Menu

Ajax heeft bijna elftal geblesseerden

Trainer Co Adriaanse kon donderdagmiddag op de Open Persdag bijna een zeer representatief elftal bouwen van zijn geblesseerden. Tegen PSV kan hij op liefst acht spelers geen beroep doen. Wamberto is nog een twijfelgeval.

Zonder doelman Bogdan Lobont, verdedigers Tobiasen, Bergdolmo en Chivu, middenvelders O'Brien en Knopper en aanvallers Ikedia en Machlas moet Ajax zondagmiddag ten strijde trekken tegen koploper PSV.

Daarnaast is het meespelen van linksbuiten Wamberto nog een vraagteken, maar Adriaanse gaat er vanuit dat hij wel kan spelen.

In de uitwedstrijd dit seizoen verspeelde Ajax twee punten. Door een ongelukkige actie van een meeverdedigende Pius Ikedia kregen de Eindhoven een penalty. De Nigeriaanse rechtsbuiten excuseerde zich bijna huilend voor de televisiecamera's.

Zondag is hij er niet bij en zal Andy van der Meyde op de rechtsbuitenplaats staan. De Arnhemmer van geboorte zal zich de uitwedstrijd tegen PSV niet snel vergeten. Hij kreeg toen de rechtsachterpositie toebedeeld. Die gaat dit weekeinde weer naar Vierklau.

Voor het centrum heeft Adriaanse nog een open plaats. Die van Cristian Chivu. Waarschijnlijk is dat Yakubu de zware rol op zich zal nemen.

Het is Ajax overigens nog nooit gelukt om in de Arena van PSV te winnen. De laatste keer dat de Amsterdammers wonnen, was in januari 1995 toen Patrick Kluivert Ajax naar een 1-0 overwinning schoot.

Maar dat was zes jaar geleden. Nu moet het zondag gebeuren. Voor het begin van de wedstrijd vorige week tegen NEC tekende Adriaanse op het bord in de kleedkamer de stand zoals die na het duel zou zijn. 'We hebben het erover gehad. Als we nu winnen, staan we op 3 punten. Misschien is de druk te groot. We hebben zeven jongens van rond de 20, die met z'n allen het Ajax-merk moeten waarmaken.' Ajax verloor met 1-0 en bleef op zes punten afstand van Feyenoord, dat verloor van RKC, staan.

De trainer is wel tevreden over zijn groep. 'De progressie gaat snel genoeg. Ik wist dat Van der Vaart, Grim, Van der Gun of De Cler zo goed zouden worden. Met Grim heb ik ontzettende progressie geboekt. Van Chivu heb ik een centrale verdediger gemaakt en wie had ooit van Pasanen gehoord? Ook op links heeft De Cler zich heel goed ontwikkeld. Vierklau gaat iets beter voetballen, maar hij zit nog niet op het niveau dat hij bij Utrecht en Vitesse haalde.'

Door de kwetsbaarheid van de verdediging en door de komst van Pasanen is Adriaanse omgeschakeld naar een systeem van vier verdedigers. 'Ik weet niet of we ooit nog teruggaan naar 3-4-3. In dit systeem zijn meer mogelijkheden. Een van de vier verdedigers kan doorschuiven waar dat kan. Chivu kan dat goed en Pasanen zou dat ook goed kunnen, maar hij is te bescheiden. Nog een voordeel is dat je, ongeacht het feit dat de tegenstander met twee of drie spitsen speelt, op dezelfde manier kan blijven spelen.'

De spelwijze veranderen, heeft bij Ajax niet alleen gevolgen voor het eerste team. 'Ook op de Toekomst zijn we in gesprek over een 4-mans verdediging. Met vier in de zone is het gemakkelijker. Daarnaast kan je zo terugschakelen naar de klassieke opstelling, zoals we tegen Sparta ook gedaan hebben. Als we overschakelen naar een 4-3-3 dan moeten we ook anders gaan scouten. Intern wordt er veel over gesproken'