Menu
Ajax gaat voor tweede plaats

Ajax gaat voor tweede plaats

Ajax wacht woensdagavond de belangrijke ontmoeting in de Champions League met Auxerre. In Frankrijk kan het team van Martin Jol bij een overwinning de derde plaats in de groep al veiligstellen. Europees overwinteren in de Europa League is daarmee gegarandeerd. Maar Ajax wil meer. Jol: ,,Wij willen tweede worden. Maar dan zullen we nog wel behoorlijk wat punten moeten halen.”

Voor de vierde keer speelt Ajax woensdagavond een wedstrijd in het Stade de l’Abbé Deschamps. Drie keer eerder was Ajax te gast in het stadion van AJ Auxerre. In 1993 en 2005 eindigde het bezoek in een nederlaag. Tussendoor behaalde Ajax in 1996 de enige zege in de Franse Bourgogne. De laatste ontmoeting met de Fransen betekende vijf jaar geleden tevens het debuut van Urby Emanuelson. Van de huidige selectie kwamen destijds ook Maarten Stekelenburg en Rasmus Lindgren in actie. Teemu Tainio was toen nog middenvelder van Auxerre, de club waar hij in totaal liefst zeven jaar speelde. De ontmoeting met oude bekenden was dan ook hartelijk toen de Fin aan het begin van de avond het veld betrad voor de training.

Jol typeert Auxerre als een ‘moeilijk te bespelen ploeg’. Ondanks dat de huidige nummer 10 van de Franse competitie na drie groepsduels in de Champions League nog op nul punten staat, onderschat hij ze niet. Toch zijn de feiten helder: als Ajax woensdagavond wint is Auxerre uitgeschakeld en overwinteren de Amsterdammers in ieder geval in de Europa League. Tijdens de laatste twee groepsduels lonkt dan zelfs de tweede plaats nog. Jol: ,,Als we hier winnen wordt het voor ons iets makkelijker. Zij willen denken vooral derde worden en wij willen tweede worden. Maar om dat te bewerkstelligen moeten we nog wel behoorlijk wat punten in deze groep halen.”

,,Wij willen tweede worden. Maar dan zullen we nog wel behoorlijk wat punten moeten halen.” ,,Wij willen tweede worden. Maar dan zullen we nog wel behoorlijk wat punten moeten halen.”

In vergelijking met de wedstrijd in Amsterdam ontbreken woensdagavond in ieder geval de geschorste Auxerre-aanvaller Dennis Oliech en André Ooijer. Beide spelers staan na hun rode kaart aan de kant. ,,Het ontbreken van Oliech is voor Auxerre een groot gemis. Maar ze hebben alternatieven met andere aanvallers die ook goed zijn”, zei Jol daarover. Ook met de alternatieven voor Ooijer zit het volgens de Ajax-trainer wel goed. Als stand-in zal Toby Alderweireld of wellicht Oleguer in het hart van defensie optreden. Tijdens de persconferentie liet Jol die keuze nog in het midden. Al zei hij wel dat Oleguer op eigen verzoek sowieso niet met een beschermend masker wil spelen. Vurnon Anita, die afgelopen zaterdag tegen Heracles met lichte hamstringklachten naar de kant ging, trainde gewoon mee. Ook Demy de Zeeuw, tegen Heracles nog afwezig wegens overbelasting van een spier in zijn rechteronderbeen, was tijdens de oefensessie van de partij. ,,Ik heb het idee dat Demy gewoon mee kan spelen”, zei Jol over de inzetbaarheid van zijn middenvelder, die in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Auxerre sterk speelde en de openingstreffer scoorde.

Ook scheidsrechter Mark Clattenburg kwam in aanloop naar de training nog even ter sprake. De Engelsman was afgelopen weekend ongewild hoofdrolspeler bij de veelbesproken wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Manchester United. Voormalig PSV-keeper Gomes beleefde daarin een curieus moment toen Nani scoorde. Iedereen dacht dat het spel stillag, behalve de Portugese aanvaller en de scheidsrechter. Tot verbazing van iedereen keurde de Engelsman de treffer goed. ,,Hij staat momenteel natuurlijk even in de schijnwerpers. Dat incident gaat de hele wereld over. Toch zegt het niet veel over de scheidsrechter. Ik ken hem nog uit mijn tijd in Engeland en daar heb ik hem nooit rare dingen zien doen”, zei Jol over de arbiter die woensdag zijn eerste duel in de Champions League fluit.

Ajax jaagt woensdagavond naast de drie punten ook op de honderdste treffer in de Champions League. Na de goal van Suarez in de heenwedstrijd tegen Auxerre staat de teller momenteel op 99 doelpunten. Wellicht wacht Mounir El Hamdaoui de eer om de jubileumtreffer te maken. De Marokkaan steekt de laatste weken in een uitstekende vorm en scoort wonderschone doelpunten. De eerzucht naar Ajax’ honderdste treffer op het hoogste Europese niveau voelt hij niet. ,,Winnen is woensdagavond het belangrijkste. Het maakt niet uit wie de doelpunten maakt.”

Auxerre - Ajax begint woensdag om 20:45 uur.

Volg Ajax in Auxerre via Ajax.nl, Ajax TV en via Twitter @Official_Ajax

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De selectie trainde dinsdagavond in het stadion van Auxerre. De selectie trainde dinsdagavond in het stadion van Auxerre.
Urby Emanuelson in gesprek met trainer Jol en assistent Lindeman. Urby Emanuelson in gesprek met trainer Jol en assistent Lindeman.
Onder leiding van assistent-trainer Lindeman lopen de Ajacieden uit. Onder leiding van assistent-trainer Lindeman lopen de Ajacieden uit.
Toby Alderweireld start woensdag tegen Auxerre wellicht in het basiselftal. Toby Alderweireld start woensdag tegen Auxerre wellicht in het basiselftal.
Oleguer in actie. Oleguer in actie.
Christian Eriksen is Jan Vertonghen te snel af. Christian Eriksen is Jan Vertonghen te snel af.
Voor Teemu Tainio is het stadion van Auxerre bekend terrein. Voor Teemu Tainio is het stadion van Auxerre bekend terrein.
Maarten Stekelenburg verricht een fraaie redding tijdens de training. Maarten Stekelenburg verricht een fraaie redding tijdens de training.
Terwijl Vertonghen zijn rust pakt, voert Oleguer nog wat rek- en strekoefeningen uit. Terwijl Vertonghen zijn rust pakt, voert Oleguer nog wat rek- en strekoefeningen uit.