Menu
Ajax hard onderuit tegen Dortmund

Ajax hard onderuit tegen Dortmund

Het laatste thuisduel in het Champions League-seizoen liep woensdagavond uit op een deceptie voor Ajax. Tegen koploper in groep D, Borussia Dortmund, leed Ajax een 1-4 nederlaag. Bij rust stond het al 0-3 door goals van Reus, Götze en Lewandowski. In de tweede helft prikte Lewandowski er nog een goal bij en scoorde invaller Danny Hoesen de enige Amsterdamse goal. Door het gelijkspel van Manchester City tegen Real Madrid, blijft Ajax derde in de poule.

De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen. Ajax had in drie van de vier Champions League-duels prima voetbal op de mat gelegd en dat wilde Frank de Boer woensdagavond ook in de laatste thuiswedstrijd van groep D tegen Borussia Dortmund zien. Maar het ging hopeloos mis tegen het dodelijk efficiënte Dortmund. Al bij rust keek Ajax tegen een 0-3 achterstand.

In vergelijking met de wedstrijd in Duitsland, die Ajax na een uitstekend optreden in de slotfase toch met 1-0 verloor, kende Ajax twee wijzigingen. Ryan Babel (schouderblessure) en Tobias Sana ontbraken en voor hen in de plaats speelden Eyong Enoh en Jody Lukoki. Door Christian Poulsen en Eyong Enoh samen op het middenveld te posteren, wilde De Boer in die linie meer 'body' krijgen. ,,Dortmund heeft daar twee creatievelingenlopen met Ilkay Gündogan en Mario Götze. Die willen we elimineren”, legde De Boer vlak voor de aftrap zijn keuze uit.

Al in de achtste minuut ging die doelstelling de mist in en liep Ajax achter de feiten aan. Poulsen liet Marco Reus eenvoudig weglopen na een slim passje van Götze en schoof de bal onder Vermeer door; 0-1. Ajax moest verbeten op jacht naar de gelijkmaker, want het was de bedoeling dat deze avond Europees overwinteren zou worden veiliggesteld. De Amsterdammers drongen ook wel aan, maar echt gevaarlijk werden ze niet. Doelman Weidenfeller had alleen in de 22e minuut enige moeite met de corner van Eriksen, waarna de Deen zelf na een afgeslagen schot van Boerrigter de bal over de kruising krulde. Borussia schakelde, terwijl Ajax het meeste balbezit had, razendsnel om. Götze leek na een half uur op weg naar 0-2, maar verslikte zich in de bal. Dat deed hij zes minuten later niet. Op eigen houtje stuurde de twintigjarige Duitse international Ricardo van Rhijn het bos in en schoot tussen de Amsterdamse rechtsback en Toby Alderweireld door de 0-2 binnen. De hoop op een positief resultaat vervloog voor de Amsterdammers vijf minuten voor rust helemaal. Doelpuntenmachine Robert Lewandowski reageerde alert nadat Vermeer een van richting veranderd schot van Götze nog had weten te pareren; 0-3.

Ajax kreeg woensdagavond een les in effectiviteit van Borussia Dortmund. Ajax kreeg woensdagavond een les in effectiviteit van Borussia Dortmund.

In de tweede helft probeerde De Boer met Lasse Schöne voor Poulsen de stand een dragelijker aanzien te geven. Christian Eriksen leek in de 51e minuut de eerste Amsterdamse treffer op het bord te zetten, door de bal langs de doelman te tikken, maar de inzet was te zacht om Weidenfeller te verrassen. In de 53e minuut wees de Portugese arbiter Pedro Proenca naar de stip om Dortmund een penalty te geven. Götze viel over het been van Moisander. Proenca veranderde echter razendsnel van mening en gaf de Duitse spelmaker een gele kaart wegens een schwalbe.

Na ruim uur bracht De Boer met Danny Hoesen een echte spits binnen de lijnen. Enoh, die bij een duel met Bender met zijn elleboog hard in aanraking kwam met de neus van de Duitser, werd uit het veld gehaald. Bender kon niet verder en werd vervangen door Ivan Perisic. Ajax kreeg nog wel enige mogelijkheden. Zo was in de 66e minuut de voorzet van Jody Lukoki net te hoog voor Eriksen en uit de afgeslagen bal schoot Schöne in handen van de Duitse doelman. Aan de andere kant was het direct wel weer raak. Lewandowski kreeg alle tijd om de bal na een pass van Götze aan te nemen en de vierde Duitse goal binnen te schieten; 0-4.

Ajax probeerde het daarna nog wel en kreeg een aardige kans in de 78e minuut. De voor Boerrigter ingevallen Fischer schoot een voorzet van Blind direct binnen, maar Weidenfeller stond succes weer in de weg. Toch slaagde de thuisploeg er één keer in hem te passeren. Via het been van Neven Subotic eindigde het schot van Hoesen ver buiten bereik van de doelman tegen de touwen; 1-4. Pas op dat moment kwam de dynamiek terug in het spel van Ajax, maar met nog vijf minuten te spelen was er natuurlijk veel te weinig tijd. De Boer was na afloop realistisch: ,,We hebben een staaltje effectiviteit gezien. We hebben veel te weinig met het balbezit gedaan, we hadden geen stootkracht. Als ik alle vier de goals analyseer, dan hadden er zeker drie voorkomen mogen worden. Dat verwijt ik ons. Dat moet echt beter als je op Champions League-niveau wilt acteren.”

Zo eindigde de wedstrijd waarin De Boer ‘het geloof in eigen kunnen eraf wilde zien spatten’ in een deceptie en werd Dortmund, dat zich - net als alle andere Duitse deelnemers aan de Champions League plaatste voor de achtste finales - de eerste Duitse ploeg in de historie die met drie punten uit Amsterdam vertrok. Klopp had nog wel een compliment: ,,Ajax heeft dapper gespeeld volgens de eigen filosofie. Dat willen wij ook zo doen.”

Op 4 december speelt Ajax het laatste groepsduel, uit bij het voor de volgende ronde geplaatste Real Madrid.


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.
André Rieu trad voor de aftrap op. André Rieu trad voor de aftrap op.
Roman Weidenfeller is eerder bij de bal dan Niklas Moisander. Roman Weidenfeller is eerder bij de bal dan Niklas Moisander.
Siem de Jong probeert zijn tegenstander voorbij te lopen. Siem de Jong probeert zijn tegenstander voorbij te lopen.
Frank de Boer instrueerde zijn spelers gedurende de wedstrijd. Frank de Boer instrueerde zijn spelers gedurende de wedstrijd.
Toby Alderweireld en de andere Ajax-verdedigers hadden een zware avond. Toby Alderweireld en de andere Ajax-verdedigers hadden een zware avond.
Jody Lukoki en Niklas Moisander storten zich op Kevin Grosskreutz. Jody Lukoki en Niklas Moisander storten zich op Kevin Grosskreutz.
De geblesseerde Ryan Babel bekeek de wedstrijd vanaf de zijlijn. De geblesseerde Ryan Babel bekeek de wedstrijd vanaf de zijlijn.
Teleurstelling bij de Ajacieden na de verloren wedstrijd. Teleurstelling bij de Ajacieden na de verloren wedstrijd.