Menu

Ajax gaat voor zevende 'dubbel'

Als Ajax komende zondag in Rotterdam FC Utrecht verslaat en zo de vijftiende nationale beker in de wacht sleept, dan is het voor de zevende keer in de geschiedenis dat de 'dubbel' wordt gehaald.

De allereerste beker won Ajax in het jaar oorlogsjaar 1917 door met 5-0 van VSV te winnen. De laatste keer dat de nationale Cup in de prijzenkast verdween was in 1999 toen Fortuna Sittard in De Kuip met 2-0 werd verslagen.

In die tussen liggende jaren slaagden de Amsterdammers er in zes seizoenen in zowel de beker als de landstitel te bemachtigen. Dat gebeurde in 1998 voor het laatst. Ajax was door onverwacht puntverlies van PSV sneller kampioen geworden dan verwacht en in de onderlinge confrontatie tegen de Eindhovenaren - die in het kader van de bekerfinale stond - haalde de formatie van trainer Morten Olsen flink uit, 5-0.

Dit seizoen startte het bekertoernooi voor Ajax matig. In eigen huis zorgde Wamberto er voor dat RBC net niet kon stunten (4-3). De volgende tegenstander was FC Groningen dat tot schrik van iedereen die van Ajax was, veelvuldig vrij voor het doel opdook. In de uitslag (4-0) was niet af te lezen hoe moeilijk ook die wedstrijd werd gespeeld. Tegen PSV daarentegen ging het wel erg goed en won Ajax met 3-0.

Hoe FC Utrecht de finale bereikte, weten alle Ajacieden nog. Doordat zij de strafschoppen beter namen dan Ajax 2, mocht de ploeg van trainer Adelaar naar Rotterdam en werd een puur Ajax-feest in de kiem gesmoord.

En hoe ging het in deze competitie tussen de Amsterdammers en de Domstedelingen? Die strijd eindigde onbeslist, want in Utrecht waren de bespelers van Nieuw Galgenwaard de sterkste en in Amsterdam won Ajax nipt met 1-0 door een doelpunt van Mido. Voor rust speelde de thuisploeg een puike wedstrijd, na rust was het een stuk minder.

De finale van de Amstel Cup begint zondag 12 mei om 18.00 uur in de Rotterdamse Kuip en staat onder leiding van René Temmink.