Menu

Ajax gearriveerd in zonnig Turijn

Met een kleine vertraging is de gehele Ajax-selectie even na enen gearriveerd in het Italiaanse Turijn. Nog anderhalve dag hebben de Amsterdammers om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Juventus. Aron Winter vertelt alvast wat hij ervan denkt.

Omdat een technicus nog wat klein onderhoud moest verrichten aan het toestel van Dutchbird, steeg de selectie een halfuur later op dan gepland. Voor degenen die vliegen niet de meest ontspannen reisvorm vinden, is zo'n mededeling niet zo prettig natuurlijk, maar de technicus had goed werk verricht van de reis verliep, na wat turbulentie bij de start, als een zonnetje.

De algemene verwachting is dat het stadion dinsdagavond bij lange na niet gevuld zal zijn, wat de sfeer in het Delle Alpi zeker niet ten goede zal komen. ,,Mede daarom zal het een lastige wedstrijd worden'', denkt Aron Winter. De ex-Ajacied heeft zeven jaar in Italië gevoetbald, en weet dus waarover hij het heeft. ,,Daarnaast heeft Juventus een kwalitatief sterke ploeg, met veel individuele kwaliteit. Het is een gelouterde ploeg, die op resultaat kan spelen als het moet. Met Ibrahimovic, Nedved en Del Piero hebben ze een sterke aanval. Ook het middenveld is sterk. Emerson is een goede balafpakker en sterk in balbezit, en Camoranesi komt vaak mee naar voren. Thuram en Cannavaro vormen een goede verdediging; de rechtsback kan, net als Trabelsi bij Ajax, de hele rechterflank bestrijken.''

Ondanks de ervaring en de kracht van Juventus, denkt Winter dat Ajax zeker kansen heeft. ,,Ajax zal geduld moeten opbrengen en snel moeten omschakelen. De 'restverdediging', de verdedigers die achterin blijven staan, zal goed moeten staan, evenals de voorhoede. Ajax moet zoveel mogelijk over de flanken spelen, daar heeft Juve, net als elke Italiaanse ploeg, moeite mee.''

,,Het zal geen open wedstrijd zijn", denkt Winter. ,,Niet zoals de wedstrijd tegen Feyenoord bijvoorbeeld. Juventus zal op resultaat spelen, Ajax wil voetballen. Ik denk dat Koeman zo gaat spelen als afgelopen weekeinde. Het typische Ajax-systeem, met vleugelaanvallers, is het lastigste voor de Italiaanse ploeg. Maar als Rafael van der Vaart kan spelen, begint hij misschien wel zoals tegen Feyenoord, zonder echte linksbuiten."

Hier en daar wordt gesuggereerd dat Fabio Capello misschien wel wat vedetten uit zijn team rust zal gunnen. Zijn ploeg heeft zich immers al geplaatst voor de volgende ronde. ,,Ik denk niet dat Capello dat zal doen. Voor hem staat ook prestige op het spel. Het is altijd lekker om van Ajax te winnen, ook al staat die ploeg momenteel niet zo hoog op de ranglijst."

Behalve over de voetbalaspecten kon Aron Winter nog wat interessante feitjes opdiepen over de 'Oude Dame'. ,,In Italië heet Juve 'la vecchia dama'. 'Vecchia' betekent oud en staat voor het feit dat de club uit Turijn de oudste van het land is. 'Dama' komt van het Franse 'madame'. Ze vonden de uitstraling en betekenis van dat woord bij de club passen, dus zodoende ontstond 'la vecchia dama'."

Nog interessanter is dat de club bijna drie sterren op het shirt mag dragen. ,,Voor elke tien 'scudetti', landskampioenschappen, mag de ploeg een ster op het shirt dragen. AC Milan, Internazionale en Juventus zijn de enige clubs met sterren op het shirt. Maar Juventus heeft er zelfs twee, als enige in Italië. En over enkele jaren misschien zelfs drie, want ze hebben nu al 27 landstitels binnen. Dat is echt ongelooflijk", aldus Winter.

Tenslotte kon de ex-Ajacied nog uitleggen hoe Juventus aan het zwart-witte shirt komt. ,,Vroegen speelden ze in roze shirts. Maar toen was er een keer iets misgegaan met de bestelling vanuit Engeland en toen kregen ze shirts met zwarte en witte banen. En dat hebben ze toen maar zo gehouden."