Menu
Ajax - FC Twente: 4 keer na 15 mei 2011

Ajax - FC Twente: 4 keer na 15 mei 2011

Juist nu de ontknoping nadert in de titelstrijd met PSV wacht de Ajacieden nog een memorabele wedstrijd. Hoe je het ook wendt of keert; het duel Ajax - FC Twente zal nooit meer worden los gezien van de kampioenswedstrijd op 15 mei 2011, toen Ajax op de laatste speeldag de Tukkers in een directe confrontatie van de troon stootte: 3-1. Daarna stonden beide teams de voorbije jaren vier keer tegenover elkaar in de ArenA.

Ruim vier maanden na het kampioensduel en de verovering van de derde ster was het al zover en ontvingen de Amsterdammers FC Twente opnieuw. Ook ditmaal leek Ajax na een doelpunt van Miralem Sulejmani op rozen te zitten, maar bracht Luuk de Jong de bezoekers in de slotfase op gelijke hoogte.
In het seizoen 2012-2013 boekte Ajax een bescheiden 1-0-winst op FC Twente. Christian Eriksen groeide halverwege de tweede helft uit tot matchwinner. Beide teams waren inmiddels flink gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd van amper anderhalf jaar eerder.

Een jaargang later stonden Ajax en Twente in de slotfase van het seizoen tegenover elkaar. De 3-0-zege van de thuisploeg leidde vervolgens tot euforie en bleek later een belangrijke opmaat naar de vierde landstitel op rij. Stefano Denswil opende deze zonnige laatste zondag van maart de score. Na rust maakten Lasse Schöne en Bojan Krkic het feest compleet.

Hoofdrol Kishna
Vorig seizoen draaide Ricardo Kishna eigenhandig de Twentenaren de nek om door in het laatste kwart van de wedstrijd tweemaal met zijn talentvolle linker raak te schieten: 4-2. Daarvoor had Jesús Corona de score geopend voor de Tukkers. Een tegenvaller die al snel tenietgedaan werd door Nick Viergever en Riechedly Bazoer. Desondanks bracht Hakim Ziyech zijn ploeg langszij, maar uiteindelijk luidde Kishna het slotakkoord in voor Ajax.

Ajax leidt twee speelronden voor het einde met 78 punten uit 32 wedstrijden. PSV kan gelijke cijfers overleggen, met dien verstande dat het doelsaldo van de Eindhovenaren (zes treffers) minder is dan van de koploper. PSV ontvangt in eigen huis SC Cambuur, dat bij verlies degradeert uit de Eredivisie. Alle Eredivisieduels beginnen zondag om 14:30 uur.


Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst