Menu

Ajax haalt punt in zenuwslopend duel tegen PSV

Bijna was de eerste uitoverwinning voor Ajax in deze competitie een feit. Zondagmiddag leidde Ajax in Eindhoven tot elf minuten voor tijd met 1-0 door een doelpunt van Machlas. De Griek kreeg in de tweede helft nog een grote kans op een treffer en ook Arveladze had een prima mogelijkheid op de 2-0, maar beiden faalden.Tien minuten voor tijd ging de winst toch aan Ajax voorbij. Ikedia raakte Kolkka aan in de zestien meter en PSV kreeg een strafschop.

Foto's: Gerard van Hees

De opstelling van Ajax deed menigeen de wenkbrauwen fronsen. De buitenspelers Wamberto, Ikedia en Van der Meyde in een elftal? Hoe kon dat in vredesnaam? Dat kon doordat Van der Meyde op de rechtsbackpositie neer was gezet. 'Ik schrok er zelf ook van', bekende Van der Meyde na afloop.

'Ik zag bij de bespreking Ikedia op 7, maar vervolgens zag ik mezelf op 2. Ik heb daar nooit eerder gespeeld. Ramzi is tweebenig, dus je weet ook nooit welke kant hij op zal gaan en ik heb nooit eerder verdedigd. Daarom vond ik het heel moeilijk. De trainer vond me er wel een type voor. Ik denk dat het eenmalig was, ik ben toch meer een aanvaller.' Tim de Cler?

Van der Meyde kwam in de verdediging terecht omdat Ferdi Vierklau op het laatste moment geblesseerd afhaakte. Adriaanse: 'Ferdi heeft rugklachten met uitstralingen naar zijn benen, hij wilde wel spelen, maar hij kon niet wenden. Dus was het onverstandig hem mee te nemen naar Eindhoven. De andere opties waren Nieuwenburg, maar hij heeft tegen Heerenveen slecht gespeeld, Bergdolmo kon ook op rechts en dan Tim de Cler op links. Maar De Cler gaat waarschijnlijk naar GBA, daar gaan we nu dus even niet mee door. Kanu verdiende het niet en Yakubu is eigenlijk een middenvelder.'

Dus stond Van der Meyde op Ramzi in een wedstrijd waarin Ajax en PSV het tempo hoog hielden. Ramzi had in de beginfase een goede kans, maar trof geen doel. Aan Ajax-kant vloog Ikedia op rechts keer op keer Heintze voorbij, maar met zijn voorzetten deden Winter respectievelijk Van der Vaart niet veel. PSV kwam er een keer gevaarlijk uit met een goed schot van Vogel.

Maar het was Ajax dat aan de leiding kwam. Bruggink speelde volkomen verkeerd terug. Machlas onderschepte de bal en lobte perfect over keeper Waterreus heen, waardoor Ajax op een verrassende 0-1 voorsprong kwam in de zestiende minuut.

Zes minuten na de openingstreffer scoorde Wamberto zelfs 0-2, maar scheidsrechter Van der Ende nam het vlagsignaal van zijn grensrechter over.

Trainer Erik Gerets had zijn ploeg ruim twintig minuten in actie gezien toen hij besloot het systeem om te gooien. Kezman verliet het veld en Rommedahl maakte zijn opwachting. Met die wissel had Ajax het moeilijk. De druk op de verdediging van PSV nam af, waardoor PSV meer de ruimte kreeg. Net voor rust leek de gelijkmaker te vallen, maar Fred Grim toonde zijn uitstekende vorm door de vrije trap van Bruggink tot corner te verwerken. Ook kwam Ajax goed weg toen Ramzi net te laat ingleed op een voorzet van Rommedahl.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Ajax wederom goede kansen. Het was jammer dat de goedspelende Galasek de bal te ver terugtrok op Van der Vaart, waar Machlas een betere optie was geweest. Kort daarna verzond een van de uitblinkers, Cristian Chivu een fantastische pass, maar die was net te ver voor Machlas. Twaalf minuten voor tijd leek invaller Arveladze alleen op doel af te stuiven na een prima opzet via Chivu en Ikedia. De Georgier kwam echter niet goed uit, waardoor de kans verkeken was.

In dezelfde minuut liep Ikedia in het eigen strafschopgebied tegen Kolkka aan. De Fin liet zich graag vallen en Van der Ende gaf een penalty. De tweestrijd tussen Bruggink en Grim werd bijna gewonnen door de Ajax-doelman maar toch verdween de bal over de doellijn, 1-1. Adriaanse stak de hand een beetje in eigen boezem. 'Omdat ik was overgeschakeld op een 4-4-2 systeem, speelde Ikedia vrij ver achterin. Had ik het niet gedaan, was Ikedia daar nooit gekomen. Maar ja, dat is achteraf praten.'

Direct daarna kreeg Ajax weer een kans. Machlas had alleen Waterreus nog voor zich, schoot de bal langs de PSV-keeper, maar helaas ook langs de verkeerde kant van de paal.

In de slotfase zorgde Grim ervoor dat Ajax nog met een punt naar Amsterdam terugging. Hij redde fantastisch op een inzet van Rommedahl.

Gerets had lovende woorden over voor Ajax: 'Ajax heeft goed gevoetbald, ons in het begin in de problemen gebracht. Wij moesten ons aanpassen en dat hebben we gedaan. Daar moet je je niet te groot voor voelen. Ze maakten op mij een heel frisse indruk.'

Adriaanse dacht dat de supporters wel genoten hadden: 'Voor het publiek was dit volgens mij een aantrekkelijke wedstrijd. Er was veel strijd, veel gevaarlijke momenten voor de doelen. Ik denk dat 1-1 een terechte uitslag is.'