Menu
Ajax gaat vrolijk het jaar uit

Ajax gaat vrolijk het jaar uit

Ajax heeft zich donderdagavond voor de kwartfinales van de KNVB beker geplaatst. In de Amsterdam ArenA bezegelde interim-coach Frank de Boer zijn thuisdebuut met een 1-0 zege op AZ. De winnende treffer van Miralem Sulejmani zorgde ervoor dat De Boer ook in zijn derde duel als eindverantwoordelijke de volle buit pakte.

De haag fotografen rond De Boer was na afloop net zo groot als voor de wedstrijd. Het leverde echter twee totaal verschillende foto’s op. De gefocuste blik van eerder op de avond werd uiteindelijk verruild voor een blij gezicht. En daar was vanwege de derde zege op rij uiteraard ook alle reden toe. Door de zege op AZ kan Ajax straks na de hervatting op drie fronten blijven strijden.

De Boer koos bij zijn eerste thuiswedstrijd voor dezelfde elf namen als waarmee Ajax anderhalve week geleden tegen Vitesse speelde. Zo kreeg Lorenzo Ebecilio opnieuw een plek links voorin toebedeeld en fungeerde Siem de Jong als aanspeelpunt in de spits met Christian Eriksen achter hem en Miralem Sulejmani rechts naast hem. Bij AZ ontbrak aanvoerder Stijn Schaars met een knieblessure. Verder koos Gert-Jan Verbeek grotendeels voor de vertrouwde namen waarmee AZ tot dusver een goede eerste seizoenshelft beleefde. Opvallend was het blauwe keepersshirt van keeper Romero dat vlak voor de aftrap bij de Decathlon werd aangeschaft. De tenues die de Argentijn bij zich had weken niet genoeg af, waardoor de grote sportzaak naast de Amsterdam ArenA handig van pas kwam.

Miralem Sulejmani zette Ajax vlak voor rust op een 1-0 voorsprong. Miralem Sulejmani zette Ajax vlak voor rust op een 1-0 voorsprong.

Onder toeziend oog van een kleine 30.000 supporters ging Ajax voortvarend van start. In het eerste kwartier creëerde het team van De Boer meerdere goede kansen. Voor Ebecilio liet zich bij zijn eerste optreden in de ArenA direct zien. Met twee strakke schoten was hij de gevaarlijkste man in de beginfase.

Halverwege de eerste helft was Ajax opnieuw dicht bij de openingstreffer. Dit keer had De Jong een doelpunt op zijn schoen, maar zijn schot uit de draai eindigde tegen de lat. Op enkele plaagstootjes van AZ na hield Ajax ook daarna het betere van het spel. De bekroning volgde vlak voor rust toen Miralem Sulejmani op schitterende wijze scoorde. Op aangeven van Demy de Zeeuw liftte de opgeleefde Serviër de bal met veel gevoel over keeper Romero heen. Het zette Ajax op een mooi moment op een 1-0 voorsprong.

Zowel in de rust als aan het begin van de tweede helft liep Jeroen Verhoeven zich warm. De reservedoelman van Ajax moest startklaar zijn voor het geval Maarten Stekelenburg (liesklachten) voortijdig zou uitvallen. De aanvoerder, die tegen AZ zijn zeventigste wedstrijd in 2010 keepte (Ajax en Oranje), kon de rit uiteindelijk volbrengen waardoor hij blessurevrij aan zijn welverdiende winterstop kan beginnen.

De nipte 1-0 zorgde ervoor dat Ajax na rust waakzaam moest blijven voor de uitvallen van AZ. Net als tegen Vitesse moesten de Ajacieden bij gebrek aan een bevrijdend tweede doelpunt vooral zorgen dat er achterin geen cruciale fouten werden gemaakt. De laatste twintig minuten werd het Ajax zelfs nog ietsje makkelijker gemaakt doordat AZ-speler Pontus Wernbloom een rode kaart kreeg na een overtreding op Ebecilio.

Met tien man had AZ in de slotfase alle moeite om Ajax van het doel te houden. De club uit Alkmaar had verschillende overtredingen nodig om het gevaar te elimineren. Zeker toen Verbeek in de slotfase voor een extra aanvaller ten koste van een verdediger koos, was het alle hens aan dek voor de kampioen van 2009. Een kansenreeks van Ajax leidde niet tot de 2-0. Even dacht AZ er alsnog een verlenging uit te slepen, maar de schwalbe van invaller Sigthorsson werd door scheidsrechter Janssen doorzien. Ook een ultieme kans van Maarten Martens werd door Stekelenburg goed gered, waardoor Ajax de 1-0 uiteindelijk schadevrij over de finish sleepte.

,,We hebben een Ajax gezien wat heel agressief en dominant gespeeld heeft”, sprak een tevreden De Boer na afloop. ,,Daarnaast voerden we een goed positiespel uit en dwongen we AZ om de lange bal te spelen. Al met al hebben we vanavond zeer verdiend gewonnen.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Voor Frank de Boer was het duel met AZ zijn eerste thuiswedstrijd. Voor Frank de Boer was het duel met AZ zijn eerste thuiswedstrijd.
Lorenzo Ebecilio werd gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Lorenzo Ebecilio werd gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Toby Alderweireld schiet weg. Toby Alderweireld schiet weg.
Het doelpunt van Sulejmani wordt gevierd. Het doelpunt van Sulejmani wordt gevierd.
Gregory van der Wiel in actie. Gregory van der Wiel in actie.
Jan Vertonghen focust zich op de bal. Jan Vertonghen focust zich op de bal.
Eyong Enoh houdt de bal onder controle. Eyong Enoh houdt de bal onder controle.
Siem de Jong fungeerde als aanspeelpunt in de spits. Siem de Jong fungeerde als aanspeelpunt in de spits.
Holman ziet hoe Urby Emanuelson de bal wegschiet. Holman ziet hoe Urby Emanuelson de bal wegschiet.
De haag fotografen rond De Boer was na afloop net zo groot als voor de wedstrijd. De haag fotografen rond De Boer was na afloop net zo groot als voor de wedstrijd.
Sulejmani bedankt de supporters voor hun aanwezigheid. Sulejmani bedankt de supporters voor hun aanwezigheid.