Menu
'Ajax - Feyenoord altijd speciaal'

'Ajax - Feyenoord altijd speciaal'

Frank de Boer verheugt zich op de bekerkraker tegen Feyenoord. In een nagenoeg uitverkochte Amsterdam ArenA strijden Ajax en Feyenoord woensdagavond om een plaats in de halve finales van het bekertoernooi. De Boer: ,,Het is toch een prestigeduel. Ik verwacht een geweldige sfeer.”

Zowel Ajax als Feyenoord zijn prima uit de winterstop gekomen. Koploper Ajax was afgelopen zondag met 1-0 te sterk voor PSV, terwijl Feyenoord een overtuigende uitzege in Utrecht boekte. ,,Feyenoord staat er goed op. Ze hebben progressie geboekt. Het vertrouwen straalt er van af. Individueel gezien kan je ze denk ik wel met het niveau van PSV vergelijken, alleen qua team zijn ze verder.”

Als speler en inmiddels ook als trainer heeft De Boer de nodige Klassiekers op zijn naam staan. Of het nu een competitie- of bekerduel betreft, maakt volgens de Ajax-coach niet veel uit. ,, De supporters zijn er vaak al weken mee bezig. Dat laten ze ook duidelijk merken. Ik weet hoe belangrijk deze wedstrijd voor de fans is, maar dat geldt uiteraard ook voor de spelers en de trainers. Het is toch een prestigeduel. Dat gevoel zweept je op. Het maakt de ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord altijd leuk en speciaal. En gezien het feit dat de ArenA voor deze bekerwedstrijd bijna is uitverkocht, verwacht ik morgenavond een geweldige sfeer.”

Frank de Boer: ,,Ik verwacht morgenavond een geweldige sfeer in de nagenoeg uitverkochte ArenA." Frank de Boer: ,,Ik verwacht morgenavond een geweldige sfeer in de nagenoeg uitverkochte ArenA."

Eerder dit seizoen eindigde de competitiewedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in een 2-1-zege voor Ajax. Na de openingstreffer van Feyenoord-spits Graziano Pellѐ scoorde Kolbeinn Sigthórsson tweemaal. De aanvalsleider van Feyenoord verkeert momenteel in een blakende vorm, zo onderkende ook De Boer. ,,We zullen hem op dezelfde manier bespelen zoals we vorige keer ook hebben gedaan. Je weet als verdediger dat je slim moet zijn in de duels met hem. Een Pellѐ in vorm kan best lastig zijn, maar dan nog zijn er genoeg mogelijkheden om hem te bestrijden.”
Ajax beschikt over een nagenoeg fitte selectie. Aan de geblesseerde aanvoerder Siem de Jong is niet beschikbaar. Zoals gebruikelijk verdedigt reservedoelman Kenneth Vermeer het doel bij bekerwedstrijden.

Of er naast Vermeer nog andere spelers een 'beloning' in de vorm van speelminuten kunnen verwachten, hield De Boer dinsdagmiddag nog open. Toch lijkt de kans groot. ,,Dat zou zo maar eens kunnen”, antwoordde de coach van Ajax op die vraag. ,,Ik vind dat iedereen het verdient om te spelen. Tijdens het trainingskamp in Turkije en ook afgelopen week heeft iedereen heel goed getraind. Daar leid ik uit af of iemand zich dermate profileert dat hij voor een basisplaats in aanmerking komt. Ik kijk ernaar, maar wil tegelijkertijd ook winnen. Ook tegen Feyenoord probeer ik daarom een zo’n goed mogelijk elftal samen te stellen.”

Over de geblesseerde De Jong zei hij: ,,Hij werkt keihard aan zijn herstel. We rekenen erop dat hij over twee á drie weken weer kan spelen. Wie weet gaat het sneller dan verwacht. Dat zou dan mooi meegenomen zijn.” Nicolai Boilesen is in ieder geval inzetbaar tegen Feyenoord. De Deen maakte afgelopen zondag tegen PSV zijn officiële rentree nadat hij eerder tijdens het trainingskamp in Turkije ook al speelminuten had gemaakt. ,,Hij staat er fysiek gewoon heel goed op”, vertelde De Boer desgevraagd over zijn Deense linksback die na zijn blessure tegen FC Barcelona weer helemaal terug is.

De Boer: ,,We rekenden er eerder dit seizoen uiteraard niet op dat Nicolai dit jaar vijftig wedstrijden zou spelen. Gezien zijn verleden met blessures zou de helft al mooi zijn. Gelukkig loopt het allemaal voorspoedig en heeft hij inmiddels al aardig wat wedstrijden (13 officiële duels en een wedstrijd voor Jong Ajax, red.) gespeeld. Het feit dat Daley Blind het goed op het middenveld doet, heeft daar uiteraard ook mee te maken.” Boilesen daarop inhakend: ,,Ik heb nu al meer gespeeld dan ik vooraf samen met de medische staf had bedacht. Gelukkig had de blessure die ik laatst tegen FC Barcelona opliep niets te maken met mijn oude blessures. Bovendien was het niet zo ernstig waardoor ik weer vrij snel terug was. Ik moet nu gewoon hard blijven werken en zorgen dat ik fit blijf. Dat is het enige wat ik er zelf aan kan doen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Boilesen: ,,Ik heb nu al meer gespeeld dan ik voorafgaand aan dit seizoen had verwacht." Boilesen: ,,Ik heb nu al meer gespeeld dan ik voorafgaand aan dit seizoen had verwacht."