Menu
Ajax haalt oogst na rust binnen

Ajax haalt oogst na rust binnen

Ajax heeft vrijdagavond met 4-1 van Vitesse gewonnen. Een prima tweede helft leverde in totaal vijf goals en een frivool spelend Ajax op. Man-of-the-Match Kolbeinn Sigthórsson (2x), Derk Boerrigter en Christian Eriksen waren na rust trefzeker voor de regerend landskampioen die na vier speelrondes nu een doelsaldo van 15-5 achter zijn naam heeft staan.

De wedstrijd tegen Vitesse was als een goede film waarvan de intro eigenlijk veel te lang was. In het geval van Ajax - Vitesse duurde de aanloop precies een helft. Gemiste kansen en een gevaarlijk moment van Wilfried Bony (door Alderweireld heldhaftig van de lijn gehaald) vlak voor rust typeerden de eerste helft van de wedstrijd, die na rust ineens ontbrandde in een prettig kijkspel met mooie goals van Ajax-zijde. De Ajacieden waren er dan ook op gebrand om tegen Vitesse iets recht te zetten. Het dure puntenverlies van afgelopen zondag tegen VVV-Venlo (2-2) knaagde bij veel Ajacieden. Zeker op weg naar het komende interlandweekend was een goed resultaat dan ook meer dan welkom om niet in negatieve spiraal terecht te komen.

Net als Ajax behaalde ook Vitesse zeven punten uit de eerste drie competitieduels. Voor de club uit Arnhem betekende dat zelfs de twee na beste competitiestart ooit. Naast ex-Ajacied Jan-Arie van der Heijden, die vorige week tegen FC Utrecht zijn debuut voor Vitesse maakte, vielen spits Wilfried Bony en Giorgio Chanturia de eerste weken op bij Vitesse. Vurnon Anita was belast met de bewaking van de rappe Georgiër. Hij kreeg, net als in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, de voorkeur boven Daley Blind, die afgelopen weekend tegen VVV ongelukkig in de fout ging.

Kolbeinn Sigthórsson verdubbelde zijn goals van twee naar vier. Kolbeinn Sigthórsson verdubbelde zijn goals van twee naar vier.

Over het uitblijven van doelpunten in de eerste helft had Frank de Boer na afloop een heldere uitleg. ,,Het publiek moet begrijpen dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten. We hebben de eerste helft gedomineerd en, net als Vitesse, kansen gehad. Als je dan blijft domineren komt er vanzelf een moment dat de tegenstander niet meer zo fris is. Daarom was het ook zo mooi dat we juist na rust konden toeslaan.”

De uitleg van De Boer vertaalde zich inderdaad in doelpunten. Het wachten op de eerste goal van Ajax werd kort na rust meer dan beloond. De schoonheid van het doelpunt bleek het wachten waard. Met een fijn schot in de kruising schoot Christian Eriksen op een 1-0 voorsprong. Een mooie opsteker voor de Deen, die het vaak vanaf de rand van het zestienmetergebied probeert. Dit keer zag hij zijn arbeid beloond en liet hij keeper Marko Meerits kansloos. De oprechte vreugde van de stilist was dan ook goed te verklaren. Kort na de 1-0 moest Ajax alle zeilen bijzetten om de verkregen voorsprong niet direct weer uit handen te geven. Kenneth Vermeer redde uitstekend op een gevaarlijke kopbal van Guram Kashia. De keeper van Ajax strekte zich naar de hoek en voorkwam daarmee dat Vitesse iets terug kon doen.

Tien minuten na de openingstreffer van Eriksen begon de doelpuntenmachine van Ajax ineens te draaien. Eerst was het Boerrigter (voor rust nog een schot tegen de paal) in de 62e minuut, die een uitstekende pass van Alderweireld met gevoel en overtuiging in de korte hoek schoot: 2-0. Een minuut later stelde Kolbeinn Sigthórsson de zege definitief veilig door een fijne voorzet van de opgekomen Van der Wiel als een echte spits te benutten. De IJslander kroop voor zijn tegenstander en schoot van dichtbij koelbloedig raak. In de 71e minuut verdubbelde Sigthórsson zijn eigen productie door nogmaals raak te schieten. De manier waarop hij zelf de bal veroverde, de aanval opzette en raak schoot zei veel over de werklust en klasse van de nieuwe aanvalsleider van Ajax.

De 4-0 voorsprong gaf De Boer de luxe om Anita, Eriksen en Sigthórsson naar de kant te halen. De vervangers Boilesen, Lodeiro en Serero wilden uiteraard nog iets bijdragen aan de prima tweede helft, die de eerste driekwartier nog voor het einde van de wedstrijd deed vergeten. De nul kon helaas niet voorkomen worden na slordig balverlies van Jan Vertonghen op het middenveld die Bony in staat stelde om vrij tegen de paal te schieten. De teruggekaatste bal was vervolgens een gewillige prooi voor de inglijdende Alexander Büttner die de eretreffer voor zich opeiste. ,,Jammer”, vond De Boer. ,,Die tegengoal kwam voort uit een beetje arrogantie van Jan. Dat is niet nodig, maar dat weet hij zelf als de beste. Juist op zo’n avond als deze wil je de nul houden. Dat is extra goed voor het vertrouwen.”

In de slotfase maakte bij Vitesse Wimilio Vink zijn debuut. De bijna 18-jarige middenvelder deed dat op bijzondere voetbalgrond, omdat zijn vader Gery Vink de beloften van Ajax onder zijn hoede heeft. Het was een mooi klein verhaallijntje in de film die na de pauze voldoende sterren verdiende.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Vurnon Anita kreeg de voorkeur boven Daley Blind als linksback. Vurnon Anita kreeg de voorkeur boven Daley Blind als linksback.
Trainer Frank de Boer was na afloop lovend over Gregory van der Wiel. Trainer Frank de Boer was na afloop lovend over Gregory van der Wiel.
Christian Eriksen brak de wedstrijd open met een schitterende goal. Christian Eriksen brak de wedstrijd open met een schitterende goal.
De opluchting is groot bij De Jong als Eriksen de 1-0 heeft binnen geschoten. De opluchting is groot bij De Jong als Eriksen de 1-0 heeft binnen geschoten.
Met een prachtige pass was Toby Alderweireld belangrijk bij de 2-0. Met een prachtige pass was Toby Alderweireld belangrijk bij de 2-0.
Derk Boerrigter speelde een uitstekend duel met een fraaie goal als bekroning. Derk Boerrigter speelde een uitstekend duel met een fraaie goal als bekroning.
Derk Boerrigter is blij met zijn derde treffer van het seizoen. Derk Boerrigter is blij met zijn derde treffer van het seizoen.
Theo Janssen scoorde ooit zijn eerste goal als speler van Vitesse tégen Ajax. Theo Janssen scoorde ooit zijn eerste goal als speler van Vitesse tégen Ajax.
Kenneth Vermeer haalt opgelucht adem. Toch werd hij een minuut voor tijd nog geklopt. Kenneth Vermeer haalt opgelucht adem. Toch werd hij een minuut voor tijd nog geklopt.
Ajax kon juichen. Vitesse werd met ruime cijfers geklopt. Ajax kon juichen. Vitesse werd met ruime cijfers geklopt.