Menu
Ajax, Feyenoord, PSV en KPN lanceren Club TV

Ajax, Feyenoord, PSV en KPN lanceren Club TV

Ajax, Feyenoord en PSV starten elk hun eigen (digitale) televisiekanaal. In een goedbezette kantine van Voetbalvereniging Tricht presenteerden de drie topclubs vandaag hun plannen rondom de eigen clubzenders. ,,Succes is het doel, Ajax TV is een van de middelen die kan bijdragen aan het succes'', vertelde Ajax' algemeen directeur Maarten Fontein tijdens zijn introductie van Ajax TV. ,,Beleving en plezier staan voorop.''

De keuze voor de Trichtse amateurvereniging was een logische; Sportpark Crayenstein ligt exact 63,6 kilometer van zowel de Amsterdam ArenA, De Kuip en het Philips Stadion. Op neutraler terrein kwamen de sportieve concurrenten Ajax, Feyenoord en PSV waarschijnlijk nooit eerder bijeen.

De clubkanalen, waarvoor inmiddels al programma’s worden gemaakt, moeten met ingang van het nieuwe seizoen als volwaardige televisiezender gaan uitzenden. Ajax TV verzorgt wekelijks vijf uur unieke clubtelevisie. Alle clubs zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud van het eigen clubkanaal.

,,Het dagelijkse nieuws gaat een belangrijke rol spelen op Ajax TV'', vertelde Fontein. Zeven dagen per week is een cameraploeg aanwezig nabij de ArenA. ,,Bijna alles zal te zien op Ajax TV, wanneer de fan het ook maar wil bekijken. Naast het actuele nieuws, blijkt onder supporters bijvoorbeeld ook een grote behoefte aan historische beelden. Verder worden kijkjes achter de schermen genomen en worden wedstrijden van onze A1 op Ajax TV uitgezonden. Ajax TV is het geschikte medium om de supporters nog meer te betrekken bij onze club.''

De samenwerking van de drie topclubs met KPN moet een prima doorgave van de exclusieve clubprogramma’s waarborgen. De Amsterdammers, Rotterdammers en Eindhovenaren werken al langer, naar tevredenheid, samen met KPN. De gezamenlijke ambities om van de clubzenders een succes te maken zijn dan ook groot.

Tijdens de presentatie kregen de aanwezigen aantrekkelijke voorafjes voorgeschoteld van wat zoal uitgezonden zal worden. Droomgoals van clubiconen als Johan Cruijff en Willem van Hanegem gaven de promo’s van Ajax TV en Feyenoord TV extra glans. De Eindhovenaren maakten goede sier met superieure voetbalstaaltjes van PSV’ers als Luc Nilis en Romario. In beeld gebrachte successen, in combinatie met het overbrengen van het rasechte clubgevoel, zijn de levensaders van de clubzenders. Echte supporters hoeft het daarom aan weinig te ontbreken op het televisiekanaal van hun favoriete voetbalclub.

,,We zullen onze ogen ook niet sluiten voor overige media'', verduidelijkte Fontein. ,,Het zal elkaar allemaal niet bijten. Net zoals ons Ajax Magazine en de Voetbal International elkaar niet bijten. Het moet allemaal gezond in balans zijn en blijven.''
Feyenoord heeft de afgelopen zes jaar ervaring opgedaan met Feyenoord TV, een wekelijks programma op RTL5. Ajax en PSV zenden sinds enige tijd via de eigen website exclusieve filmpjes uit. De kijkjes achter de schermen en in de diverse keukens plus de interviews met de voetbalhelden worden in de regel goed bekeken.

Clubtelevisie is nieuw in Nederland. Vooral in Engeland, Spanje en Italië hebben de grootste en bekendste voetbalclubs al langer een eigen station tot hun beschikking. De Nederlandse topclubs kunnen leren van de televisie-ervaringen die onder meer AC Milan, Real Madrid, Liverpool en Manchester United al ruimschoots hebben opgedaan met hun eigen zender.

Via KPN kan de supporter zich abonneren op de digitale clubkanalen naar keuze. Wat een abonnement gaat kosten, is nog niet bekend. Fontein: ,,Natuurlijk moet je als club wel waar voor het geld bieden. Ajax.nl en Ajax TV zullen elkaar versterken. Uiteindelijk valt of staat alles met de prestaties op het veld.''

Lees hier meer over Ajax TV