Menu
Ajax ‘gedoemd’ tot de UEFA Cup

Ajax ‘gedoemd’ tot de UEFA Cup

Het competitietoetje dat play-offs heet, heeft Ajax uiteindelijk slechts UEFA Cupvoetbal gebracht. In de beslissende returnwedstrijd tegen FC Twente bleef de ploeg van trainer Adrie Koster steken op 0-0.

Met die uitslag grepen de Amsterdammers net naast het ticket voor deelname aan de voorronde van de Champions League. De nederlaag die Ajax afgelopen week leed in de uitwedstrijd tegen de Tukkers (2-1) kon in het thuisduel niet worden weggepoetst. Ajax begint de voetbaljaargang 2008-2009 daardoor een trede onder de Champions League, in het toernooi om de UEFA Cup.

De treffer waar alle Ajacieden vurig op hoopten, bleef zondagmiddag dus uit. Dat er niet werd gescoord had niets te maken met een gebrek aan passie op en rond het veld. De spelers en hun supporters op de tribunes lieten zich hartstochtelijk gelden in de jacht op doelpunten. De kleinst mogelijke overwinning - een 1-0-zege - was voldoende geweest voor een feestelijke afsluiting van het seizoen. Vooral Luis Suarez, Gabri, Kenneth Perez en topscorer Klaas Jan Huntelaar kregen riante kansen en mogelijkheden. Naast een gebrek aan geluk, stond ook de uitblinkende Twente-keeper Sander Boschker Amsterdamse treffers nadrukkelijk in de weg. Youssouf Hersi kreeg de grootste kansen namens de gasten. De oud-Ajacied was liefst driemaal dicht bij een doelpunt. Even zo vaak kwam de thuisploeg goed weg.

,,De gelukkigste heeft over twee wedstrijden gewonnen’’, opende Adrie Koster zijn terugblik. ,,We hebben vandaag de mogelijkheden gehad. Maar als je die krijgt, moet je ze ook maken. Dat hebben we nagelaten. Ajax is komend seizoen gedoemd om UEFA Cup te spelen.’’

De Amsterdammers slaagden er vooral voor rust in de Tukkers ver terug te dringen op hun eigen speelhelft. Aanvaller Jeffrey Sarpong zorgde voor gevaar vanaf de linkerflank. Edgar Davids groeide in zijn rol als aanjager vanaf het middenveld. De aanvoerder speelde een sterke wedstrijd. Hetzelfde gold ook voor Rasmus Lindgren. De Zweed opereerde weer eens vanuit het hart van de Ajax-defensie. Lindgren ontpopte zich, net als bijvoorbeeld ook in de eerste play-offwedstrijd tegen sc Heerenveen, als een multifunctionele rasvoetballer. Normaal gesproken is de Zweed waardevol als middenvelder.

Ook Donovan Slijngard ‘dankte’ zijn plek in de Ajax-verdediging aan de defensieve problemen in de selectie van Koster. Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson en Gregory van der Wiel zijn geblesseerd. Jan Vertonghen was tegen de Tukkers niet inzetbaar vanwege een schorsing. Slijngard pakte zijn eerste speelminuten mee in Ajax 1. De debuutwedstrijd van de 20-jarige Amsterdammer werd naderhand overschaduwd door het teleurstellende resultaat. Toch liet de linksback liet zich negentig minuten lang van zijn nuttigste kant zien. Maar ook de inbreng van Slijngard kon Ajax niet helpen aan de gewenste afsluiting van het seizoen.

Tegenover het eerste optreden van Slijngard kon een laatste officiële optreden van invaller Ismael Urzaiz worden gezet. De Baskische spits werkte hard, maar kon in de slotfase ook weinig meer uitrichten. Ook publiekslieveling John Heitinga is voorlopig niet meer te bewonderen in het Amsterdamse rood en wit. Of ook Edgar Davids zijn laatste wedstrijd als Ajacied heeft gespeeld is nog onduidelijk.

,,Nu zijn we tweede geworden in de competitie maar hebben we uiteindelijk helemaal niets’’, legde Koster tijdens de persconferentie de vinger expliciet op de zere plek. De interim-coach overzag nog maar eens het slagveld. ,,We zijn de titel misgelopen en weten ons evenmin te plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Voorlopig krijgen we geen kans om ons te meten met de grote clubs. We hebben er dit seizoen alles aan gedaan. Maar als het dan toch niet lukt, is dat natuurlijk zeer teleurstellend.’’

Bekijk later vanavond ook de reacties van de spelers op Ajax TV.
Klik hier om alvast naar de website van Ajax TV te gaan >>