Menu
Ajax geeft Klassiekerzege vervolg met victorie over AZ

Ajax geeft Klassiekerzege vervolg met victorie over AZ

De wisselvalligheid die Ajax dit seizoen vaker teisterde, leek de Amsterdammers woensdag ook tegen AZ bijna op te breken. Na de Alkmaarse gelijkmaker (1-1), stelden Davinson Sánchez, Lasse Schöne en Amin Younes de Amsterdamse zege alsnog veilig: 4-1. Het was Ajax' 800ste thuiszege in de Eredivisie.

Drie dagen na de overtuigend gewonnen Klassieker, wilde Ajax niets anders dan de zege op de erfvijand een passend vervolg te geven. Alles om zelf ook in de winning mood te blijven en de titelkansen levendig te houden.  

Noord-Hollandse derby biedt nieuw podium
De Noord-Hollandse derby tegen AZ bood Ajax een nieuw podium voor een spetterend optreden voor de eigen fans. Zelf winnen van AZ en hopen op een stunt van Go Ahead Eagles in De Kuip. Het was vooraf hét droomscenario. Het bleef wat betreft het Rotterdamse scenariodeel bij wishful thinking. Feyenoord verpulverde de Eagles met 8-0. Met de overigens bepaald niet saaie zege deden de Amsterdammers hun plicht.

We beginnen de Noord-Hollandse derby met de volgende namen! 👊 #ajaaz #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

De Ajax-basis was op enkele posities gewijzigd, vergeleken met de startende elf in de Klassieker. De schorsing van Joël Veltman maakte de weg vrij voor rechtsback Kenny Tete. Met de terugkeer van Amin Younes (na blessureleed) verdween David Neres uit de basis.

De Duitser begon, zoals vertrouwd, vanaf links. Een halve week na zijn glansoptreden als linksbuiten, was Justin Kluivert ditmaal Ajax’ rechtsbuiten. Kasper Dolberg keek in de ArenA geblesseerd toe. Bertrand Traoré was opnieuw zijn vervanger in de spits.

Traoré tikte bal beheerst voorbij Krul
De Afrikaanse Ajacied liet zich in de zestiende minuut direct van zijn beste kant zien. Traoré zette de aanval op, waaruit hij uiteindelijk zelf ook scoorde. Op aangeven van ‘tussenstation’ Kluivert tikte Traoré de bal uiterst beheerst voorbij Tim Krul (1-0), de doelman die de eerste seizoenhelft nog Ajacied was.

De gevaarlijke Justin Kluivert op dreef.
De gevaarlijke Justin Kluivert op dreef.

AZ kansloos voor rust
AZ kwam voor de rust nauwelijks in het stuk voor. In tegenstelling tot oud-Ajacied Krul had Andre Onana de eerste helft vrijaf kunnen nemen. De goalie van AZ zag voortdurend Ajacieden zijn kant op denderen. Vlak voor rust ranselde de huurling van Newcastle United een inzet van Kluivert uit de Alkmaarse doelmond.

Ajax leek het duel kort na rust definitief naar zich toe te trekken. De kopbal van Traoré verdween echter naast het Alkmaarse doel. De Amsterdammers speelden toen al zonder Davy Klaassen. De captain liep vlak voor de rust een kneuzing aan zijn onderbeen op. Donny van de Beek was zijn vervanger.

Weghorst kopte AZ naast Ajax
De Ajacieden zakten vervolgens een fase diep weg. AZ knokte zich tien minuten na de pauze zelfs naast de thuisploeg. Wout Weghorst kopte een diepe bal voorbij de wel erg ver uitgekomen Onana: 1-1. Eerder in het seizoen scoorde de spits in Alkmaar al twee keer tegen de Amsterdammers. AZ – Ajax leverde toen een gelijkspel op: 2-2.  

Bosz ziet de energie van zijn ploeg na rust inzakken.
Bosz ziet de energie van zijn ploeg na rust inzakken.

De Ajacieden hadden wat dat betreft gewaarschuwd kunnen zijn. De wisselvalligheid die de selectie van Peter Bosz dit hele seizoen al teistert, brak Ajax tegen AZ bijna weer op.

Davinson Sánchez bewees zijn ploeg een uitstekende dienst met zijn schitterende 2-1. De Colombiaan scoorde twintig minuten voor tijd met een fantastische omhaal: 2-1. Het hoogstandje zorgde voor een opleving bij de Ajacieden op het veld en de tribunes.

Scoren en juichen als een baas 👉 @daosanchez26! 🕺#ajaaz #wijzijnajax pic.twitter.com/jIsmAWT0JC

— AFC Ajax (@AFCAjax) 5 april 2017

Ajax stelde zege simpel veilig
Ajax herstelde de krachtsverhoudingen van voor de rust en stelde de zege uiteindelijk simpel veilig. Schöne benutte de penalty, die Ajax kreeg na een overtreding van Rens van Eijden op Traoré. Younes zorgde er in de 88ste minuut uiteindelijk definitief voor dat de Ajacieden in de uitverkochte ArenA tevreden huiswaarts keerden.

,,We wilden in dezelfde stijl winnen als afgelopen zondag, tegen Feyenoord’’, keek Bosz terug. De Ajacied zag dat zijn ploeg daar slechts ten dele in slaagde. ,,We begonnen ook goed. Alleen hoop je na de 1-0 ook snel 2-0 en 3-0 te maken. Vooral richting het einde van de eerste helft gingen we slechter spelen. AZ kwam steeds beter in wedstrijd. Tot de 2-1 hebben we het niet goed gedaan. En kwamen we in de problemen. Daarna ging het wel weer goed. Blij dat we het goed hebben afgesloten. Hier zit daarom ook een tevreden trainer.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst