Menu
Ajax grote winnaar bij hervatting

Ajax grote winnaar bij hervatting

Ajax is de tweede seizoenshelft uitstekend gestart. In de eigen Amsterdam ArenA was Ajax met 3-0 te sterk voor Feyenoord. Viktor Fischer (2x) en Christian Eriksen waren trefzeker namens Ajax. Kenneth Vermeer keerde na rust een strafschop. Ajax speelde het laatste halfuur met tien man na een rode kaart van Ricardo van Rhijn.

Ajax werd uiteindelijk de grote winnaar van het weekend. De eerste competitieronde van 2013 verliep werkelijk op bijna alle fronten naar wens voor Ajax. Na het puntenverlies van PSV, FC Twente en Vitesse op vrijdag en zaterdag bracht Ajax concurrent Feyenoord zondag een nederlaag toe. Door al die ontwikkelingen is Ajax koploper FC Twente inmiddels tot op een punt genaderd. Een mooier scenario was vooraf niet denkbaar bij de herstart van de competitie.

De ArenA had tijdens de winterstop een ware metamorfose ondergaan. Terwijl Ajax eerder deze maand in Brazilië verbleef werden het hoofdgebouw en de hoofdtribune ondertussen grondig verbouwd. Zo zijn de grachten aan de westzijde dichtgemaakt en van 900 nieuwe stoelen voorzien. Verder zijn de dug-outs in de eretribune geïntegreerd waardoor de ArenA een haast Engelse uitstraling heeft gekregen. In dat schitterende decor was er vooraf een indrukwekkende minuut stilte voor het onlangs overleden erelid Wim Schoevaart (94).

Het muisstille stadion van vlak voor de aftrap vormde een levensgroot contrast met het geluid dat er tijdens de eerste helft van de tribunes kwam. Het recordaantal van bijna 53.000 toeschouwers spinde van genot tijdens een wervelende eerste 45 minuten. Viktor Fischer was met twee goals de grote man. Net als voor de winterstop tegen PSV eiste de 18-jarige Deen ook in de topper tegen Feyenoord een hoofdrol op. Al na zes minuten en vier seconden bracht Fischer de ArenA voor het eerst tijdens de Klassieker in extase. Op aangeven van Niklas Moisander liet hij eerst Daryl Janmaat zijn hakken zien en omspeelde vervolgens Feyenoord-keeper Mulder: 1-0.


Een minuut na de 1-0 kregen de gasten een levensgrote kans op de gelijkmaker. Lex Immers had de 1-1 op zijn schoen, ware het niet dat Kenneth Vermeer daar een prima redding tegenover stelde. Daarmee was direct de beste kans van Feyenoord voor rust genoemd. Ajax was beduidend sterker en gevaarlijker. Zo had bijvoorbeeld Christian Eriksen de Deense productie in de tiende minuut al kunnen - of eigenlijk moeten - verdubbelen. Het ontbrak Eriksen op dat moment echter aan de verfijning en scherpte die zijn landgenoot even daarvoor wel toonde.

Frank de Boer: ,,Het eerste kwartier waren we gelijkwaardig, maar daarna hadden we de wedstrijd onder controle. Met name verdedigend stonden we heel goed. Ik ben zeer tevreden met het resultaat, maar ook met het vertoonde spel. Al denk ik dat we nog een stuk beter kunnen. Ik zie heel veel vertrouwen in het team. Laten we hopen dat we dat gevoel zo lang mogelijk kunnen behouden.”

Het verschil op het veld bleek inderdaad groter dan de marge op de ranglijst. Daar stonden Ajax en Feyenoord vooraf exact gelijk qua punten. In de ArenA toonde Ajax zich echter duidelijk de meerdere van de Rotterdammers. Dat werd nog eens onderstreept toen routinier Joris Mathijsen vijf minuten voor rust slordig in de fout ging. De 84-voudig international verspeelde de bal vlak voor zijn eigen doel aan Fischer die daar vervolgens wel raad mee wist: 2-0. De aanvaller uit Aarhus had zich een halve minuut later zelfs onsterfelijk kunnen maken toen hij ook nog een derde doelpunt voor rust op zijn schoen had.

Die derde goal kwam er halverwege de tweede helft alsnog. Niet de inmiddels vervangen Fischer, maar diens landgenoot Christian Eriksen zette zijn handtekening onder de 3-0. Zijn indraaiende vrije trap belandde precies tussen de palen.

Het enige smetje op de middag was de rode kaart van Ricardo van Rhijn. De rechtsback van Ajax liep in de 64ste minuut tegen zijn tweede gele kaart op na een overtreding op Feyenoorder Boëtius binnen het eigen zestienmetergebied. Feyenoord vergat vervolgens te profiteren van de toegekende strafschop. Vermeer sleepte de titel ‘Ajacied van de Wedstrijd’ binnen door de penalty van Immers te keren. De schade bleef daardoor beperkt. Uiteindelijk werden die gebeurtenissen niet meer dan een voetnoot bij de vijftigste competitieoverwinning op Feyenoord. De jubileumzege in de Klassieker kreeg de uitslag die het verdiende: 3-0.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s : Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Wim Schoevaart. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Wim Schoevaart.
De nieuwe dug-outs. Frank de Boer zat op de achterste rij. Ronald Koeman koos voor vooraan. De nieuwe dug-outs. Frank de Boer zat op de achterste rij. Ronald Koeman koos voor vooraan.
Al in de zevende minuut opende Viktor Fischer de score. Al in de zevende minuut opende Viktor Fischer de score.
Toby Alderweireld had Graziano Pellè in de zak. Toby Alderweireld had Graziano Pellè in de zak.
Daley Blind mocht veelvuldig mee opkomen. Daley Blind mocht veelvuldig mee opkomen.
Christian Poulsen controleerde de strijd op het middenveld. Christian Poulsen controleerde de strijd op het middenveld.
Viktor Fischer schuwde de duels allerminst. Viktor Fischer schuwde de duels allerminst.
Derk Boerrigter stuitte op Feyenoord-doelman Erwin Mulder. Derk Boerrigter stuitte op Feyenoord-doelman Erwin Mulder.
Alderweireld feliciteert Fischer met zijn treffer. Alderweireld feliciteert Fischer met zijn treffer.
Ricardo van Rhijn moet na een tweede gele kaart van het veld. Ricardo van Rhijn moet na een tweede gele kaart van het veld.
Kenneth Vermeer keert de strafschop van Lex Immers uitstekend. Kenneth Vermeer keert de strafschop van Lex Immers uitstekend.
Christian Eriksen juicht bij de 3-0. Christian Eriksen juicht bij de 3-0.
Aan het einde van de wedstrijd kwam er een lading sneeuw naar beneden op de dug-outs. Aan het einde van de wedstrijd kwam er een lading sneeuw naar beneden op de dug-outs.