Menu
Ajax - FC Utrecht: debuut van 'Arie' Winter

Ajax - FC Utrecht: debuut van 'Arie' Winter

Ajax hervat zondag de titelrace met PSV in de eigen ArenA tegen FC Utrecht, de enige ploeg samen met de Eindhovenaren die Ajax dit seizoen versloeg in competitieverband. Verder denken veel supporters bij het affiche Ajax - FC Utrecht waarschijnlijk terug aan het seizoen 1985-1986, toen ene Aron Winter mocht debuteren onder trainer Johan Cruijff.

De wedstrijd op 6 april 1986 was feitelijk al gespeeld - door doelpunten van John Bosman en Ronald Spelbos - toen na 68 minuten het wisselbord de lucht inging en Frank Rijkaard door Cruijff werd bedankt voor bewezen diensten. Voor hem in de plaats kwam Winter: redelijk klein van stuk, snorretje en een guitige uitstraling. Het publiek in de Meer sloot de jongeling uit Lelystad direct in de armen en vanaf de eerste minuut werd ieder balcontact van hem begeleid met de koosnaam Arie, Arie, Arie.

Voetsporen
‘Arie’, bleef echter onverstoorbaar en luisterde zes minuten voor tijd zijn debuut op met een treffer: 3-0. Daarmee trad hij in de voetsporen van onder meer zijn grote leermeester Cruijff. Opvallend genoeg werd Winter bij zijn eerste wedstrijd vergezeld door vier medespelers die hem voorgingen als scorende Ajax-debutant. Ook John Bosman, Frank Rijkaard, Rob Rijnink en Rob de Wit scoorden bij hun allereerste competitieoptreden in Ajax 1.

Bij FC Utrecht stond die middag Hans Galjé onder de lat. De keeper had de eerste seizoenshelft bij Ajax voornamelijk de reservebank warm gehouden, doordat Cruijff de voorkeur gaf aan Stanley Menzo. Aan het einde van het seizoen vertrok Galjé definitief bij de Amsterdammers en zette hij zijn loopbaan voort bij het Belgische KV Kortrijk. Ook Jan Wouters maakte deel uit van de basisploeg van de Utrechters. Saillant genoeg maakte hij drie maanden later de overstap naar Ajax, nadat Cruijff bij de clubleiding een zwaarwegend advies had uitgebracht.

Ajax heeft na dertig speelronden in de Eredivisie nog altijd een voorsprong van twee punten op PSV. Bovendien is het doelsaldo (plus negen) van de Ajacieden beter dan dat van de Brabanders. FC Utrecht staat op een verdienstelijke vierde plaats en speelt daarnaast volgende week ook nog de bekerfinale tegen Feyenoord.

Ajax – FC Utrecht begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Erfgoed Ajax