Menu
Ajax-fans creatief in vinden weg naar Stockholm

Ajax-fans creatief in vinden weg naar Stockholm

Ajax wordt woensdag in Stockholm gesteund door ruim 10.000 supporters. Waar velen hebben gekozen voor een dagcharter, zijn sommige Ajacieden behoorlijk creatief geweest in het vinden van een betaalbare vlucht naar de finalestad. De prijzen schoten immers na de thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon al omhoog. Na de beslissende return was het al helemaal onmogelijk om nog een redelijk voordelige directe vlucht te vinden.

Chris uit Amsterdam ging zich al op tijd oriënteren voor een eventuele finale: ,,Voorzichtig keek ik - in een baldadige bui - na de tweede wedstrijd tegen Schalke 04 al wat de mogelijkheden waren, en of het misschien te rijden was naar Stockholm. Maar dat was me toch iets te ver. En bovendien zag ik het toen nog steeds niet als een reële optie dat Ajax ook echt de finale ging halen.

Na de eerste wedstrijd tegen Olympique Lyon wilde ik nog niet boeken, maar na de return ben ik er fanatiek ingedoken

Toen ik terugkwam uit de Arena na de eerste wedstrijd tegen Olympique Lyon wilde ik nog niet boeken, maar na de return ben ik er fanatiek ingedoken. Ik kon maandag m’n kaartje al halen, maar de twee personen met wie ik wilde gaan waren dinsdag pas aan de beurt. Voor eentje is het gelukt, dus ik ben blij dat ik niet direct al had geboekt, want dan hadden we nu met een extra vliegticket gezeten.

3000 km voor Ajax
Hoewel de vliegafstand Amsterdam - Stockholm 1125 km bedraagt, is Chris maar liefst 3042 km onderweg: ,,Ik kreeg tips dat het zoeken op twee enkeltjes goedkoper was, en ben wel een paar uurtjes bezig geweest om een mooie route te vinden. Uiteindelijk vlieg ik dinsdag van Amsterdam naar Boedapest, heb daar drie uurtjes en vlieg dan door naar Stockholm. Vrijdag vlieg ik naar Oslo, om daar het vliegtuig weer naar Amsterdam te pakken.''

Ik heb er heel veel zin in, en we gaan winnen met 2-1!

Mocht Ajax winnen, zal Chris met heel wat andere supporters wel de huldiging moeten missen: ,,Het is balen dat ik bij een overwinning van Ajax de huldiging ga missen, maar donderdag op Hemelvaartsdag al terugvliegen was echt veel te duur geworden. Met 300 euro ben ik nu klaar, daarmee ben ik een stuk goedkoper uit dan de dagcharters. Ik heb er heel veel zin in, en we gaan winnen met 2-1!''

Veel supporters gaan ook met de auto, trein of bus naar Stockholm en zijn zo een hele dag kwijt om op de finaleplek te komen. Één supporter charterde zelfs een eigen vliegtuig, inclusief bemanning, om zo met 188 andere supporters Stockholm te bereiken.

Uren het internet afstruinen
Ajax-fan Leon pakte het weer iets anders aan: ,,Na de thuiswedstrijd tegen Schalke ben ik samen met een vriend al stiekem naar vluchten gaan kijken. We wilden alvast de mogelijkheden verkennen. Pas nadat Ajax zich plaatste voor de finale en wij ons kaartje hadden bemachtigd, zijn we daadwerkelijk gaan kijken met de intentie om te boeken.

Al snel bleek dat rechtstreeks vliegen op Stockholm een lastig verhaal werd. We waren niet van plan om de hoofdprijs te betalen voor de dagcharters, dus besloten we er een creatieve reis van te maken. We hebben een hele avond van 20:00 uur tot 01:00 uur het internet afgestruind.

Een mooie en lange trip, maar het is het absoluut waard, daar ben ik van overtuigd!

Een reis met de auto, per trein via Kopenhagen en vliegen via Riga, Helsinki, Gdansk en zelfs Istanbul hebben we als opties besproken. Uiteindelijk vliegen we van Amsterdam naar Frankfurt, dan na een tussenstop van 4 uur naar Oslo, en vanuit Oslo met een huurauto naar Uppsala waar we overnachten. Een mooie en lange trip, maar het is het absoluut waard, daar ben ik van overtuigd!

Ik hoop niet dat de wedstrijd wordt afgesloten met penalty’s, daar kan mijn hart echt niet tegen. Het zou geweldig zijn als Justin Kluivert in de voetsporen van zijn vader kan treden en in een finale scoort. Dit keer geen 1-0, maar de bevrijdende 3-1!”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto’s: Ajax.nl en Pro Shots/Stanley Gontha (boven)