Menu
Ajax – FC Utrecht: 2 Utrechters in Amsterdam

Ajax – FC Utrecht: 2 Utrechters in Amsterdam

Ajax speelt zondagmiddag de streekderby tegen FC Utrecht. In het verleden waagden verschillende spelers vanuit de Domstad de overstap naar Ajax. Onder meer Leo van Veen en Rob de Wit maakten eerst furore in Utrecht voordat zij naar de rivaal vertrokken.

Routinier Van Veen
Van Veen is al 36 jaar oud als hij in 1982 FC Utrecht verruilt voor Ajax. De verdediger, die van origine een veelscorende  centrumspits is, moet in het hart van de Amsterdamse defensie het gat opvullen dat de gestopte Wim Jansen heeft achtergelaten. Het wordt echter geen onverdeeld succes. Tussen  generatiegenoten als Johan Cruijff en Piet Schrijvers sneeuwen de prestaties van Mister FC Utrecht onder. Bovendien is de concurrentie hevig met aanstormende talenten als Jan Mølby en Frank Rijkaard. Na een jaar keert Van Veen alweer terug naar zijn grote liefde ruim veertig kilometer verderop.

De Wit: opvolger van Jesper Olsen
Als Jesper Olsen in 1984 besluit in te gaan op een aanbieding van Manchester United is het alle hens aan dek in Amsterdam en omstreken. De Deense linkervleugelaanvaller is namelijk in drie seizoenen tijd uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Voor de vervanging van ‘de Vlo’ klopt Ajax aan bij Rob de Wit van FC Utrecht.

Oud-Ajacied Rob de Wit reikte de kampioensschaal uit in het seizoen 2012-2013.
Oud-Ajacied Rob de Wit reikte de kampioensschaal uit in het seizoen 2012-2013.

De grillige linksbuiten doet Olsen vervolgens  snel vergeten met zijn onnavolgbare dribbels, passeeracties en doelpunten. De Wit speelt zich bovendien in zijn debuutjaar bij Ajax al in de kijker van bondscoach Leo Beenhakker, die hem op 1 mei 1985 tijdens het WK-kwalificatieduel met Oostenrijk (1-1) laat debuteren als vervanger van René van der Gijp. Een kleine twee weken later begint De Wit in en tegen Hongarije opnieuw op de bank. Ditmaal komt hij meteen na rust binnen de lijnen voor Ton Lokhoff. Twintig minuten later verwerft de olijke Utrechter wereldfaam door met een weergaloze stiftbal de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening te nemen. Daarmee houdt hij tevens Oranje in de race voor deelname aan het WK.

Uiteindelijk plaatst het Nederlands elftal zich, na een verloren barrage tegen België later dat jaar, niet voor het WK dat in de zomer van 1986 wordt gespeeld in Mexico. Het wordt een zomer die het leven van de ogenschijnlijk zorgeloze voetballer voorgoed zou veranderen. Tijdens zijn vakantie in Spanje wordt De Wit op bijna 23-jarige leeftijd getroffen door een hersenbloeding.

Hoewel de achtvoudig international zich na dit persoonlijke drama niet gewonnen geeft en nog een manmoedige poging doet om alsnog een rentree te maken, liggen zijn mooiste voetbaldagen achter hem. Wat rest zijn de prachtige beelden van een grillige linksbuiten die op hoogtijdagen alles en iedereen voorbij liep.

Ajax – FC Utrecht begint zondag om 12:30 uur

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto'S: Ajax.nl/ Erfgoed (boven) en Gerard van Hees
TICKETS AJAX - FC UTRECHT