Menu
Ajax geeft groepswinst uit handen

Ajax geeft groepswinst uit handen

Ajax heeft de groepswinst op de laatste speeldag van de groepsfase in de Europa League uit handen gegeven. In de thuiswedstrijd tegen Anderlecht leden de reeds geplaatste Amsterdammers een smadelijk 1-3 verlies. Ajax wordt daardoor tweede in de groep. Vrijdag is de loting voor de volgende ronde.

De uitgangspositie voor Ajax verschilde voor aanvang van de laatste thuiswedstrijd van het seizoen flink met die van Anderlecht. Waar Ajax zich al verzekerd wist van Europese overwintering, daar kon het voor de Belgen nog alle kanten op. Bij winst van Ajax en winst van Dinamo Zagreb lagen de mannen van trainer Ariël Jacobs uit het toernooi. Bij een gelijkspel werden ze tweede en bij winst zelfs groepswinnaars.

De Belgen waren op oorlogssterkste, de Amsterdammers misten in elke veldlinie een belangrijke pion. Jol koos er voor om onder andere Luis Suarez en Demy de Zeeuw op de bank te laten beginnen. ,,Het was een risico om ze te laten spelen. Beiden kampen met knieklachten", legde de trainer zijn keuze uit. ,,Wij hebben dit seizoen twee keer niet in onze sterkste opstelling gespeeld, dat was tegen AGOVV en Dordrecht; twee wedstrijden waarin dat zou moeten kunnen. Goede ploegen mogen namelijk niet afhankelijk zijn van twee spelers. Maar vanavond bracht niemand wat ze horen te brengen."

De gretigheid van Anderlecht kreeg al binnen het kwartier een beloning. In de dertiende minuut gaf de scheidsrechter Çakir Anderlecht voor een lichte overtreding van Van der Wiel een vrije trap aan de linkerkant van het veld. Oud-Ajacied Mbark Boussoufa zette voor en Romelu Lukaku kopte zeer eenvoudig in. Anderlecht joeg direct door op de volgende treffer. Die kwam dan ook zes minuten later. Weer was het de pas zestienjarige (!) Lukaku die een voorzet van Legear bij de tweede paal binnenkopte, 0-2.

 

Het Ajax-basiselftal tegen Anderlecht. Het Ajax-basiselftal tegen Anderlecht.

 


Bij Ajax lukte bitter weinig en na veertig minuten was het publiek het zat. Een davend fluitconcert daalde op de zoekende Ajacieden neer. Een fractie later verraste Boussouffa Stekelenburg bijna met een schot vanaf de rechterkant die net boven de doelman op de lat terecht kwam. Daarna brulde de fans om De Zeeuw en Suarez. Nog voor rust werd het 0-3 toen Legear de grabbelende Stekelenburg – op een inzet van nota bene Van der Wiel – passeerde.

In de pauze zong een Bob Marley look-a-like Every Little Thing gonna be allright , maar daar hadden de fans geen boodschap aan. Toen De Jong en Pantelic voor de aftrap van de tweede helft stonden, zongen zij ‘Wij willen Ajax zien’ en nadat de speaker had gemeld dat beide teams ongewijzigd aan de tweede helft waren begonnen, kon ook die mededeling rekenen op afkeurend commentaar.

Pas in de 77ste minuut konden de toeschouwers juichen en dat deden ze dan ook met groot enthouasiasme. Urby Emanuelson krulde de bal laag langs Proto voor 1-3. De fans schreeuwden - na het gillen om tientien' - nog harder toen ze Suarez zagen warmlopen. Korte tijd later betrad de Uruguyaan ook daadwerkelijk het veld en hij werd als een verlosser begroet. Of alles nog wel goed zou komen nu de spits er bij was. Acht minuten voor tijd bracht Jol ook nog De Zeeuw binnen de lijnen. Meer dan een daverend schot van Rommedahl op de lat in blessuretijd kwamen de Amsterdammers echter niet meer, waardoor Anderlecht alsnog groepswinnaar is. ,,Wij moeten de spelers proberen duidelijk te maken hoe je moet spelen als je een wedstrijd voor het einde al gekwalificeerd bent. Dat je ook dan je publiek moet vermaken", aldus Jol.


Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

 

Donald en Oleguer pakken de bal van Lukaku af. Donald en Oleguer pakken de bal van Lukaku af.

 

Basisklanten Alderweireld, Suarez en De Zeeuw startten op de bank. Basisklanten Alderweireld, Suarez en De Zeeuw startten op de bank.

 

Het publiek werd goed op de hoogte gehouden van het openbaar vervoer. Het publiek werd goed op de hoogte gehouden van het openbaar vervoer.

 

Sulejmani wordt bijna onderuit gehaald door Deschacht. Sulejmani wordt bijna onderuit gehaald door Deschacht.

 

Oleguer schiet de bal weg. Oleguer schiet de bal weg.

 

Vurnon Anita kijkt naar de tegenstander. Vurnon Anita kijkt naar de tegenstander.

 

Emanuelson maakte de enige Amsterdamse treffer. Emanuelson maakte de enige Amsterdamse treffer.

 

Pantelic waagt een doelpoging. Pantelic waagt een doelpoging.
Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband. Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband.

Siem de Jong in actie. Siem de Jong in actie.

De Zeeuw betrad tien minuten voor tijd het veld. De Zeeuw betrad tien minuten voor tijd het veld.

Rommedahl in actie. Rommedahl in actie.