Menu
Ajax geeft zege op valreep toch weg

Ajax geeft zege op valreep toch weg

Ajax leek lang lijnrecht af te koersen op een overwinning op RSC Anderlecht. Prima spel bezorgde de Amsterdammers een verdiende voorsprong. Tegen tien Brusselaars ging het in de slotfase alsnog mis en moesten elf zeer teleurgestelde Ajacieden genoegen nemen met een punt. Slechts een punt…

Een avond die zo fraai en goed begon, eindigde na een aaneenschakeling van matige slotminuten alsnog in mineur. Ajax was tot vlak voor tijd onbetwist de bovenliggende partij. Anderlecht profiteerde van een zeldzaam moment van matig verdedigen en Ajax kreeg de deksel keihard op de neus met een gelijkspel dat voelde als een morele nederlaag.

,,We wilden winnen en hadden vandaag hier ook kunnen winnen’’, blikte Martin Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Heel vervelend, maar we hebben hier in ieder geval niet verloren. Daarom moeten we leven met dit gelijkspel.’’

Marko Pantelic maakte in het Constant Vanden Stock-stadion zijn debuut als basisspeler. De Serviër nam - in vergelijking met de laatste wedstrijd tegen ADO Den Haag – de plaats in van Dario Cvitanich. Ismaïl Aissati en Eyong Enoh vormden samen met de onvermoeibare Demy de Zeeuw het middenveld. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld waren de twee centrale, nauwelijks te passeren kliffen in de verdediging. Het Belgische publiek kende de Ajacieden tot en met vanavond vooral als Rode Duivels; in Brussel mochten Vertonghen en Alderweireld laten zien wat ze als Ajacied in hun mars hebben.

Dat de Amsterdammers bij rust nog doelpunt(en)loos waren, mocht halverwege nog een klein mirakel worden genoemd. De gasten creëerden zichzelf alleen al in het eerste kwartier een trio 24 karaats kansen. Zo schonk Gregory van der Wiel zijn aanvoerder Luis Suarez een goede mogelijkheid uit een perfect verstuurde crosspass. Oog in oog met doelman Silvio Proto werkte de Uruguayaan de bal tegen in plaats van voorbij de Anderlecht-doelman. Een handvol minuten eerder zag de Amsterdamse captain een snoeihard ingeschoten inzet nog op de doellijn gekeerd door Bakary Sare. Uitgerekend de topschutter in de Ajax-selectie ramde de bal ook nog eens van dichtbij over, nadat De Zeeuw Proto eerder met een afstandsschot tot het uiterste had gedwongen.

Anderlecht zette daar bar weinig tegenover. De enige, écht volwaardige kans die de Belgische recordkampioen voor rust kreeg, werd over gekopt door oud-Ajacied Jelle van Damme. Ook van het pas 16-jarige talent Romelu Lukaku ging wel gevaar uit, maar een echte bedreiging – op wat speldenprikjes na – leek de piepjonge aanvaller niet voor de solide verdedigers.

Dat de Ajacieden al snel veel kansen afdwongen, had ook te maken met de strijdwijze van de thuisploeg. Anderlecht schroomde niet om voor het eigen publiek met liefst vijf verdedigers op lijn te spelen. Met de voortdurend achteruit lopende Sare en Van Damme – de mandekker van Kennedy – werd het initiatief voor rust definitief aan de gasten gelaten. De Brusselaars op de tribunes werden dan ook niet bepaald verwend.

,,Na een seconde waren de intenties van Anderlecht duidelijk’’, vervolgde Jol. ,,Wat dat betreft deden ze wat we hadden verwacht. Al in de eerste helft creëerden we genoeg om op een voorsprong te kunnen komen. Maar ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat we zo veel beter zouden zijn.’’


Ajax kreeg en nam dan ook alle tijd om op te bouwen. De Zeeuw ontpopte zich opnieuw tot een prima verdeelstation. De kleine strateeg dook niet alleen overal op waar de bal was, hij bepaalde ook het tempo. Waar De Zeeuw was, was logischerwijs ook de bal en omgekeerd…Alsof de Ajacied een ballenmagneet in zijn kicksen meedroeg in het sfeervolle Stade Constant Vanden Stock.

Met Kim Clijsters onder de ruim 21.000 toeschouwers was het wachten op de eerste Amsterdamse treffer. De gevierde tenniskampioene van de US Open 2009 is schoonzus van Van Damme en zal lang hebben gehoopt op een keerpunt in de wedstrijd in Belgisch voordeel. De tennisster en haar collega-fans incasseerden in de 71ste minuut een tegentreffer.
Suarez mocht dan in de afronding een mindere voetbaldag beleven; met zijn assist op invaller Dennis Rommedahl was helemaal niets mis. Het balletje over de Brusselse defensie belandde precies op de looproute van de Deen. Van heel dichtbij schoot de voor Kennedy ingebrachte Ajacied bij de tweede paal snoeihard raak.

De late openingstreffer leidde tot uitzinnige taferelen in het uitverkochte vak met Ajax-supporters. Elders in het stadion werd de tegentreffer enkele heethoofden blijkbaar nét iets te veel. Al zal ook de defensieve tactiek van de thuistrainer Ariël Jacobs het eigen publiek niet bepaald vrolijk hebben gestemd.

In de beginfase kreeg Luis Suarez een aantal goede kansen. In de beginfase kreeg Luis Suarez een aantal goede kansen.

Van Damme kreeg ook in het tweede bedrijf de grootste Belgische kans. De oud-Ajacied knalde de bal naast. Een minuutje later was het treffen al voorbij voor Van Damme. Een duwtje richting De Zeeuw werd door de IJslandse arbiter Kristinn Jakobsson bestraft met rood. De Belgen kwamen nog goed weg toen de dolorgebroken Rommedahl onreglementair tegen het gras werd gewerkt. De actie werd 'slechts' bestraft met geel. ,,Rommedahl was doorgebroken, waardoor het volgens mij rood had moeten zijn'', vond Jol.

Met Anderlecht in ondertal draaide de wereld zich in de slotfase finaal om. Maarten Stekelenburg wist de scherp aangesneden inzetten van invaller Tom de Sutter te keren. Een klein kwartier na de treffer van Rommedahl werd het alsnog – lijnrecht tegen alle verhoudingen in – gelijk. Na een omhaal van Lukaku pegelde Jonathan Legear alsnog raak. Ajax kwam die onverwachte klap uiteindelijk niet meer te boven.

,,We hadden al lang een tweede doelpunt moeten maken’’, wist Jol. ,,Dan was dit niet meer gebeurd.’’

De teleurstelling over het gelijkspel voerde na afloop de boventoon. Kort na het eindsignaal sjokten de spelers met terneergeslagen blikken richting het vak met meegereisde supporters. De fans werden ruimhartig bedankt voor de morele en verbale steun. Ajax verloor in de Belgische hoofdstad vooral twee punten en nam er ‘slechts’ één mee terug naar Amsterdam.

,,Deze uitslag is teleurstellend. We hadden hier met drie punten weg moeten gaan’’, toonde ook Jan Vertonghen zich ontgoocheld. De Belgische verdediger volgde zijn trainer in zijn analyse. ,,We hadden het eerder, voor de rust, al moeten afmaken en uitspelen. Daar kregen we, ook na de 1-0, goede kansen voor. Achteraf hebben we onszelf hier te kort gedaan.’’

Het andere duel in groep A van de Europa League, tussen FC Timisoara en Dinamo Zagreb leverde de Kroaten een 3-0-overwinning op. Ajax bezet na de deceptie in het ‘Constant Vanden Stock’ met twee punten (na het eerdere gelijkspel tegen Timisoara) de derde plek in de groep. Jol: ,,Thuis moeten we alles winnen, vind ik. Het is in elk geval een opsteker dat Dinamo vanavond heeft gewonnen van Timisoara. Daardoor blijft alles dicht bij elkaar.’’

Kim Clijsters kijkt aandachtig naar haar zwager Jelle van Damme. Kim Clijsters kijkt aandachtig naar haar zwager Jelle van Damme.
Marko Pantelic begon voor het eerst in de basis. Marko Pantelic begon voor het eerst in de basis.
Doelman Proto heerst in de lucht. Doelman Proto heerst in de lucht.
Marko Pantelic in duel met oud-Ajacied Mbark Boussoufa. Marko Pantelic in duel met oud-Ajacied Mbark Boussoufa.
Dennis Rommedahl zoekt het duel met oud-Ajacied Jelle van Damme. Dennis Rommedahl zoekt het duel met oud-Ajacied Jelle van Damme.
Rommedahl schreeuwt het uit nadat hij 0-1 heeft gemaakt. Rommedahl schreeuwt het uit nadat hij 0-1 heeft gemaakt.
Rommedahl wordt geknuffeld na zijn doelpunt. Rommedahl wordt geknuffeld na zijn doelpunt.
Jelle van Damme krijgt de rode kaart nadat hij De Zeeuw heeft omgeduwd. Jelle van Damme krijgt de rode kaart nadat hij De Zeeuw heeft omgeduwd.
Toby Alderweireld bedankt de meegereisde fans. Van der Wiel baalt. Toby Alderweireld bedankt de meegereisde fans. Van der Wiel baalt.