Menu

Ajax geen koninklijke status

Het ziet er niet naar uit dat Ajax op zijn eeuwfeest zal worden gekroond. Een verzoek om de bijna 100-jarige voetbalclub de koninklijke status toe te kennen is door de koningin afgewezen. De RVD (Rijksvoorlichtingsdient) zegt dat er geen aanvraag is binnengekomen. Ajax viert zijn eeuwfeest op 18 maart.

Een medewerker van de gemeente Amsterdam bevestigde echter dat er wel een verzoek om de eretitel is binnengekomen, maar kon niet zeggen wat ermee is gebeurd. Volgens de regels moet een gemeente bij de Kroon een verzoek indienen om een instelling of vereniging het predikaat koninklijk te verlenen.

Een mogelijke reden voor de afwijzing kan zijn omdat de regelgeving de laatste jaren is aangescherpt. De Nederlandse voetbalbond kreeg, als overkoepelende organisatie, in 1929 het predikaat koninklijk. Hierdoor is het voor de aangesloten verenigingen bijna uitgesloten om ook de titel te krijgen.

Uitzonderingen hierop zijn HFC uit Haarlem en UD uit Deventer die zich wel koninklijk mogen noemen. Zij kregen de ere-titel nog onder koningin Juliana. Sinds het aantreden van Beatrix kreeg geen enkele voetbalclub meer een koninklijke status. Vier jaar geleden deed de Tilburgse club Willem II nog een vergeefse gooi naar het predikaat.

Volgens Ajax-persvoorlichter Erik van Leeuwen had er voor Ajax een uitzondering gemaakt kunnen worden gezien het aantal gewonnen titels. 'Ajax is de meeste vooraanstaande club van Nederland, maar ik denk dat zo'n uitzondering weer gevoelig zou liggen in Rotterdam en Eindhoven.'