Menu
Ajax focust zich na bekerverlies op titel

Ajax focust zich na bekerverlies op titel

Ajax is zondag onttroond als bekerhouder. De Amsterdammers namen in de bekerfinale in Rotterdam een 0-2 voorsprong op FC Twente. De Tukkers voltooiden hun inhaalrace uiteindelijk in de tweede verlenging: 3-2. ,,Uiteindelijk heb ik genoeg positieve dingen gezien om volgende week wel aan het langste eind te trekken’’, blikte Ajax-trainer Frank de Boer terug op de verloren finale en vooruit op het competitieslot.

Tot op het bot teleurgesteld namen de Ajacieden na de verloren bekerfinale hun eremedailles in ontvangst. Dat de Amsterdammers een riante voorsprong hadden prijsgegeven was zuur. De Tukkers vierden hun bekertriomf met dezelfde uitbundigheid als de Ajacieden een seizoen eerder na de dubbele overwinning op Feyenoord in de bekereindstrijd.

Het gros van de 12.500 meegereisde Ajax-fans had het stadion nog voor de prijsuitreiking verlaten. Terug naar de bussen, die als een lang lint vanuit Amsterdam vooraf nog zo’n imposante indruk hadden gemaakt. De sfeer in het bijna uitverkochte stadion had tijdens de finale een overrompelend effect. De supportersgroepen streden vooral verbaal een mooie strijd.

Ondanks de strijdlust van beide elftallen ging de 93e bekerfinale in de historie wel gebukt onder hoogspanning. Die nerveuze spanning werd waarschijnlijk vooral veroorzaakt door de bijgedachte aan volgende week, als de strijd om het kampioenschap wordt beslist in een ongetwijfeld kolkende Amsterdam ArenA. Aan de vooravond van de door beide clubs hoger aangeslagen titel mocht in de Maasstad in elk geval geen schade of gezichtsverlies worden geleden.

Juist als de factor spanning toeneemt, staan in de regel de échte leiders op. Demy de Zeeuw bewees zich met zijn volwassen spel en openingstreffer als een onvervalste spanningsbezweerder. De middenvelder schoot van afstand succesvol raak: 0-1. De middenvelder leek Ajax daarmee over een dood punt heen te helpen. De spanning leek daarna iets minder mee te spelen bij de Ajacieden. De treffer van Lorenzo Ebecilio had een nóg bevrijdender effect. Ging de ‘Ajax-kant’ van het stadion na de 0-1 flink uit zijn dak; bij de 0-2 brak nog groter euforie los.

De euforie werd op slag van rust flink getemperd. Wout Brama vond eenvoudig combinerend zijn weg door de Ajax-defensie, waarna de vlekkeloos keepende Kenneth Vermeer werd geklopt: 1-2. De Ajacieden gaven de aansluitingstreffer wel erg simpel weg. De Tukkers bereikten de rust met een vernieuwd perspectief op bekersucces. Het moment had – achteraf beschouwd – veel weg van een breekpunt in de wedstrijd. ,,Je komt toch anders de kleedkamer binnen, dan bij een 0-2 voorsprong’’, schetste De Boer. ,,De koppies gingen in eerste instantie naar beneden, maar we stonden natuurlijk wel voor. Maar het mag natuurlijk niet gebeuren dat Brama er zo makkelijk met een een-twee doorheen komt. We speelden toen te apathisch en hielden de linies niet goed gesloten.’’

Frank de Boer troost Ebecilio, Lodeiro raapt Cvitanich op. Frank de Boer troost Ebecilio, Lodeiro raapt Cvitanich op.

Kenneth Vermeer hield zijn hoofd op de belangrijkste momenten wel koel voor Ajax. De doelman bracht kort na rust onder meer uitstekend redding op een inzet van de bij vlagen ongrijpbare Nacer Chadli. Toch kon ook de uitstekend keepende Vermeer de 2-2 van Theo Janssen niet voorkomen. Opnieuw zag de Amsterdamse afweer er niet goed uit. Want ook de linkspoot van Twente werd alle tijd en ruimte gegund om uit te halen. Janssen prikte vervolgens de bal in de hoek. De ploeg van Michel Preud’Homme stond niet alleen weer opnieuw naast Ajax. Dat de Twentenaren een 0-2 achterstand hadden weggepoetst, gold ook als een morele opsteker. In de tweede helft kwamen de Ajacieden goed weg bij inzetten van Bryan Ruiz (kopbal naast), Chadli (redding Vermeer) en Luuk de Jong (kopbal naast). Oud-Ajacied Sander Boschker had alle geluk van de wereld bij een bal op de paal van Ebecilio.

In de noodzakelijk geworden verlenging raakte invaller Daley Blind met een kopbal de lat boven Boschker. De doelman van Twente bracht hoogstpersoonlijk redding op een messcherp ingeschoten bal van Siem de Jong. Dat de finalestrijd ook in de tweede verlenging van doel tot doel trok bewees iets later ook Vermeer. De Ajacied neutraliseerde een afstandsschot van Twente-back Bart Buysse.

Het bleek uiteindelijk niet genoeg voor de negentiende bekertriomf in de clubhistorie van Ajax. Vier minuten voor het verstrijken van de extra speeltijd kopte invaller Marc Janko keihard raak. De Oostenrijker bezorgde zijn club daarmee de derde nationale beker. ,,Hij mag hem nooit zo vrij inkoppen, al ging er ook een twijfelachtige vrijetrap aan vooraf’’, keek De Boer terug op de desastreuze 3-2. ,,Maar met een beetje geluk hadden we de finale ook in ons voordeel kunnen beslissen. Ik ben in elk geval trots op de jongens. Ondanks de druk van Twente zijn we blijven voetballen. We hebben bijvoorbeeld meer balbezit gehad en zijn er ook onder de druk voetballend uitgekomen. We hebben delen gedomineerd. Ik heb genoeg positieve dingen gezien om volgende week wél aan het langste einde te trekken. ’’

Ajax rest weinig anders dan de domper verwerken en zich opladen voor de kampioenswedstrijd tegen FC Twente. Wellicht wordt uit de teleurstelling nét het doorslaggevende beetje extra motivatie geput om Twente in de kampioenswedstrijd wél te verslaan.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van de bekerfinale en de reacties na afloop

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

De elf die de beker moesten prolongeren. De elf die de beker moesten prolongeren.
Kenneth Vermeer blonk uit in de bekerfinale. Kenneth Vermeer blonk uit in de bekerfinale.
Voor het jeugdige talent Nicolai Boilesen was het zijn eerste bekerfinale. Voor het jeugdige talent Nicolai Boilesen was het zijn eerste bekerfinale.
Directie en bestuur kijken gespannen toe. Directie en bestuur kijken gespannen toe.
Ajax kwam op een 0-2 voorsprong, maar dat bleek niet genoeg. Ajax kwam op een 0-2 voorsprong, maar dat bleek niet genoeg.
Sulejmani bezorgde zijn tegenstanders moeilijke momenten. Sulejmani bezorgde zijn tegenstanders moeilijke momenten.
Demy de Zeeuw maakte een uitstekende indruk en zette Ajax op een 1-0 voorsprong. Demy de Zeeuw maakte een uitstekende indruk en zette Ajax op een 1-0 voorsprong.
Eyong Enoh verving Demy de Zeeuw. Eyong Enoh verving Demy de Zeeuw.
Vurnon Anita speelde een degelijke bekerfinale. Vurnon Anita speelde een degelijke bekerfinale.
Jan Vertonghen en Siem de Jong zetten alles op alles om Douglas te verdedigen. Jan Vertonghen en Siem de Jong zetten alles op alles om Douglas te verdedigen.
Frank de Boer pept zijn mannen op voor de verlenging. Frank de Boer pept zijn mannen op voor de verlenging.
Marc Janko kopt Twente naar de winst. Marc Janko kopt Twente naar de winst.
Ajax vormde een erehaag voor winnaar FC Twente. Ajax vormde een erehaag voor winnaar FC Twente.