Menu
Ajax geeft voorsprong pijnlijk weg

Ajax geeft voorsprong pijnlijk weg

De eerste halte van het tweeluik met Benfica bracht Ajax zaterdag op de Futebol Campus tegenover Jong Benfica. Enkele uren voordat de hoofdmachten van beide clubs elkaar zouden treffen in het Estadio da Luz besloote Ajax het oefenduel met een 4-3-nederlaag tegen ‘Benfica B’. Invaller Anwar El Ghazi vertolkte met twee treffers niettemin opnieuw een hoofdrol.

Daags voor de twee oefenduels liet Frank de Boer al weten dat zijn opstelling voor het avondduel vrijwel gelijk zal zijn aan zijn basiself voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De Ajacieden met speeltijd op het fraaie trainings- en jeugdcomplex van Benfica kenden daarmee hun plek in de voorlopige hiërarchie.

Stefano Denswil was aanvoerder tegen Sport Lisboa E Benfica B. De Zaandammer vormde een centraal koppel met Jairo Riedewald. Mitchell Dijks en Kenny Tete waren de vleugelverdediger, respectievelijk links en rechts geposteerd voor doelman Peter Leeuwenburgh. Centrale middenvelder Riechedly Bazoer vond Lerin Duarte (links) en Tobias Sana (rechts) naast zich. Het trio middenvelders werd op hun beurt gecompleteerd door rechtsbuiten Sheraldo Becker, spits Richairo Zivkovic en linkerspits Kolbeinn Sigthórsson. Het Portugese tweeluik bood De Boer voor het eerst de kans zijn spelers negentig minuten aan het werk te zien. In de qua belasting zorgvuldig uitgestippelde opbouw was voor het eerst het punt bereikt de voetballers een volledige wedstrijd te laten spelen.

Sheraldo Becker gaf de voorzet bij de openingsgoal. Sheraldo Becker gaf de voorzet bij de openingsgoal.

Op de Futebol Campus waren het zowel voor als na rust vooral de rechtsbuitens die hun visitekaartje afgaven. Voor de pauze behoorde Sheraldo Becker tot de opvallendste Ajacieden. De zelf opgeleide aanvaller stond aan de basis van menig scherpe Ajax-aanval. Nog binnen het kwartier ontsnapte Becker aan de buitenspelval en stelde hij Zivkovic in staat de 0-1 van dichtbij in te tikken. De beloftenformatie van de Portugese recordkampioen (net als Ajax 33 landstitels) maakte twee minuten later alweer gelijk via Rui Fonte: 1-1. In het vervolg schonk Becker Zivkovic nogmaals een panklare voorzet. Ditmaal slaagde van FC Groningen overgekomen spits er niet in te scoren.

Denswil en Bazoer voorkwamen kort voor rust een achterstand voor de Amsterdammers. De captain deed dat met een redding vanaf de doellijn, na een inzet van Helder Costa. Bazoer kwam zijn ver uitgekomen maar omspeelde doelman Leeuwenburgh vliegensvlug te hulp. In het levendige duel zag Denswil zijn kopbal al in de beginfase overigens ook gered worden door een Portugees. Zo golfde het spel op en neer op het snikhete sportcomplex. Bazoer kon de wedstrijd overigens niet voltooien. De controleur op het middenveld werd een klein kwartier na rust bruut uit de wedstrijd geschopt. Bazoer werd vervangen door Danny Bakker. Anwar El Ghazi - Ajax’ topscorer in deze voorbereiding – had zijn plek toen al gevonden in het elftal; de rechtsbuiten verving Becker.

El Ghazi had weinig tijd nodig om een nóg imposanter visitekaartje af te geven dan zijn voorganger de eerste 45 minuten was gelukt. El Ghazi trok zijn goede lijn van de voorbije weken simpelweg door. Slechts vijf minuten na zijn entree deed de vleugelaanvaller wat hij de voorbereiding al opmerkelijk vaak deed: scoren. Op aangeven van rechtsback Kenny Tete kopte El Ghazi raak: 1-2. Het was alweer zijn zevende doelpunt in deze voorbereidingsweken. Nummer acht liet slechts minuten op zich wachten. Met een schuiver bouwde de rechtsbuiten de voorsprong uit naar 1-3.

Het leek een gelopen race. Maar daar dachten de Lissabonners heel anders over. De equipe van voormalig Portugees international Hélder Cristovao toonden uithoudingsvermogen én een leeuwenhart. Een week voor de start van de Portugese eerste divisie (equivalent van de Jupiler League; Jong Ajax start op 11 augustus tegen Telstar) knokte Benfica B zich alsnog langs de Amsterdammers. In een knotsgekke slotfase bleek de invalbeurt van Kevin Friesenbichler goud waard. De invaller schoot koud in het veld al raak: 2-3. Friesenbichler bewees zijn waarde kort daarop met een assist op de scorende Goncalvo Guedes: 3-3. Nadat Zivkovic zijn inzet op de paal had gemikt, bezorgde Helder Costa de thuisploeg alsnog de last minute zege. Vlak voor tijd tekende de middenvelder voor 4-3. Ajax incasseerde daarmee zijn eerste nederlaag in deze voorbereiding.

Direct na afloop van het treffen op de Futebol Campus van Benfica spoedden Frank de Boer en zijn staf zich naar het Estadio da Luz, thuishaven van Benfica. Om 20:45 uur (Nederlandse tijd) trappen daar de eerste elftallen van Ajax en Benfica af voor deel twee van het finale tweeluik van deze voorbereiding.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Ben Verbeek

Stefano Denswil droeg de aanvoerdersband tegen Jong Benfica. Stefano Denswil droeg de aanvoerdersband tegen Jong Benfica.
Kolbeinn Sigthórsson speelde op de linkerflank. Kolbeinn Sigthórsson speelde op de linkerflank.
Drukte voor het doel van Jong Benfica. Drukte voor het doel van Jong Benfica.
Kolbeinn Sigthórsson zoekt de aanval. Kolbeinn Sigthórsson zoekt de aanval.
Frank de Boer kon een zonnebril goed gebruiken in het zonovergoten Portugal. Frank de Boer kon een zonnebril goed gebruiken in het zonovergoten Portugal.