Menu

Ajax heeft derde plaats in eigen hand

RIJSWIJK (ANP) - Ternauwernood heeft Feyenoord hernieuwd verlies ten opzichte van achtervolger PSV weten te voorkomen. De Rotterdammmers wonnen van FC Groningen (1-0). De overwinning kreeg pas in de slotfase gestalte.

Feyenoord handhaafde zich op de eerste plaats met de hulp van een Groninger. Er moest een eigen doelpunt van Melchior Schoenmakers aan te pas komen om afstand te nemen van de nieuweling in de KPN Eredivisie. De treffer viel in de 73e minuut.

PSV nam de hindernis die AZ heette met aanzienlijk meer gemak. Het werd 3-0 tegen de Alkmaarders, die bezig zijn aan een wat kleurloos seizoen. Kezman schoot er deze keer twee in. De andere schutter, Bruggink, benutte een strafschop.

Vitesse heeft, met een wedstrijd meer, nog slechts een punt voorsprong op Ajax. Koeman c.s. behaalden de laatste vijf competitieduels maar twee punten. Zondag verloren de Arnhemmers kansloos bij RKC, dat vast in de subtop staat en aanspraak mag maken op Europees voetbal. Het werd 3-0 door Redan, Van Loenhout en Hoogendorp.

Roda JC deed eveneens goede zaken in het kader van een plaats bij de topzes. De Limburgers wonnen thuis van RBC, 2-1. De Roosendalers kwamen er te laat achter dat er kans op succes was. In de 89e minuut maakte Vos de 2-1, vervolgens miste hij nog een kans op de gelijkmaker. In die periode speelde Roda, wegens rood van Luypers, met een man minder.

FC Utrecht en NEC, beide bezig aan een aardig seizoen, speelden gelijk in de Galgenwaard (1-1). Hristov redde een kwartier voor tijd het punt voor de Nijmegenaren, nadat Gluscevic na een uur de thuisclub op voorsprong had gezet. Het duel, waarin de Utrechtse verdediger Van der Gaag in de slotminuut de rode kaart kreeg, was alleen in het tweede deel de moeite van het bekijken waard.

Scheidsrechter Jol zag zich genoodzaakt NAC - FC Twente na een uur te staken. Het licht in Breda was uitgevallen en het euvel bleek niet op tijd te herstellen. De stand was 0-0. De KNVB bekijkt maandag de gevolgen van het een en ander. Roy, gekomen van Hertha BSC, debuteerde zaterdagavond voor NAC.