Menu

Ajax geslaagd voor examen met gelijkspel tegen Arsenal

Het wordt bijna traditie. Want hoewel bij de wedstrijd Ajax - Arsenal geen treffers vielen, is Ajax voor de vierde keer op rij winnaar geworden van het Sony Amsterdam Tournament. ,,We hebben de Cup", zei Ronald Koeman na afloop. ,,Maar dit jaar willen we ook andere Cups winnen."

De Ajax-trainer gaf vrijdagavond aan dat hij tegen Arsenal spelers zou opstellen die meer conform het basiselftal voor komend seizoen zijn. ,,Veel spelers die vandaag in de basis stonden, zullen volgende week tegen Utrecht ook starten.”

Dat is slecht nieuws voor Julien Escudé, want de Fransman zat op de bank. Zijn positie werd overgenomen door Nigel de Jong. ,,In verdedigend opzicht ben ik tevreden over De Jong”, vond Koeman. ,,Maar in de opbouw kon het beter. Daarnaast maakte Nigel twee fouten bij lange ballen van achteruit en dat kan niet op die positie.” De Jong ging in de zestiende minuut in de fout bij een snelle uitbraak van Arsenal waardoor Reyes in balbezit kwam. De spits schoot echter in kansrijke positie op de lat.

Na afloop liet Koeman weten dat de keuzes die hij moet maken vooral op het middenveld liggen. ,,Of ik speel met twee echte middenvelders en een meer aanvallend ingestelde speler of met drie middenvelders.” In de eerste helft tegen Arsenal speelde Sonck achter diepe spits Zlatan Ibrahimovic en waren Tomás Galásek en Rafael van der Vaart opnieuw de controlerende middenvelders. Van der Vaart had de pech dat in de 33ste minuut zijn vrije trap door Cole net van de lijn werd gehaald.

Behalve de invulling van het middenveld heeft de technische staf nog meer keuzes te maken. Onder andere die van eerste doelman. Maarten Stekelenburg speelde in elk geval zondagavond tegen Arsenal een hoofdrol, samen met zijn collega Jens Lehmann. De Duitse keeper voorkwam in de zevende minuut een vroege voorsprong van Ajax. Nicolae Mitea had de bal goed voorgegeven vanaf links en Ibrahimovic schoot prima in. De redding van Lehmann was echter voortreffelijk. In de tweede helft was het vooral Stekelenburg die van zich deed spreken met prachtige saves op inzetten van Robert Pires.

Koeman: ,,Hoewel Stekelenburg dit weekeinde belangrijker was voor het team dan Lobont, die de eerste wedstrijd keepte, is dit toernooi niet beslissend voor de uiteindelijke keuze. Daarbij gaat het om het totaalplaatje van de voorbereiding. Lobont is natuurlijk ook al jarenlang een goede keeper. Ik ben er nog niet uit. Aan het einde van deze week wordt de keuze gemaakt.”

Terug naar de wedstrijd. Daarover waren beide trainers uitermate tevreden. Arsenal-trainer Arsène Wenger: ,,Ajax speelde een goede eerste helft. Zelf ben ik tevreden over onze teamprestatie. Voor sommigen was dit toch de eerste wedstrijd. In het laatste halfuur kregen we genoeg kansen om te winnen, maar de voorhoedespelers misten de scherpte nog.” Dat was bij Ajax eigenlijk niet anders. Net voor rust kreeg zowel Ibrahimovic als Sonck nog een uitgelezen mogelijkheid op de openignstreffer. De Zweed schoot in handen van Lehmann, de Belg schoot naast.

Koeman: ,,Arsenal kwam, zoals wij hoopten met een ander, beter team dan vrijdag. De wedstrijd was van een hoog niveau en voor ons een echt examen. Dit gelijkspel is een goed resultaat. Het was alleen jammer dat er geen goals vielen. We wonnen het toernooi, hebben een Cup, maar we willen andere Cups winnen.”