Menu
Ajax geeft zege uit handen

Ajax geeft zege uit handen

Ajax heeft zaterdagavond op teleurstellende wijze met 2-2 gelijkgespeeld. Drie dagen voor de belangrijke Champions Leaguewedstrijd tegen Lyon verspeelde Ajax twee punten tegen NAC. Lange tijd leek er niets aan de hand in de ArenA, maar in de laatste vijf minuten gaf de thuisploeg alsnog een 2-0 voorsprong uit handen. Bovendien raakte De Boer met de geblesseerde Dmitry Bulykin opnieuw een aanvaller kwijt.

De competitiehervatting tegen NAC volgde op een bijzonder rumoerige week waarin de Raad van Commissarissen de komst van de beoogde nieuwe directieleden Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom aankondigde. Het leverde veel onrust en reacties op, iets dat ook tijdens de wedstrijd in het stadion merkbaar was. De situatie rondom Johan Cruijff en de RvC was ook daar uiteraard onderwerp van gesprek. Toch schaarden de supporters zich ook achter het team, dat die steun goed kon gebruiken. Zeker met de 6-4 nederlaag bij FC Utrecht van twee weken geleden nog in het achterhoofd.

‘Vijftien uit vijf’ was in aanloop naar Ajax - NAC dan ook de even gewenste als broodnodige boodschap van Frank de Boer. Met de volle score uit de laatste vijf duels tot de winterstop zou de achterstand op koploper AZ in ieder geval niet groter worden. De terugkeer van de herstelde Theo Janssen en Derk Boerrigter (begon op de bank) was dan ook een opsteker. Toch namen de personele problemen in het eerste half uur opnieuw toe toen Dmitry Bulykin met een kuitblessure van het veld ging. Bij afwezigheid van de geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong werd de vacature in de spits nog urgenter dan die al was. Zeker ook met de belangrijke UEFA Champions Leaguewedstrijd tegen Lyon in het vooruitzicht.

De teleurstelling bij de Ajacieden is groot na afloop. De teleurstelling bij de Ajacieden is groot na afloop.

Gelukkig voor Ajax toonde Nicolás Lodeiro zich een goede vervanger van Bulykin. De Uruguyaan krijgt doorgaans niet veel speelminuten en zag zijn kans daardoor schoon om zich te bewijzen in de punt van de aanval. Al direct na zijn entree toonde hij zich gretig met twee halve kansen. Vijf minuten later eiste hij ook een bijrol op bij de 1-0 van Miralem Sulejmani. Met een scherpe pass stuurde hij de Serviër de diepte in. Op volle snelheid troefde Sulejmani vervolgens tegenstander Botteghin en keeper Ten Rouwelaar af.

Onder toeziend oog van de gouden honkballers, die als eregasten de wedstrijd bijwoonden, ging Ajax op jacht naar meer doelpunten. Met name Ebecilio en Vertonghen kregen kort na rust prima kansen om de wedstrijd definitief te beslissen. Aan de andere kant dook Anthony Lurling een keer gevaarlijk voor het doel van Ajax op, maar Kenneth Vermeer stond goed opgesteld. Zeker met de magere 1-0 marge bleven dergelijke spaarzame uitbraken van NAC daardoor gevaarlijk.

Met de invallers Serero en Boerrigter werd de Ajax-aanval in de loop van de tweede helft van wat verse munitie voorzien. Even leek die laatste verse kracht de wedstrijd in de 84e minuut definitief te beslissen, maar een minuut na de goal van Boerrigter (opnieuw assist Lodeiro) viel alles in duigen. De aansluitingstreffer van Santi Kolk bleek de aanzet tot een succesvol slotoffensief van NAC. Uitgerekend ex-Ajacied Robbert Schilder schoot de bezoekers met een vlammend schot naast Ajax: 2-2.

Het surrealistische slot van de wedstrijd zorgde na afloop voor verbijsterde reacties. Zowel van NAC-trainer John Karelse als bij Frank de Boer. ,,Ik heb 75 minuten een heel goed Ajax gezien. We speelden dominant, kregen kansen en gaven weinig weg. Maar in het laatste kwartier werden we slordiger en maakten we de verkeerde keuzes. Maar zeker bij 2-0 denk je dat het dan gelopen is. Het werd echter 2-2. Dat is de realiteit. En dat doet uiteraard pijn. Niet alleen bij mij en de supporters, maar ook bij de spelers. Toch moeten we er dinsdag weer staan tegen Lyon. Op basis van de goede dingen die ik heb gezien moeten we voortborduren.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Voor de 'Voice of Ajax' Floris Thoolen was Ajax - NAC zijn 500ste wedstrijd. Voor de 'Voice of Ajax' Floris Thoolen was Ajax - NAC zijn 500ste wedstrijd.
Miralem Sulejmani is blij met zijn goal in de 36ste minuut. Miralem Sulejmani is blij met zijn goal in de 36ste minuut.
Gregory van der Wiel kwam in de beginfase veelvuldig op. Gregory van der Wiel kwam in de beginfase veelvuldig op.
Na Sigthórsson en De Jong raakte ook de derde spits Dmitry Bulykin geblesseerd. Na Sigthórsson en De Jong raakte ook de derde spits Dmitry Bulykin geblesseerd.
Nicolás Lodeiro vulde zijn taak als spits uitstekend in. Nicolás Lodeiro vulde zijn taak als spits uitstekend in.
Tijdens de rust werd de wereldkampioen honkbal gehuldigd. Tijdens de rust werd de wereldkampioen honkbal gehuldigd.
Miralem Sulejmani op weg naar de 1-0. Miralem Sulejmani op weg naar de 1-0.
Christian Eriksen slaagde er niet in een stempel op de wedstrijd te drukken. Christian Eriksen slaagde er niet in een stempel op de wedstrijd te drukken.
Derk Boerrigter bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt. Derk Boerrigter bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt.