Menu
Ajax geveld door offday én FC Utrecht

Ajax geveld door offday én FC Utrecht

Ajax had zondag een onvervalste offday tegen FC Utrecht. De Amsterdammers liepen tegen een pijnlijke 1-2 nederlaag aan en zag een lange, ongeslagen thuisreeks in de Eredivisie beëindigd. Het dure puntenverlies kost de Ajacieden de opgebouwde voorsprong aan kop.

Ajax begon zonder de geblesseerde Vurnon Anita aan het competitietreffen met de Utrechters. Urby Emanuelson was links in de verdediging de plaatsvervanger van de aan zijn kuitbeen geblesseerde Anita. De zonnige voetbalmiddag begon anders dan gehoopt. Heel anders zelfs. Het was alsof de Ajacieden een donderdags optreden in de benen hadden in plaats van de Utrechters. FC Utrecht speelde die avond in de Europa League gelijk tegen Liverpool FC (0-0). Twee dagen eerder hielden de Ajacieden AC Milan in de Champions League nog op een gelijkspel: 1-1. De extra voorbereidingstijd op het competitieduel, leek in het voordeel van de Amsterdammers. In de ArenA pakte het zondag voor rust heel anders uit. Utrecht speelde een geolied spel, bij de Ajacieden liep het stroef en kraakte en piepte de wagen hoorbaar.

Twee terecht gegeven penalty’s brachten de Domstedelingen al na een kwartier in een luxe zetel. Eerst maakte Luis Suarez na zes minuten – uit een corner vanaf links – onnozel hands door de hand gestrekt naar de bal te laten gaan. Bij het verstrijken van het eerste kwartier trok Eyong Enoh Edouard Duplan naar het ArenA-gras. Na beide situaties was de afloop pijnlijk helder: Ricky van Wolfswinkel schoot beide strafschoppen feilloos voorbij Maarten Stekelenburg. Na een ruim kwartier spelen stond Ajax op een 2-0 achterstand.

Teleurstelling na afloop. Voor het eerst sinds 20 maanden verloor Ajax in Amsterdam een competitieduel. Teleurstelling na afloop. Voor het eerst sinds 20 maanden verloor Ajax in Amsterdam een competitieduel.

,,Natuurlijk begrijp je er niks van, maar zoiets gebeurt vervelend genoeg wel’’, blikte Martin Jol terug op het handsmoment van Suarez. ,,Een 0-2 achterstand zijn we thuis niet gewend. Uit trouwens ook niet. Je hoopt dan snel een goal te maken, om er nog iets uit te slepen. Maar onze goal viel pas laat. Utrecht verdedigde ook goed.’’

Heel veel kansen om de schade nog in het eerste bedrijf te repareren dwong Ajax niet af. Heel veel verder dan de schoten van El Hamdaoui (in handen Michel Vorm), Siem de Jong (naast) en Emanuelson (voorlangs) kwam de thuisploeg niet. De koploper leek zondagmiddag zichzelf niet. En dat in een wedstrijd waarin de Amsterdammers juist de belangrijke eerste seizoensfase met een goed gevoel hadden kunnen afsluiten. Met het oog op de komende interlandperiode was het mooi geweest als Ajax de voorbije, intensieve weken met een goed gevoel had kunnen afsluiten.

,,Je hoopt bij een 0-2 achterstand op de klasse van de spelers’’, vervolgde Jol tijdens de persconferentie. ,,Daarbij moet je ook creatief zijn. Het ontbrak ons vandaag ook een beetje aan creativiteit. Uiteindelijk is iedere wedstrijd een incident; je kan iedere wedstrijd verliezen. Uiteindelijk kan ik niet zeggen dat we er niet alles aan hebben gedaan.’’

Martin Jol greep in de rust in en wijzigde zijn elftal op twee plaatsen. Eyong Enoh werd gewisseld voor Christian Eriksen. Toby Alderweireld werd vervangen door Rasmus Lindgren. Laatstgenoemde nam verdedigende taken waar, maar schoof ook door naar het middenveld. Met een extra man in de middenlinie probeerde Ajax aansluiting te vinden bij FC Utrecht, de ploeg die dit seizoen in de Eredivisie nog geen uitwedstrijd won.

Bijzonder veel effect sorteerde de gewijzigde tactiek niet. Ook al dwong Ajax de bezoekers wel meer terug richting het eigen doel en dwong het meer doelkansen af dan voor rust. Aanvoerder Suarez was en bleef de aanjager; de Uruguayaan kreeg de grootste kansen voor zijn ploeg. Kort na rust zag de Ajacied zijn vrije trap op de lat boven Vorm eindigen. Andere pogingen eindigden in of op de handen van Vorm. Ook met Florian Jozefzoon als vervanger van de ongelukkig spelende Demy de Zeeuw slaagde Ajax er niet in de negatieve spiraal te doorbreken.

In de tussentijd hadden de Utrechters het treffen definitief kunnen beslissen. Op aangeven van Dries Mertens kopte Jacob Mulenga voor een vrijwel verlaten doel over. Ondanks het iets scherpere Ajax-spel bleven de Utrechters na rust gemakkelijk overeind. Alleen in de blessuretijd toonde Ajax een doeltreffend vleugje van zijn klasse. Siem de Jong kogelde de bal van afstand fraai in de kruising: 1-2.

Ajax beleefde een onvervalste offday. Het leverde de Ajacieden de eerste thuisnederlaag in competitieverband op sinds 31 januari 2009. Destijds was sc Heerenveen met 0-1 te sterk. Een knappe, 20 maanden beslaande reeks werd zondag abrupt afgesloten door FC Utrecht. De ploeg van Ton du Chatinier eindigde een reeks van 25 competitiewedstrijden zonder nederlaag. Uitgerekend FC Utrecht was op 6 december 2009 de laatste die de Amsterdammers in competitieverband versloegen. In de Galgenwaard werd het toen 2-0.

Houd Ajax TV en Ajax Premium TV in de gaten voor reacties na afloop en een samenvatting van Ajax - FC Utrecht.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Sno overhandigde de wedstrijdbal aan scheidsrechter Kuipers. Sno overhandigde de wedstrijdbal aan scheidsrechter Kuipers.
VAK410 maakte via een spandoek excuses voor het afgestoken vuurwerk tijdens Ajax - AC Milan. VAK410 maakte via een spandoek excuses voor het afgestoken vuurwerk tijdens Ajax - AC Milan.
Binnen het kwartier stond Ajax al met 0-2 achter. Bij de tweede strafschop ging Enoh in de fout. Binnen het kwartier stond Ajax al met 0-2 achter. Bij de tweede strafschop ging Enoh in de fout.
Alderweireld torent boven de Utrechters uit. Alderweireld torent boven de Utrechters uit.
Suljemani kreeg een basisplaats. Hier schiet de Serviër terwijl Nesu 'vliegend' inkomt. Suljemani kreeg een basisplaats. Hier schiet de Serviër terwijl Nesu 'vliegend' inkomt.
Suarez raakte twee keer de lat... Suarez raakte twee keer de lat...
...het zat de aanvoerder van Ajax (die ook de eerste strafschop veroorzaakte) niet mee. ...het zat de aanvoerder van Ajax (die ook de eerste strafschop veroorzaakte) niet mee.
Jozefzoon viel in de tweede helft in. Jozefzoon viel in de tweede helft in.
Jol verloor als coach van Ajax voor het eerst een competitieduel in eigen huis. Jol verloor als coach van Ajax voor het eerst een competitieduel in eigen huis.
De Jong scoorde (niet op deze foto) in de extra tijd de 1-2. De Jong scoorde (niet op deze foto) in de extra tijd de 1-2.