Menu
Ajax grijpt naast Europees voetbal na late capitulatie in Trondheim

Ajax grijpt naast Europees voetbal na late capitulatie in Trondheim

Ajax heeft donderdagavond naast de groepsfase van de UEFA Europa League gegrepen. De ploeg van Marcel Keizer leek in Trondheim hard op weg een 0-1-nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen, maar slaagde niet in die opzet. Ondanks een groot overwicht gedurende de wedstrijd ging Ajax met 3-2 onderuit. Amsterdamse doelpunten van Amin Younes en Lasse Schöne waren zodoende niets waard.

De uitschakeling in Europa is een hard gelag. Vorig jaar was Ajax nog verliezend finalist in de Europa League en werd het overladen met complimenten over het soms superieure aanvalsspel. Exact drie maanden na de verloren eindstrijd tegen Manchester United en exact een jaar na het debacle in Rostov diende zich opnieuw een grote teleurstelling aan. Voor het eerst sinds 1966 grijpt Ajax op sportieve gronden naast de hoofdfase van een Europees toernooi. In het seizoen 1990-1991 ontbrak de club ook in Europa, maar toen als gevolg van een schorsing.

De missie is duidelijk! ✖✖✖ Deze 1️⃣1️⃣ mannen beginnen aan de aftrap! #UEL #rosaja #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Dolberg of Huntelaar
De grote vraag voorafgaand aan de return was wie de spitspositie zou innemen. Klaas Jan Huntelaar, die Ajax zondag bij de hand nam tijdens de eerste seizoenszege tegen FC Groningen? Of toch Kasper Dolberg? Het grote talent dat een spectaculair debuutseizoen in Ajax 1 kende, maar alleen wat minder overtuigend aan het nieuwe seizoen was begonnen.

De keuze viel uiteindelijk op Dolberg, al moest Huntelaar direct na rust alsnog zijn opwachting maken om de meubelen te redden. Ajax keek toen een 1-0-achterstand aan. Dat was op basis van de openingsfase opmerkelijk.

Fraaie kans voor Matthijs de Ligt.
Fraaie kans voor Matthijs de Ligt.

Ajax startte in het Lerkendalstadion namelijk uitstekend. De Ajacieden waren de eerste tien minuten zeer dominant en lieten de thuisploeg nauwelijks aan de bal. Dreigende moment voor de Rosenborg-goal volgden, maar schotkansen van Younes, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech bleven zonder resultaat. Datzelfde gold voor een moment waarbij Rosenborg zeer gevaarlijk terugspeelde op doelman Hansen, maar Dolberg net tekort kwam.

Momentum gekeerd
Geholpen door het overleven van zeer moeilijke minuten vocht Rosenborg zich gedurende de eerste helft steeds iets beter in de wedstrijd. En toen Nicklas Bendtner bij het eerste het beste Noorse gevaar voor de 1-0 zorgde, keerde het momentum. Na slordig balverlies van Van de Beek volgde een aanval over de rechterkant en werd bij de tweede paal het hoofd van Bendtner gevonden.

Ajax balanceerde op de rand van uitschakeling, maar weigerde zich gewonnen te geven. Net als in het eerste bedrijf startten de Amsterdammers furieus. Het leek uiteindelijk hetzelfde laken een pak te worden, want wederom werden enkele fraaie kansen niet verzilverd. Met het nodige kunst- en vliegwerk en een portie geluk bleef Rosenborg aanvankelijk overeind.

Een enorme boost
De verdiende Amsterdamse gelijkmaker kon echter niet uitblijven en volgde na een kwartier alsnog. Younes tikte binnen (1-1), een treffer die Ajax zienderogen vertrouwen en een boost gaf. Een minuut later werd het 1-2 en wederom was een hoofdrol weggelegd voor Younes. Diens voorzet werd bij de tweede paal binnengeschoten door Schöne.

Younes verzorgt de gelijkmaker.
Younes verzorgt de gelijkmaker.
Een minuut later is het de beurt aan Schöne: 1-2.
Een minuut later is het de beurt aan Schöne: 1-2.

Zo stond de wereld binnen een minuut op zijn kop, en was nu Ajax weer virtueel door. Desondanks was waakzaamheid geboden, want met een tegentreffer kon de wereld er plots weer heel anders uitzien. Dat bleek negen minuten voor tijd toen Rosenborg tegen de verhouding in op 2-2 kwam. Ajax had het aan zichzelf te danken, want kansen om de genadeklap uit te delen, waren niet verzilverd. Younes raakte de paal en Cerny weigerde tot tweemaal toe de trekker over te halen.

Zodoende moest Ajax in de slotfase vol aan de bak om onheil te voorkomen. Dat lukte uiteindelijk niet. Een minuut voor tijd viel ook nog de 3-2. Adegbenro, maker van het enige doelpunt in Amsterdam, gooide met zijn tweede treffer van de avond extra zout op de Amsterdamse wonden.

Geen Europees voetbal voor #Ajax dit seizoen. #UEL #rosaja

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Bekijk ook: In Beeld | Rosenborg BK - Ajax

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst