Menu
Ajax feliciteert Johan Cruijff!

Ajax feliciteert Johan Cruijff!

Johan Cruijff viert vandaag zijn 65e verjaardag. Ajax feliciteert de grootste Ajacied uit de clubhistorie. Natuurlijk hoopt de club nog veel, heel veel mooie en succesvolle jaren te delen met Cruijff.

Johan Cruijff werd op 25 april 1947 geboren in Amsterdam. Na het doorlopen van de jeugdopleiding van Ajax maakte 'Cruijffie' op 15 november 1964 zijn debuut in Ajax 1. GVAV - Ajax leverde een 3-1 nederlaag op (enige Ajax-treffer: Johan Cruijff), maar de ster van het supertalent was rijzende. Met Cruijff in het veld en Rinus Michels eenmaal aan het roer bij het eerste elftal bereikte Ajax de wereldtop. De drie Europa Cups en een Wereldbeker die de club begin jaren zeventig won getuigen daarvan. In 1973 verruilde Cruijff Ajax voor FC Barcelona.

Na zijn terugkeer in 1981 (comebackwedstrijd: Ajax - HFC Haarlem 4-1) diende Cruijff zijn club nog enkele seizoenen als speler, waarna hij zijn glansrijke carriere vervolgde als trainer. In 1987 won Ajax, met Cruijff aan het trainersroer, de voormalige Europa Cup II, de Europese beker voor bekerwinnaars.

Johan Cruijff aan de bal tijdens zijn rentree als Ajacied in 1981 tijdens Ajax - Haarlem. Johan Cruijff aan de bal tijdens zijn rentree als Ajacied in 1981 tijdens Ajax - Haarlem.

Cruijff en Ajax blijven natuurlijk altijd aan elkaar verbonden. Is het niet als speler of trainer, dan wel als club en clubicoon. Op dinsdag 6 april 1999 was Cruijff in de Amsterdam ArenA te bewonderen in een Ajax-shirt. In de Erewedstrijd '30 jaar finales' vormde de 'maestro uit Betondorp' een koppel met collega-clubicoon Marco van Basten.

Om de onverwoestbare band tussen Cruijff en Ajax te onderstrepen besloot de club in 2007 ter ere van de 60ste verjaardag van Cruijff het shirt met rugnummer 14 voorgoed te 'bevriezen'. In de A-selectie van Ajax zal geen speler meer het rugnummer 14 dragen. Die eer is sinds 2007 weggelegd voor Johan Cruijff. Voor altijd de grootste Ajacied aller tijden. Ook na zijn 65ste verjaardag.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Ajax Erfgoed

Bekijk hier de top 10 van de mooiste goals die Johan Cruijff maakte als Ajacied!

Johan Cruijff in het Ajax-shirt tijdens de '30 jaar finales-wedstrijd', de avond in 1999 die ook een eerbetoon werd aan de grootste Ajacied ooit. Johan Cruijff in het Ajax-shirt tijdens de '30 jaar finales-wedstrijd', de avond in 1999 die ook een eerbetoon werd aan de grootste Ajacied ooit.
Ajax 'bevroor' het rugnummer 14 bij de 60e verjaardag van Cruijff. Nummer 14 is sinds 2007 in de Ajax-selectie voor altijd hét rugnummer van Johan Cruijff. Ajax 'bevroor' het rugnummer 14 bij de 60e verjaardag van Cruijff. Nummer 14 is sinds 2007 in de Ajax-selectie voor altijd hét rugnummer van Johan Cruijff.
Johan Cruijff in een kenmerkende pose als coach van Ajax, midden jaren tachtig. Johan Cruijff in een kenmerkende pose als coach van Ajax, midden jaren tachtig.
Ontmoeting in de ArenA tussen twee van de grootste voetballers aller tijden: Cruijff en Pelé. Ontmoeting in de ArenA tussen twee van de grootste voetballers aller tijden: Cruijff en Pelé.
Cruijff als gastspeler in de erewedstrijd bij Arsenal voor Dennis Bergkamp. Cruijff als gastspeler in de erewedstrijd bij Arsenal voor Dennis Bergkamp.
Johan Cruijff op de Toekomst in gesprek met technisch hartlid Wim Jonk. Johan Cruijff op de Toekomst in gesprek met technisch hartlid Wim Jonk.
Twee Ajax-clubiconen als speler: Johan Cruijff en Louis van Gaal. Twee Ajax-clubiconen als speler: Johan Cruijff en Louis van Gaal.