Menu
Ajax feestelijk gehuldigd

Ajax feestelijk gehuldigd

Net als bij het kampioensfeest in 2012 stroomde het ArenaPark zondag opnieuw vol voor de landskampioen van 2013. De selectie van Frank de Boer vierde het behalen van de 32ste landstitel, en het derde kampioenschap op rij, samen met tienduizenden Ajax-fans. ,,Deze schaal is ook helemaal voor jullie’’, bedankte De Boer alle Ajax-fans voor hun steun.

De huldiging naast de Amsterdam ArenA, bezocht door 60.000 fans, verliep vrijwel zonder wanklank. Enkele uren nadat de kampioensschaal in de ArenA was veroverd, werd deze getoond aan de fans. De steun van de supporters was uiteraard onmisbaar voor Ajax in de laatste kampioensrace. ,,We hebben fantastische supporters. Bedankt voor jullie steun’’, sprak De Boer gloedvolle woorden richting de mensenmassa, of beter gezegd Ajax-massa op het ArenaPark.

De selectie en de Ajax-fans werden verder ook toegesproken door burgemeester Eberhard van der Laan. De eerste burger van Amsterdam vroeg zich publiekelijk af ‘of Ajax hier een gewoonte van gaat maken.’ Met ‘hier’ doelde Van der Laan op het jaarlijkse vieren van een kampioensfeestje nabij de ArenA. ,,Als dat zo is laten we het podium gewoon staan’’, opperde de burgemeester met een knipoog, waarna ook hij een speciaal Ajax-kampioensshirt ontving.

Ook Siem de Jong vierde zijn derde kampioensfeestje op een rij. Voor de derde keer in de clubhistorie slaagde Ajax erin om drie keer op rij de titel te veroveren. ,,Fantastisch om het veld (het ArenAPark, red.) vol fans te zien staan’’, sprak de Ajax-captain kort na de huldiging. Het moment waarop ook hij de ‘verse’ schaal aan de fans kon tonen was fraai en bijzonder. ,,Maar dat ik de schaal op het veld als eerste omhoog mocht houden, was voor mezelf ook heel speciaal.’’

Frank de Boer toont de kampioensschaal aan de Ajax-fans op het ArenAPark. Frank de Boer toont de kampioensschaal aan de Ajax-fans op het ArenAPark.

,,Het is misschien een cliché, maar dit lijkt wel een droom die werkelijkheid is geworden’’, vertoefde ook Daley Blind in feestelijke sferen. Net als Viktor Fischer (Talent van het Jaar) bemachtigde Blind zelfs twee prijzen. De linksback was een steunpilaar in de kampioensploeg en werd niet veel later ook gehuldigd als Ajacied van het Jaar. ,,Het kan eigenlijk niet beter’’, lachte Blind. Net als De Jong was ook de verdediger tot nu toe elk competitieduel van de partij in de ploeg van De Boer. De Ajacied hield de Ajax-buste, de trofee bij de titel Ajacied van het Jaar, stevig in handen. ,,Ik ben trots op het team, en trots op mijn medespelers."

De Jong en Blind behoren inmiddels tot de routiniers als het aankomt op een (kampioens)feestje vieren. Een handvol selectiespelers beleefde zijn eerste échte kampioenschap als Ajacied. Onder de gelukkigen ook Mitchell Dijks. De talentvolle verdediger ging op het veld van de ArenA al uit zijn dak na de zege (5-0) op Willem II. ,,Ik ben trots. Niet te beschrijven gewoon’’, verwoordde Dijks zijn gevoel over zijn eerste kampioenschap als A-selectielid. ,,Ik speel nu 3,5 jaar bij Ajax en ben nu drie keer kampioen geworden. Prachtig om het feestje te vieren met alle fans. En dat is extra mooi, want ik ben wel van een feestje.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Siem de Jong is trots op de schaal. Siem de Jong is trots op de schaal.
Daley Blind veroverde zondag de kampioensschaal én de ereprijs Ajacied van het Jaar. Daley Blind veroverde zondag de kampioensschaal én de ereprijs Ajacied van het Jaar.
Het uitzicht van de kampioenen vanaf het podium op het ArenaPark. Er waren liefst 60.000 fans. Het uitzicht van de kampioenen vanaf het podium op het ArenaPark. Er waren liefst 60.000 fans.
Viktor Fischer (Talent van het Jaar) is uitzinnig als hij de schaal toont aan het publiek. Viktor Fischer (Talent van het Jaar) is uitzinnig als hij de schaal toont aan het publiek.
'Als Ajax hier een gewoonte van maakt, laten we het podium gewoon staan', aldus burgemeester Eberhard van der Laan. 'Als Ajax hier een gewoonte van maakt, laten we het podium gewoon staan', aldus burgemeester Eberhard van der Laan.
Feestvreugde op het ArenaPark. Feestvreugde op het ArenaPark.
Danny de Munk verzorgde een mini-optreden tijdens de huldiging. Danny de Munk verzorgde een mini-optreden tijdens de huldiging.
Ook Kees Prins trakteerde alle Ajacieden op Ajax-liederen. Ook Kees Prins trakteerde alle Ajacieden op Ajax-liederen.
Ajacieden hebben sinds 5 mei 2013 iets speciaals met '32'. Ajacieden hebben sinds 5 mei 2013 iets speciaals met '32'.
Sommige Ajacieden verlieten het ArenAPark zoals zij waren gekomen: op het dak van een touringcar. Sommige Ajacieden verlieten het ArenAPark zoals zij waren gekomen: op het dak van een touringcar.