Menu
Ajax haalt uit tegen JOS: 0-9

Ajax haalt uit tegen JOS: 0-9

Ajax heeft op historische grond eenvoudig de derde ronde van de KNVB Beker bereikt. In het Olympisch Stadion werd JOS Watergraafsmeer met 0-9 verslagen. In een tijdsbestek van vier minuten in de eerste helft was het pleit al beslecht: tussen de 22e en 26e minuut scoorde Ajax de eerste drie doelpunten. Grote man aan Ajax-zijde was Arek Milik, die zes doelpunten voor zijn rekening nam.

Op de plek waar Ajax vroeger zoveel successen beleefde speelde het nu eens een officiële uitwedstrijd. Achttien jaar nadat Ajax er tegen Panathinaikos de halve finale van de Champions League speelde, was het Olympisch Stadion opnieuw een fraai decor. Frank de Boer had in zijn opstelling enkele vaste basiskrachten rust gegeven, waardoor Diederik Boer op zijn verjaardag mocht debuteren in Ajax 1. Een ander opvallend feit was dat Nick Viergever op linksback speelde, terwijl Jairo Riedewald voor de verdediging op het middenveld stond.

Ajax liet er vanaf het eerste fluitsignaal geen misverstand over bestaan dat het de wedstrijd snel wilde beslissen. Na enkele minuten had Davy Klaassen al kunnen scoren, maar hij zag zijn schot worden geblokt door de keeper. Na kansen van Stefano Denswil en Arek Milik ging de Amsterdamse storm maar heel eventjes liggen, want in vier minuten scoorde Ajax drie keer. Eerst was het Milik die een fout van keeper Dijkstra afstrafte, daarna scoorde Lucas Andersen na een lange rush 0-2 en weer twee minuten later was het wederom Milik die een voorzet van Ricardo Kishna tot doelpunt promoveerde.

Arek Milik was de uitblinker met 6 goals. Arek Milik was de uitblinker met 6 goals.

In de rust werd Klaassen naar de kant gehaald voor Queensy Menig, die hiermee zijn debuut maakte in Ajax 1. JOS ging verwoed op jacht naar de eretreffer, maar zag een reuzenkans vlak na rust niet worden beloond. Na een kwartier in de tweede helft schakelde Ajax weer een tandje bij. Milik schoot met een bekeken schot de bal in de benedenhoek en zorgde daarmee voor zijn derde treffer van de avond. Een minuutje later gaf hij zelf de bal voor op Kishna, die de 0-5 liet aantekenen. Weer enkele minuten later was het Menig die zijn goede invalbeurt beloonde met een doelpunt, hij scoorde uit een voorzet van Viergever.

Het slotakkoord was voor Milik, die met een hattrick in zes minuten de 0-9 eindstand op het scorebord zette. Drie goals die erg op elkaar leken, want bij klutsballen uit de rebound stond de Pool telkens op de goede plaats. Met zes goals kan hij met recht de Man of the Match genoemd worden.

Frank de Boer was al met al tevreden over de teamprestatie, al had hij graag de dubbele cijfers gehaald: ,,Vooraf had ik gezegd dat we gewoon met dubbele cijfers moesten winnen. Af en toe was het baltempo nog wat te laag, maar zodra het tempo werd opgevoerd zag je dat het balletje lekker rond ging. Ik ben ook tevreden met het debuut van Menig en Boer. Menig scoorde, en Boer ‘scoorde’ ook met een goede redding waardoor hij uiteindelijk de nul hield.”

Voor De Boer was het geweldig om weer terug te zijn in het Olympisch Stadion: ,,Het was fantastisch om hier weer te spelen. Af en toe dacht ik weer terug aan de mooie wedstrijden die ik hier met Ajax heb gevoetbald. Het zou mooi zijn als we hier wat vaker in de voorbereiding oefenwedstrijden af zouden kunnen werken.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen was dicht bij een doelpunt, maar doelman Dijkstra stond in de weg. Davy Klaassen was dicht bij een doelpunt, maar doelman Dijkstra stond in de weg.
Queensy Menig scoort op aangeven van Nick Viergever: opnieuw een trefzekere debutant. Queensy Menig scoort op aangeven van Nick Viergever: opnieuw een trefzekere debutant.
Ajax kon negen keer juichen tegen JOS. Ajax kon negen keer juichen tegen JOS.
Diederik Boer maakte woensdag zijn debuut en vierde zijn 34ste verjaardag. Diederik Boer maakte woensdag zijn debuut en vierde zijn 34ste verjaardag.
Lucas Andersen maakte na een prachtige solo de 0-2. Lucas Andersen maakte na een prachtige solo de 0-2.
Het Olympisch Stadion: een prachtig decor voor een Amsterdamse derby. Het Olympisch Stadion: een prachtig decor voor een Amsterdamse derby.
Toen het donker werd, begon Ajax echt te draaien. Toen het donker werd, begon Ajax echt te draaien.
5.000 bezoekers kwamen af op het bekerduel tussen JOS Watergraafsmeer en Ajax. 5.000 bezoekers kwamen af op het bekerduel tussen JOS Watergraafsmeer en Ajax.