Menu
Ajax gestart met Talenten Programma

Ajax gestart met Talenten Programma

Ajax is dit seizoen begonnen met het Ajax Talenten Programma op de Toekomst. Dit initiatief is in het leven geroepen als één van de nieuwe instrument van de jeugdscouting en als alternatief voor de stages die gescoute jongens voorheen direct in de jeugdteams liepen.

De drie doelstellingen die de nieuwe jeugdscouting zich voor de jongste jeugd heeft gesteld zijn: sneller handelen en daardoor vroeger in het jaar talenten in kaart hebben en vastleggen, ze geleidelijk laten wennen aan Ajax. Daarbij wil Ajax een beter trainingsprogramma leveren en tenslotte ook op een warmere manier communiceren met talenten en hun omgeving.

,,Het gaat ons natuurlijk in eerste instantie nog altijd om het vinden van toptalent”, stelt Peter van Musters, coördinator jeugdscouting en contactpersoon voor ouders en amateurclubs. ,,Maar wij besteden ook veel aandacht aan de manier waarop we dat doen. Zo hebben de trainingen - in tegenstelling tot vroeger - een openbaar karakter. Ouders, maar ook de trainers van de club van de jongetjes zijn welkom.”

Per seizoen zullen er twee rondes van het programma worden gedraaid; het eerste in het najaar en het tweede in het voorjaar. De najaarsronde kende bijna vijftig deelnemers, aan de huidige voorjaarsronde doen liefst honderd talenten mee, die zes trainingen van anderhalf uur bij Ajax doorlopen. ,,Op deze manier willen we de talenten, die bijna allemaal uit een scoutingtraject komen, langer kunnen beoordelen. Niet door ze meteen in een bestaand elftal te zetten, maar door ze apart en onder elkaar te laten wennen aan de omgeving en de Ajax-manier van trainen bij te brengen”, legt manager jeugdscouting Jasper van Leeuwen uit. ,,Dat houdt bijvoorbeeld in dat er veel in de kleine ruimte wordt gespeeld. Wij vinden dat bij de huidige veldafmetingen voor pupillen de nadruk teveel op de verkeerde aspecten komt te liggen. Zoals op kracht en loopvermogen. Wij gaan juist uit van de techniek en handelingssnelheid. Zoals Johan Cruijff en Wim Jonk terecht stellen: de cultuur van de straat moet terug in de opleiding. Daarvoor moeten de kaders waarbinnen de jongste jeugd voetbalt worden aangepast.”

'De cultuur van de straat moet terug in de opleiding.' 'De cultuur van de straat moet terug in de opleiding.'

De eerste sessie van het ATP zoals het talentenprogramma in de wandelgangen al wordt genoemd, verliep ondanks de korte voorbereidingstijd naar wens. Van Leeuwen: ,,We zijn in augustus bij Ajax aangesteld en begin oktober gestart met de eerste ATP-training. We hadden dus maar een korte tijd om het op te zetten. Maar het is gelukt en van de jongens die we naar de groepstrainingen lieten doorstromen, is iedereen aangenomen. De complimenten dus aan de scouts die in zo’n korte tijdspanne de juiste jongetjes hebben voorgedragen. Voor onderbouw coördinator Michel Hordijk is het prettig dat hij nu al gedeeltelijk weet wie er volgend seizoen nieuw in de opleiding komen. Nu kunnen die jongens ook rustig wennen aan zo’n grote verandering in hun leven en aan hun nieuwe team door één keer per week mee te trainen. Verder blijven ze dit seizoen bij hun huidige club. Daar spelen ze hun wedstrijden en daar maken ze het seizoen af.”

Het eerste programma is bij de ouders goed overgekomen, aldus Van Leeuwen. ,,Wij hebben feedbacksessies met de ouders gehouden in het spelershome, één op één. Daarin gaven wij aan wat volgens ons het beste traject voor hun zoon is en wat de verbeterpunten zijn. Wij merkten toen al dat alle ouders heel enthousiast zijn over het ATP en dit is later nog eens bevestigd via zeer positieve enquêteresultaten. We hebben al-met-al in korte tijd een kwalitatief goed programma neergezet. Ook de manier waarop we werken is dus blijkbaar goed overgekomen. Dat is voor Ajax heel erg belangrijk. Onze scouts zijn ambassadeurs, maar ook de spelers en ouders zelf. Nu hoor je langs de velden dat Ajax goed bezig is, dat er netjes wordt teruggekoppeld en dat Ajax bereikbaar is. Dat verhaal verspreid zich als een olievlek langs de velden. Ook bemoeit Ajax zich nu veel meer en zeer actief met het bredere jeugdvoetbal. Daar moeten we het uiteindelijk wel van hebben."

,,Sterker nog", stelt Van Leeuwen: ,,Het hele Nederlandse voetbal is daarvan afhankelijk en er is veel werk aan de winkel. Het is niet genoeg om als club alleen de beste talenten uit de vijver te hengelen en de bredere ontwikkelingen - waaronder het niveau van amateurclubs - te negeren. Daarom hebben we een agenda ontwikkeld voor verbetering van het bredere jeugdvoetbal. Dit is iets dat wij actief uitdragen. Allereerst naar onze partnerclubs, maar ook in samenspraak met andere BVO’s en in overleg met de KNVB . Denk daarbij aan het spelen in de kleinere ruimtes en op diverse ondergronden. Volgens ons is dit van essentieel belang voor de toekomst van het Nederlandse voetbal.”

De fans die de effecten van de fluwelen revolutie echt willen zien, moeten in de onderbouw komen kijken, klinkt het uitnodigend uit de monden van Van Leeuwen en Musters. ,,De fans moeten veel geduld hebben voordat de resultaten van alle veranderingen in de ArenA te zien zijn. Maar juist in de onderbouw kun je nu al merken hoe de zaadjes geplant worden, daar waait een compleet andere wind. Wil je dat zien en meemaken, kom dan vooral ook eens naar de jongste elftallen kijken op de zaterdagochtenden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De trainer praat de jonge talenten bij. De trainer praat de jonge talenten bij.
Aan het open karakter van het programma wordt belang gehecht: ouders zijn welkom. Aan het open karakter van het programma wordt belang gehecht: ouders zijn welkom.