Menu
Ajax haalt dubbele cijfers in Oldenzaal

Ajax haalt dubbele cijfers in Oldenzaal

Ajax heeft woensdagavond het tweede oefenduel van het seizoen met ruime cijfers gewonnen. Op sportpark De Thij was de landskampioen met 0-11 te sterk voor derdeklasser VV Oldenzaal. Daarmee pakte Ajax de eerste officieuze prijs van het seizoen. Aras Özbiliz had met vier goals het grootste aandeel in de winst van de Vrienden Cup 2012.

‘Een paar telefoontjes, wat verkochte loten en een trekking later, speel je ineens tegen landskampioen Ajax. Een cadeautje van de VriendenLoterij. Nou, steek die maar in je zak. Beter kun je het niet krijgen’, viel er vooraf te lezen in het programmaboekje. En daarmee was geen woord teveel gezegd, want voor de derdeklasser uit Oldenzaal was de gewonnen wedstrijd tegen Ajax uiteraard een unieke gebeurtenis. Nog altijd vormt het eerste bezoek van Ajax in 1971 een van de hoogtepunten in de clubgeschiedenis van de 98-jarige vereniging.

Met Davy Klaassen in de spits, Aras Özbiliz op rechts en Viktor Fischer vanaf links was de aanval duidelijk de jongste linie van Ajax. In de eerste achttien minuten lieten ze zich alle drie gelden. En in het geval Özbiliz zelfs twee keer. Het was al snel duidelijk: de derdeklasser was kanonnenvoer voor Ajax. Na de vlotte openingstreffer van Viktor Fischer (kopbal) schoten Klaassen en Özbiliz beurtelings van dichtbij raak.

Met de 0-4 stand op het scorebord kreeg Oldenzaal-keeper Lars Venema halverwege de eerste helft heel even tijd om naar adem te happen. Zijn ploeggenoot Niek Bosma kreeg na 28 minuten zelfs even de kans van zijn leven, maar oog in oog met Jasper Cillessen was de Ajax-doelman de ontsnapte Oldenzaler simpel de baas. In de tegenaanval stelde Thulani Serero vervolgens orde op zaken: 0-5. Vervolgens tilden Fischer (fraaie volley), Özbiliz en Klaassen hun persoonlijke score vlak voor rust omhoog. Het leverde een 0-8 ruststand op sportpark De Thij.

Ajax won tegen VV Oldenzaal (0-11) een heuse prijs: de Vrienden Cup. Ajax won tegen VV Oldenzaal (0-11) een heuse prijs: de Vrienden Cup.

,,Bij een overwinning met tien goals of meer zouden de jongens donderdagavond tot twaalf uur nog wat mogen doen, had ik ze beloofd'', vertelde trainer De Boer na het tweede vriendschappelijke duel. ,,Bij twintig goals of meer werd dat tot één uur. En vanaf dertig goals zelfs tot twee uur in de nacht.''

In de tweede helft verschenen er twee sterk gewijzigde teams aan de aftrap. Frank de Boer wisselde zijn team op zeven posities terwijl zijn collega Peter de Vries negen nieuwe namen inbracht. Bij Ajax maakte onder meer derde doelman Mickey van der Hart zijn opwachting. Lorenzo Ebecilio nam de spitspositie na rust in. Met de verse krachten binnen de lijnen duurde het tot de 54ste minuut voordat het scorebord weer in beweging kwam. Invaller Lesley de Sa verschalkte de ingevallen doelman Marc Heskamp met een geplaatst schot in de korte hoek: 0-9.

De internationals Jan Vertonghen, Ricardo van Rhijn en Daley Blind maakten een halfuur voor tijd hun opwachting. Na de eerste trainingen in De Lutte maakten ook zij hun eerste minuten in het seizoen 2012-2013. Ze waren vervolgens van dichtbij getuige hoe Özbiliz in de 68ste minuut zijn vierde en Ajax’ tiende doelpunt van de avond maakte. Een kwartier voor tijd wees EK-scheidsrechter Björn Kuipers voor de elfde keer naar de middenlijn. Met de rake kopbal van De Sa was het gedaan met het doelpuntenfestijn in Oldenzaal. Een kwartier later stond Ajax met de Vrienden Cup in handen.

,,Uiteindelijk kan ik hier niet zoveel over zeggen'', besloot De Boer over de 'betekenis' van de monsterzege. ,,Ik had wel meer goals willen zien. Als de goals zo snel vallen dan denk je al snel dat twintig haalbaar is. Uiteindelijk stokte het wat na de negende.''

Ajax sluit het trainingskamp in De Lutte zaterdagmiddag af met een oefenwedstrijd tegen FC Emmen. Tot die tijd staan er donderdag en vrijdag nog verschillende trainingen op het programma op de velden van SV De Lutte.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen droeg twee treffers bij aan de uitslag. Davy Klaassen droeg twee treffers bij aan de uitslag.
Siem de Jong gooit er een flitsende kapbeweging uit. Siem de Jong gooit er een flitsende kapbeweging uit.
Viktor Fischer bestookt de opponent met een kopbal. Viktor Fischer bestookt de opponent met een kopbal.
Aanvaller Aras Özbiliz was op dreef met zijn vier treffers. Aanvaller Aras Özbiliz was op dreef met zijn vier treffers.
Net als tegen SV Huizen begon Siem de Jong als aanvoerder. Net als tegen SV Huizen begon Siem de Jong als aanvoerder.
Invaller Jan Vertonghen zette in zijn eerste wedstrijd dit seizoen als vanouds de lijnen uit bij Ajax 1.. Invaller Jan Vertonghen zette in zijn eerste wedstrijd dit seizoen als vanouds de lijnen uit bij Ajax 1..
De technische staf van Frank de Boer zagen de Ajacieden elf keer toeslaan in Oldenzaal. De technische staf van Frank de Boer zagen de Ajacieden elf keer toeslaan in Oldenzaal.
Jan Vertonghen toont Ajax' eerste prijs van het seizoen. Jan Vertonghen toont Ajax' eerste prijs van het seizoen.
De Ajacieden deelden na de wedstrijd handtekeningen uit bij VV Oldenzaal. De Ajacieden deelden na de wedstrijd handtekeningen uit bij VV Oldenzaal.