Menu
Ajax grijpt opnieuw naast 'Cruijff's Schaal'

Ajax grijpt opnieuw naast 'Cruijff's Schaal'

Het is Ajax opnieuw niet gelukt om de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen te winnen. Net als een jaar eerder werden de Ajacieden in de strijd om de Johan Cruijff Schaal afgetroefd door FC Twente. In de ArenA speelde de landskampioen bijna een helft met een man meer. Toch won bekerhouder Twente, met 2-1.

,,We hebben uiteindelijk wel negentig minuten gedomineerd’’, keek Ajax-trainer Frank de Boer met gemengde gevoelens terug op de verloren strijd om de eerste prijs van het seizoen 2011-2012. De uitvoering van zijn Ajacieden stemde tevreden, de uitslag teleur. Het is in het kort de avond van Ajax tegen Twente. De Boer: ,,Heel wrang en zuur dat je twee kansen weggeeft en twee goals tegen krijgt. Heel onnodig in mijn ogen.’’

Een nieuwe voetbaljaargang en nieuwe Ajax-namen en –gezichten. Na een lange aanloop vol oefenduels droeg Theo Janssen zaterdag als debuterende Ajacied de aanvoerdersband tegen zijn oude club. Op de historische vijftiende mei 2011, toen Ajax en Twente in een kolkende ArenA streden om het kampioenschap, was de middenvelder nog speler van Twente. Kenneth Vermeer was zoals aangekondigd door Frank de Boer de vervanger van Maarten Stekelenburg. ‘Steek’ vertoefde tijdens de strijd om de zestiende Johan Cruijff Schaal in Rome, de stad van zijn (waarschijnlijk) nieuwe werkgever AS Roma. Ook op de vijftiende mei was Vermeer de keeper van dienst bij Ajax.

Ook vanwege de derde gouden kampioensster op het nieuwe Ajax-shirt deed het eerste officiële duel van 2011-2012 kort terugdenken aan de memorabele kampioenswedstrijd die de club de dertigste titel opleverde. De herinneringen aan die fraaie en goudomrande dag in de clubhistorie blijven mierzoet.

Co Adriaanse was het bekende (oud-)Ajax-gezicht bij de Tukkers. De trainer debuteerde in de ArenA als trainer van FC Twente. De oud-Ajacied miste zijn belangrijke offensieve pion Nacer Chadli. Bryan Ruiz begon op de Twentse reservebank; hij viel na rust in. Naast Janssen maakte ook Kolbeinn Sigthórsson zaterdag zijn officiële debuut als Ajacied. Jan Vertonghen bleef vanwege een lichte blessure aan de kant. Daley Blind nam zijn honneurs waar in het centrum van de Ajax-defensie.

Ondanks het veldoverwicht, en een kopbal op de lat van Christian Eriksen, namen de Twentenaren halverwege de eerste helft een voorsprong. Uitgerekend Janssen ging in de fout tegen Luuk de Jong. Scheidsrechter Pol van Boekel was resoluut in zijn beslissing: penalty. Marc Janko schoot FC Twente vanaf elf meter naar 1-0.

Janssen krabt zich achter het oor; niet hij maar zijn oude ploegmaats winnen de Johan Cruijff Schaal. Janssen krabt zich achter het oor; niet hij maar zijn oude ploegmaats winnen de Johan Cruijff Schaal.

De landskampioen behield ook na de tegentreffer zijn veldoverwicht. Het betere voetbal werd gespeeld door de Amsterdammers, terwijl de manschappen van Adriaanse nauwelijks tot Vermeer reikten. Een karrenvracht aan kansen en kansjes leverde de eerste 45 minuten geen gelijkmaker op in de – vergeleken met 15 mei – iets minder kolkende maar wel drukbezette ArenA.

De gelijkmaker kwam er een kleine tien minuten na rust alsnog. Toby Alderweireld kreeg tijd en ruimte om op te komen. De Belgische centrumverdediger rondde zijn opmars af met een schot dat via de lat achter Mihaylov belandde: 1-1. FC Twente speelde toen overigens al met tien man. Rechtsbuiten Steven Berghuis zat toen al, met twee gele kaarten op zak, in de kleedkamer. De talentvolle aanvaller ontving zijn fatale tweede geel luttele minuten na rust voor een schwalbe .

Met een mannetje meer én het dominante spel moest Ajax de klus om eerste prijs van het seizoen kunnen klaren. Miralem Sulejmani beproefde (vooral) zijn geluk met afstandsschoten waarmee Mihaylov het meermaals lastig had. Ook aanvallende middenvelder Siem de Jong nam het Twente-doel onder vuur. Kleine tegenvaller: de doelman pareerde alle inzetten. De Boer probeerde een voorsprong te forceren met twee wissels. André Ooijer (voor Nicolai Boilesen; Blind verder als linksback) moest de Amsterdammers aan meer defensieve stabiliteit helpen. Derk Boerrigter loste Sigthórsson af. Met de linksbuiten in de ploeg, schoof Miralem Sulejmani naar de spits en speelde Lorenzo Ebecilio vanaf rechts. ,,Ik wilde Boerrigter vanavond heel graag zien’’, lichtte De Boer een van zijn wissels toe. ,,Ik wilde Derk gevoel geven op het hoogste niveau.’’

Toch kreeg Ajax een nieuwe domper te verwerken. Invaller Ruiz profiteerde ook al van de ruimte die hij kreeg en krulde de bal kunstzinnig over Vermeer in de verre hoek: 2-1. Het was interessant te zien óf en hoe het ‘vernieuwde’ Ajax dat nieuwe vraagstuk zou oplossen…

Met het wegtikken van de speelminuten leken de Ajacieden ook steeds minder overtuigd van een succesvol einde van de avond. Het tiental Tukkers drong steeds nadrukkelijker en brutaler aan. Omdat Twente goed gegroepeerd de eigen zestien omsloot, was er weinig bewegingsruimte voor de Ajacieden. Het bleek de Amsterdammers opnieuw niet gegeven om het eerste officiële optreden te bekronen met de Johan Cruijff Schaal. Net als de vijftiende editie viel ook Johan Cruijff Schaal XVI ten prooi aan FC Twente. ,,Ik gun Twente deze opsteker wel’’, besloot De Boer sportief. ,,Zeker na de gebeurtenissen in hun stadion en de nasleep ervan.’’

,,Natuurlijk hadden we heel graag de Johan Cruijff Schaal willen winnen. Maar als je dit duel verliest, dan gaat het erom hoe je hebt gespeeld. We hebben het hele jaar nog niet zo gedomineerd. Dat is een groot positief punt dat je meeneemt naar de komende wedstrijden. We zijn teleurgesteld, maar gaan met opgeheven hoofd verder.’’ De Boer kreeg uiteindelijk bijval van Adriaanse, die zijn rentree in Nederland direct vierde met een prijs. ,,Het beste team wint niet altijd, zo is vanavond gebleken…’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties na afloop en de samenvatting van de strijd om Johan Cruijff Schaal XVI

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

In zijn debuutwedstrijd voor Ajax tegen zijn vorige club FC Twente was Janssen aanvoerder. In zijn debuutwedstrijd voor Ajax tegen zijn vorige club FC Twente was Janssen aanvoerder.
Miralem Sulejmani was een paar keer dicht bij een doelpunt. Miralem Sulejmani was een paar keer dicht bij een doelpunt.
Voor het eerst in zijn carrière begint Kenneth Vermeer het seizoen als eerste doelman van Ajax. Voor het eerst in zijn carrière begint Kenneth Vermeer het seizoen als eerste doelman van Ajax.
Twente-trainer Co Adriaanse bekende na afloop van Christian Eriksen te hebben genoten. Twente-trainer Co Adriaanse bekende na afloop van Christian Eriksen te hebben genoten.
Toby Alderweireld, de enige scorende Ajacied, maakt het Mihaylov moeilijk. Toby Alderweireld, de enige scorende Ajacied, maakt het Mihaylov moeilijk.
In de rust liepen de mascottes van de Johan Cruijff Foundation enthousiast op het veld. In de rust liepen de mascottes van de Johan Cruijff Foundation enthousiast op het veld.
Kolbeinn Sigthórsson bleef in zijn debuut voor Ajax nog verstoken van treffers. Kolbeinn Sigthórsson bleef in zijn debuut voor Ajax nog verstoken van treffers.
Vreugde na de schitterende treffer van Toby Alderweireld. Vreugde na de schitterende treffer van Toby Alderweireld.
Nicolai Boilesen houdt met zijn rush vier Twente-spelers bezig. Nicolai Boilesen houdt met zijn rush vier Twente-spelers bezig.
Lorenzo Ebecilio zet Twente-aanvoerder Peter Wisgerhof de voet dwars. Lorenzo Ebecilio zet Twente-aanvoerder Peter Wisgerhof de voet dwars.
Daley Blind controleert stijlvol de bal. Daley Blind controleert stijlvol de bal.
Derk Boerrigter was in de 25 minuten dat hij speelde, een ware plaag voor Twente. Derk Boerrigter was in de 25 minuten dat hij speelde, een ware plaag voor Twente.
André Ooijer was zijn handen in onschuld na een duel met Ruiz. André Ooijer was zijn handen in onschuld na een duel met Ruiz.
De weg van de verliezer voert ook omhoog langs de officials. De weg van de verliezer voert ook omhoog langs de officials.