Menu
'Ajax grijpt de macht'

'Ajax grijpt de macht'

De sportverslaggevers spinnen garen bij de apotheose in de eredivisie. Met nog zes speelronden te gaan, staat Ajax sinds lange tijd weer aan kop van de ranglijst. De ochtendkranten hebben dan ook uitgebreid aandacht voor Ajax - Heracles Almelo in hun kolommen.

De Volkskrant vat de koe bij de hoorns in de kop boven het wedstrijdverslag van Ajax – Heracles Almelo: ‘Ajax voor het eerst sinds september weer koploper in eredivisie’. ,,Ajax is dus weer eerste, na de 6-0 (grootste seizoenszege) op een over bekersucces mijmerend Heracles en het gelijkspel van AZ in Arnhem. Is het reëel, dat Ajax de vijf resterende rivalen voorblijft? Zoals de ploeg nu speelt wel. Soeverein, aantrekkelijk, eindelijk zoals trainer Frank de Boer het wil. De tegenstander krijgt geen tijd om te voetballen, zo bleek een week na de topper tegen PSV ook tegen die andere bekerfinalist, Heracles, dat vol is van de eindstrijd van volgende week. Vooral in de ArenA is iets bijzonders aan de hand. Fel voetbal, fanatiek publiek. Terwijl Ajax gemakzuchtig was voor de winterstop, is daar opeens beroepsernst gepaard aan klasse en frivoliteit.”

Op de voorpagina van het AD een foto van een knuffelende Janssen en Sigthórsson, nadat de uitblinker van zondag de spits bij zijn rentree de goal gunde. ‘Ajax grijpt de macht’, vindt de krant op de algemene voorpagina en borduurt daar in het katern Sportwereld op door. ‘Ajax staat er’ schreeuwt van de sportcover af en boven het wedstrijdverslag ‘Van Schlemiel tot titelfavoriet’. ,,Ajax van schlemiel tot favoriet, het kan verkeren in deze knotsgekke competitie. Voor aap stond de club dit seizoen. Weggehoond vanwege bestuurlijk gebakkelei en bijkans weggespoeld door een golf van blessures, een tsunami bijna. Twee maanden geleden, na de kansloze nederlaag tegen FC Utrecht in de eigen ArenA, gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van de regerend landskampioen. Maar het doodzieke patiëntje waar Ajax lange tijd voor doorging, is weer dat Amsterdamse lefgozertje geworden. Met gezonde blosjes op de wangen, de borst vooruit en met praatjes.”

Op de cover van het sportkatern van het Noordhollands Dablad aandacht voor de Alkmaarse voetbalclub. ‘Van kop af’, prijkt daar op de kop. Boven het wedstrijdverslag van Ajax – Heracles, dat vanmiddag ook in het Parool zal verschijnen, aandacht voor middenvelder Vurnon Anita. ‘Anita gaat door’ luidt de kop. ,,…Maar de meest in het oog springende actie was toch die van Anita in de 63ste minuut. Hij ging een dubbele een-twee aan met Christian Eriksen en De Jong en stiftte de bal vervolgens in de loop subtiel over doelman Remko Pasveer heen (4-0). Anita kon daarna in één beweging doorlopen naar de zijlijn waar Eyong Enoh klaarstond om hem te vervangen. De Boer is namelijk zuinig op Anita, die op ‘scherp’ staat qua gele kaarten en misschien wel Ajax’ belangrijkste troef is in de spannende seizoensapotheose. Hij gaat door waar anderen stoppen.”

Met een actiefoto van de beste man van zondag, Theo Janssen, in een karakteristieke pose op de voorpagina van Telesport , kopt De Telegraaf ‘Bonus voor Ajax’. ‘De Boer: Dit is de norm’ is de titel van het wedstrijdverslag. ,,Uiteindelijk kwam de beloning van een reeks met acht overwinningen voor de ploeg van Frank de Boer twee uur na Ajax – Heracles Almelo (6-0). Met het gelijkspel van AZ bij Vitesse steeg de landskampioen van plaats twee naar de koppositie van de eredivisie, waarmee Ajax voor het eerst sinds de vijfde speeldag (Heracles – Ajax) weer lijstaanvoerder is. Met een bonus, omdat de Amsterdammers inmiddels ook het beste doelsaldo hebben van de zes titelkanshebbers. Ajax heeft zodoende in alles de prolngatie van de landstitel in eigen hand en op papier lijken alleen de uitwedstrijd tegen Heerenveen op 11 april en 29 april tegen FC Twente roet in het eten te kunnen gooien.”

Foto: Ajax.nl