heeft trainer Dennis de Haan vier keer de beschikking over zijn spelertjes. Zo bezien was het niet meer dan logisch dat Ajax F1 de finale in zijn voordeel besliste, uiteindelijk nog met ruime cijfers: 4-0. De doelpunten waren stuk voor stuk fraai.

Daarna was het de beurt aan Nigel de Jong om de prijzen te verdelen. Op het terras van het clubhuis voerde de speler van Ajax 1 en het Nederlands elftal kort het woord. De Jong refereerde daarbij aan het feit dat ook hij ooit een jongetje was dat droomde van een grote carrière in het betaalde voetbal. ,,Ik heb hier natuurlijk zelf gevoetbald en het is mooi om vandaag even terug te zijn. Het is goed te zien hoe de jeugd zich ontwikkelt. Ik wil bij deze ouders oproepen om hun kind in deze fase te steunen in dat wat hij of zij heel graag wil doen. Iedereen zal dan uiteindelijk op zijn manier goed terecht komen.''