Menu
Ajax gastvrij ontvangen door consul

Ajax gastvrij ontvangen door consul

Arie Plieger was woensdag, in zijn rol als de Nederlandse consul in Rio de Janeiro, gastheer voor de Ajax-selectie. In de Julius Brasserie in het chique deel van de miljoenenstad werden mooie woorden gesproken en volgde een informele borrel.

,,De verschillen in Rio de Janeiro zijn enorm groot. En er is geen kortetermijnoplossing om die verschillen te verkleinen’’, opende Plieger zijn korte speech, vlak na de entree van de Ajacieden in Julius Brasserie. Het was een korte typering van Pliegers uitvalsbasis, een bondige karakterschets van wereldstad Rio. De Amsterdammers hadden eerder op de middag met eigen ogen gezien hoé groot de verschillen zijn in Rio. De schrijnende armoede in favela Cruzeiro Village en de luxe van het ambassadedistrict blijken slechts een korte busreis van elkaar verwijderd.

Plieger ontpopte zich voor zijn toehoorders uit Amsterdam tot een enthousiaste vertegenwoordiger van Nederland. De Deputy Consul General of The Netherlands is bovendien sportfan, of eigenlijk vooral: een gepassioneerde voetbalfan. ,,Ik ben blij met mijn baan bij Buitenlandse Zaken’’, vervolgde de landsvertegenwoordiger. ,,Maar ik had er alles voor over gehad om bij Ajax, Feyenoord of PSV te mogen spelen.’’ Met gevoel voor zelfspot: ,,Maar blijkbaar was ik niet goed genoeg.’’ De ontwikkelingen in de Nederlandse Eredivisie worden ook in Zuid-Amerika op de voet gevolgd. ,,Gelukkig zijn hier elke week wedstrijden van de Nederlandse topvijf te zien op sportzender ESPN. De vele abonnees van Voetbal International hier blijven ook uitstekend op de hoogte.’’

De Ajacieden werden hartelijk welkom geheten in de Julius Brasserie in Rio de Janeiro. De Ajacieden werden hartelijk welkom geheten in de Julius Brasserie in Rio de Janeiro.

Plieger werkt al twintig jaar buiten het Koninkrijk der Nederlanden. Van Afrika tot het Midden-Oosten en nu in Zuid-Amerika; de geboren Nederlander merkte dat de voetbaltaal overal wordt gesproken. ,,Als je zo lang als ik in het buitenland werk, ben je niet voor een club. Het Nederlandse voetbal staat centraal. Als er zaken worden gedaan wordt er altijd over voetbal gepraat. Dat bleek laatst ook weer toen hier een Nederlandse handelsdelegatie was. Voetbal is voor de uitstraling van Nederland vele malen beter dan wat een ambassade kan bereiken.’’

Voordat de eerste drankjes over de bar gingen, werd Plieger door Frank de Boer bedankt voor zijn gastvrijheid. De Ajax-trainer had enkele unieke cadeaus meegebracht voor de landsvertegenwoordiger. Waarschijnlijk prijkt er sinds donderdag een replica van de kampioensschaal plus een Ajax-vaan in de Nederlandse ambassade in Rio de Janeiro.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kort na de entree van de Ajax-selectie sprak Plieger zijn gasten toe. Kort na de entree van de Ajax-selectie sprak Plieger zijn gasten toe.
Gasten en Nederlandstalige inwoners van Rio dronken hun drankje ook buiten de brasserie. Gasten en Nederlandstalige inwoners van Rio dronken hun drankje ook buiten de brasserie.
Consul Plieger in gesprek met Frank de Boer. Consul Plieger in gesprek met Frank de Boer.
Een groepje Ajacieden vermaakt zich tegenover de brasserie. Een groepje Ajacieden vermaakt zich tegenover de brasserie.