Menu
Ajax grijpt de macht in laatste fase van moeilijk duel

Ajax grijpt de macht in laatste fase van moeilijk duel

Eind goed, al goed luidt het spreekwoord en Ajax speelde een prima laatste deel van de uitwedstrijd tegen FC Kopenhagen. De Amsterdammers legden met een 2-1 zege (twee goals van Huntelaar) de basis voor plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League, al was de ploeg tegen de taaie Denen een lange tijd onzeker van een goed resultaat. ,,Ik heb respect voor mijn team dat ze na een moeilijke fase het zo goed hebben afgemaakt", zei coach Henk ten Cate.

De vraag was of Ajax de stormloop van FC Kopenhagen zou overleven. In eigen huis speelden de Denen opportunistisch voetbal met vaak een lange bal op de spitsen. Ook stoorde de kampioen van Denemarken al vroeg de opbouw van de Amsterdammers en probeerde FCK via corners en vrije trappen de Amsterdamse defensie in verlegenheid te brengen.
De opdracht voor de Amsterdammers was vooraf duidelijk: probeer uit de duels te blijven en zoek de voetballende oplossing. Daar kwam lang weinig van terecht. Zo mocht Kopenhagen al na drie minuten een gevaarlijke vrije trap nemen na een fopduik van Fredrik Berglund. De bal zeilde echter hoog over Maarten Stekelenburg heen. Van een ´Schwalbe´ waren de Denen toch al niet vies; de ploeg hoopte te profiteren van de kopkracht bij dode spelmomenten en de spelers van FCK gingen dan ook graag tegen het gras. ,,Naast fysiek vermogen, wordt er ook slimmigheid en ervaring gevraagd tegen dit soort tegenstanders. Sommige jongens bij ons speelden een beetje verkrampt´´, zei Ten Cate.
Bij beide teams kwam in de eerste helft de meeste dreiging van de vleugels. Aan de kant van Kopenhagen maakte Jesper Grønkjaer het Johnny Heitinga heel moeilijk en bij Ajax was Mauro Rosales linksback André Bergdølmo een aantal keer de baas. Wesley Sneijder miste een mogelijkheid om namens Ajax de score te openen toen hij maar net onder een goede voorzet van Rosales doorliep. Veel dreigender werden de gasten aanvankelijk niet in de eerste helft. Het door Ten Cate verlangde combinatievoetbal liep vaak vroegtijdig vast, door slordige passing en het slechte veld.
Pas na 37 minuten waren de Amsterdammers weer gevaarlijk en nu met optimaal resultaat. Klaas Jan Huntelaar maakte in eerste instantie een overstapje op een voorzet van weer Rosales die hij zelf tot doelpunt had kunnen verlengen. In tweede instantie was het wel raak toen de aanval doorging en Perez aan de linkerkant een vrije trap kreeg. Huntelaar knikte de bal langs doelman Christiansen: 0-1.
In de extra tijd van de eerste helft slaagde de thuisclub dan toch in zijn opzet. Heitinga beging een – onnodige – overtreding op Grønkjaer en uit de vrije trap vanaf de achterlijn kopte de lange verdediger Brede Hangeland de bal onhoudbaar in het Ajax-doel.
Na vijf minuten in de tweede helft zeilde een hoekschop van Kopenhagen bijna ineens in het doel. Stekelenburg zag tot zijn opluchting dat de bal via de paal weer terug het veld in stuiterde. Ajax had zijn lesje uit de eerste helft blijkbaar nog niet geleerd, want het ging teveel mee in het opportunistische spel van de thuisploeg.
Na een mooie vrije trap van Sneijder die Christiansen maar ternauwernood kon keren, wonnen de Ajacieden aan zelfvertrouwen. Het team van ten Cate zocht wat nadrukkelijker de aanval - al bleef het gevaar Grønkjaer voortdurend aanwezig. Ter illustratie van de aanvallende intenties bracht Ten Cate in de 68ste minuut Ryan Babel voor Perez. ,,Met Babel kwam er meer dreiging in de diepte´´, zei Ten Cate. ,,En zo ontstond er ruimte op het middenveld.´´
Ook Rosales, minder opvallend na rust (,,De aanvoer naar hem stopte´´, zei Ten Cate), moest het veld ruimen. Markus Rosenberg kwam in de 78ste minuut voor hem in het veld. Het initiatief lag in de laatste fase duidelijk bij de Amsterdammers, vooral door de goede impulsen van Babel. ,,Ook sloeg bij Kopenhagen de vermoeidheid toe door het powervoetbal dat zij speelden´´, aldus Ten Cate. ,,Wij speelden prima in het laatste stuk.´´ De belonende tweede treffer kwam van de schoen van opnieuw Klaas Jan Huntelaar. De spits nam de bal aan en schoot uit de draai prachtig de 1-2 binnen. Even later zette Babel hem opnieuw vrij voor het doel, maar er was al gevlagd voor buitenspel. Inmiddels had de door Jaap Stam geleide defensie de zaak onder controle.
Maar bijna ging Ajax in de blessuretijd weer de fout in; deze keer echter redde Stekelenburg knap op een inzet van Allbäck en bleef de zege voor Ajax. ,,Een goede prestatie van een nog steeds jong Ajax-team´´, vond Ten Cate. ,,We hadden weinig tijd om ons voor te bereiden, zeker gezien het feit dat Kopenhagen al een tijdje competitie speelt. Sommige jongens zijn pas tweeënhalve week in training. Dan zijn we knap op de been gebleven. En in deze kwalificatiewedstrijden telt alleen het resultaat. Hoe je dat ook bereikt hebt. Dit geeft vertrouwen voor de returnwedstrijd.´´

Bekijk ook het fotoverslag van deze wedstrijd >>