Menu
Ajax geeft Sneek pas laat de genadeklap

Ajax geeft Sneek pas laat de genadeklap

Ajax heeft zich woensdagavond voor de vierde ronde van de KNVB Beker geplaatst. Op bezoek bij hoofdklasser ONS Sneek was Ajax met 0-2 te sterk. Beide goals vielen pas in het laatste kwartier. Viktor Fischer en debutant Stefano Denswil scoorden namens Ajax. Donderdagavond is de loting voor de volgende ronde.

De bekerwedstrijd tegen ONS Sneek werd alles behalve een gemakkelijk tussendoortje voor Ajax. De zaterdaghoofdklasser uit Sneek zorgde in de tweede bekerronde voor een stunt door de profs van Excelsior uit te schakelen. Ook woensdagavond hielden de Friezen liefst 74 minuten stand tegen Ajax. Uiteindelijk was het Viktor Fischer die een kwartier voor tijd de ban brak. Na een Deense combinatie met Christian Eriksen leek de aanvaller Ajax op weg te helpen naar een plek in de volgende ronde van het bekertoernooi.

Fischer was een van de jongelingen die in de basis startte. Ook Ruben Ligeon, Joël Veltman, Stefano Denswil en Danny Hoesen verschenen aan de aftrap. De 19-jarige Denswil maakte in het duel in Friesland zijn officiële debuut in Ajax 1. Daar tegenover stond de afwezigheid van een vijftal vaste basisspelers. Niklas Moisander, Ricardo van Rhijn, Christian Poulsen, Kenneth Vermeer en Siem de Jong ontbraken in Sneek.

Het Friese watersportstadje was al tijden in de ban van de bekerontmoeting met Ajax. In een week waarin ook AZ (bekerduel met SZW Sneek) en Koningin Beatrix (opening nieuw theater) naar Sneek komen, was het bezoek van de landskampioen duidelijk het hoogtepunt voor de Friezen. Het Zuidersportpark was in een paar dagen tijd omgetoverd tot een stadionnetje dat plaats bood aan 7.500 toeschouwers. Een ongekend aantal voor de nummer 2 uit de zaterdag hoofdklasse C dat normaal gesproken veel minder fans op visite krijgt. Ook de plaatselijke middenstand pikte een graantje mee van de gekte rond het bezoek van Ajax. Zo verschenen in er in aanloop naar het bekerduel speciale wedstrijdsjaals, flesjes Berenburger en tompoucen. Ook de stadsomroeper was van de partij om de opstelling om te roepen.

Rechtsback Ruben Ligeon was een van de Ajax-talenten die tegen ONS Sneek een kans kreeg van trainer Frank de Boer. Rechtsback Ruben Ligeon was een van de Ajax-talenten die tegen ONS Sneek een kans kreeg van trainer Frank de Boer.

Voor rust was Hoesen namens Ajax het dichtst bij de openingstreffer. Na een halfuur knalde hij de bal op aangeven van Fischer keihard tegen de lat. Verder waren de kansen op een hand te tellen. Onder leiding van aanvoerder Eyong Enoh kon Ajax weinig gevaar stichten. Leo de Wagt was namens Sneek het dichtst bij een treffer, maar zijn vrije trap vloog over het doel van Jasper Cillessen.

Ook in de tweede helft werd het geduld van de 228 meegereisde Ajax-supporters op de proef gesteld. ONS-spits Jurjen Bosch zorgde bij het uitblijven van een Amsterdamse goal nog voor het meeste gevaar. Achttien minuten voor tijd leek Ruben Ligeon de ban te breken, maar doordat invaller Eriksen zijn schot nog aanraakte werd de goal wegens buitenspel afgekeurd. In de eerstvolgende aanval was het eindelijk wel raak. De winnende goal van Fischer bracht opluchting bij de Ajacieden.

De thuisploeg zette met ex-prof Mark de Vries (onder meer Leeds United en sc Heerenveen) nog een laatste joker in. Met de boomlange spits in de punt van de aanval hoopte het team van trainer Jan Vlap alsnog op een stunt. Denswil maakte uiteindelijk aan alle twijfel een einde. Twee minuten voor tijd bekroonde hij zijn debuut met een rake vrije trap: 0-2. En hoewel de speaker hem met Ryan Babel verwarde, was het toch echt Denswil die geheel volgens Ajax-traditie in zijn eerste wedstrijd scoorde. Het was een mooi verhaal in de kantlijn van een wedstrijd die waarschijnlijk snel vergeten zal worden. Behalve dan misschien in Sneek.

,,We hebben gewonnen. Dat was vanavond het belangrijkste”, sprak Frank de Boer na afloop. ,,Daarnaast heb ik wat mensen rust kunnen geven. Natuurlijk wilden we snel en veel scoren, maar uiteindelijk moesten we geduld hebben. Gelukkig heeft een aantal jonge jongens het goed gedaan. Met name Denswil speelde een prima eerste wedstrijd. Hij bleef rustig aan de bal en bleef telkens ook naar oplossingen zoeken. Hij heeft het heel goed gedaan.”

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van ONS BOSO Sneek - Ajax en de reacties van Frank de Boer en enkele Ajacieden na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De openingstreffer van Viktor Fischer had, een kwartier voor tijd, het karakter van een genadeklap. De openingstreffer van Viktor Fischer had, een kwartier voor tijd, het karakter van een genadeklap.
Eyong Enoh droeg woensdag de aanvoerdersband bij Ajax. Eyong Enoh droeg woensdag de aanvoerdersband bij Ajax.
Linksback Mitchell Dijks was meermaals ook aanvallend van waarde. Linksback Mitchell Dijks was meermaals ook aanvallend van waarde.
Linksbuiten Derk Boerrigter werd in de rust gewisseld voor Miralem Sulejmani. Linksbuiten Derk Boerrigter werd in de rust gewisseld voor Miralem Sulejmani.
Spits Danny Hoesen was enkele keren dicht bij een doelpunt. Spits Danny Hoesen was enkele keren dicht bij een doelpunt.
Invaller Miralem Sulejmani kon na rust maar moeizaam zijn stempel drukken op het Ajax-spel. Invaller Miralem Sulejmani kon na rust maar moeizaam zijn stempel drukken op het Ajax-spel.
Joël Veltman speelde alert als centrale verdediger. Joël Veltman speelde alert als centrale verdediger.
Lasse Schöne trof in Sneek-aanvaller Mark de Vries een oude bekende. Lasse Schöne trof in Sneek-aanvaller Mark de Vries een oude bekende.
Uiteindelijk kwam het in de derde bekerronde, na de 0-2 van debutant Stefano Denswil, qua resultaat goed voor Ajax. Op naar de vierde ronde.. Uiteindelijk kwam het in de derde bekerronde, na de 0-2 van debutant Stefano Denswil, qua resultaat goed voor Ajax. Op naar de vierde ronde..