Menu
Ajax - FC Groningen: 4 optredens Luis Suarez

Ajax - FC Groningen: 4 optredens Luis Suarez

Luis Suarez werd ruim tien jaar geleden door FC Groningen weggeplukt bij Nacional uit zijn geboorteland Uruguay. Eenmaal in Groningen stal hij al snel de harten van de supporters. Het verblijf van de aanvaller in het hoge Noorden bleef dan ook beperkt tot slechts één seizoen, aangezien Ajax wel heil zag in de Zuid-Amerikaan. Suarez speelde in de Eredivisie viermaal het duel Ajax – FC Groningen, dat zondag op het programma staat.

Suarez met Groningen op bezoek
Suarez kwam in zijn eerste seizoen (2006-2007) al in de zevende speelronde met Groningen op bezoek in de ArenA. Het bezoek van de Uruguayaan ging niet onopgemerkt voorbij. Suarez bezorgde de bezoekers na een uur spelen een 1-2-voorsprong, nadat hij profiteerde van een misverstand tussen doelman Maarten Stekelenburg en aanvoerder Jaap Stam. Uiteindelijk greep Ajax op wilskracht alsnog de drie punten dankzij Ryan Babel, die zijn tweede van de avond maakte, en Urby Emanuelson. De laatste scoorde met een geweldige poeier van afstand: 3-2.

Ajax – FC Groningen 2-2
Ook een jaargang later eiste Suarez - inmiddels Ajacied - een hoofdrol voor zich op. Ditmaal maakte de handenbinder handig gebruik van een misser van Arnold Kruiswijk en haalde hij op verwoestende wijze vanaf achttienmeter de trekker over: 1-0. Zijn fraaie openingstreffer werd echter tenietgedaan door Marcus Berg (2x), die hem nota bene had opgevolgd in Groningen. Pas in de slotfase redde Klaas Jan Huntelaar alsnog een punt voor de Amsterdammers: 2-2.

Luis Suarez heeft gescoord in zijn eerste Ajax - FC Groningen in Amsterdamse dienst. De ArenA viert het feestje mee met zijn smaakmaker in wording.
Luis Suarez heeft gescoord in zijn eerste Ajax - FC Groningen in Amsterdamse dienst. De ArenA viert het feestje mee met zijn smaakmaker in wording.

Eindelijk een zege in ArenA
In het seizoen 2008-2009 toog FC Groningen als trotse koploper naar de ArenA. Ondanks deze morele ruggensteun hielden Ajax en Suarez eindelijk het volle pond over aan de onderlinge ontmoeting, die achteraf gezien al in de eerste helft was beslist. Op aangeven van Jan Vertonghen sloeg Oleguer toe met een kopbal. Nadien werd niet meer gescoord, ook niet door smaakmaker Suarez die wel twee kansen kreeg maar telkens stuitte op keeper Luciano.

Laatste Ajax – FC Groningen voor Suarez
Suarez speelde op 28 maart 2010 voor het laatst een Ajax – FC Groningen. En ook nu kreeg de aanvoerder legio kansen maar ontbrak het laatste beetje geluk, waardoor zijn dertigste competitietreffer uitbleef. De topschutter, die momenteel furore maakt bij FC Barcelona, schreef wel een assist op zijn naam nadat Vertonghen zijn hoekschop met het hoofd had afgerond: 3-0. Het was het tweede doelpunt van de Belg. Siem de Jong had eerder de 2-0 voor zijn rekening genomen.

Ajax – FC Groningen begint zondag om 16:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tickets Ajax – FC Groningen