Menu

Ajax heeft donderdag keuze uit 3 scenario''s

Ajax is dinsdagmiddag vertrokken naar Hoenderloo om zich voor te bereiden op het UEFA Cup duel tegen FC Kopenhagen. In de Amsterdam Arena - waar 30.000 plaatsbewijzen zijn verkocht- moet gewonnen worden, omdat de heenwedstrijd 0-0 bleef. Met hoeveel maakt echter niet uit. Die winst kan via drie scenario's worden bereikt. Welke, dat legde trainer Co Adriaanse voor vertrek naar de Veluwe uit aan de vaderlandse pers.

Yakubu en Van der Vaart ontbreken sowieso in de Ajax-opstelling komende donderdag tegen FC Kopenhagen. Trabelsi is nog een vraagteken en Chivu hoopt woensdag met de groep mee te kunnen trainen. Zlatan, geschorst in de Nederlandse competitie, Obodai en Kras voegen zich bij de selectie.

Yakubu heeft last van een diepe vleeswond die hij zondag opliep. Hij mag twee weken geen contactsport uitoefenen. Van der Vaart kreeg in Denemarken zijn derde gele kaart, wat een automatische schorsing betekende voor het komende duel. Trabelsi heeft een dijbeenblessure. Momenteel is hij op een loopband aan het testen hoe het gaat. Met Chivu gaat het al een stuk beter dan zondag. De Roemeen kan aanzetten en - in tegenstelling tot zondag - ook stoppen.

Co Adriaanse blikte dinsdagmiddag voor vertrek naar Hoenderloo vooruit op de tweede wedstrijd uit de tweede ronde van de UEFA Cup. ,,Het wordt moeilijk", schatte de trainer in. ,,Kopenhagen is een goede tegenstander gebleken en 0-0 is een zeer ongunstige stand, waarbij je op twee gedachten zou kunnen hinken."

,,De eerste gedachte is dat je 90 minuten de tijd heb om met geduldig spel de 1-0 te maken. En zelfs als dat niet lukt, dan krijg je nog 30 minuten verlenging om die ene treffer te maken."

,,De tweede gedachte is: 'we mogen niet gelijkspelen, dus of we nu winnen met 1-0 of 6-5 dat maakt niet. Dan gaan we vanaf het begin vol gas geven. Een derde scenario ligt tussen deze twee uiterste in."

Adriaanse legde vanmorgen de drie opties aan de spelersgroep voor en komt daar woensdag met ze op terug. ,,Op de training hebben we het tweede scenario geprobeerd. Ik had een team van zeven en een team van zes. De zeven moesten zo snel mogelijk op 1-0 komen. Als dat was gelukt werd een speler 'verkocht' aan het andere team en moest de voorsprong verdedigd worden. We hebben het drie keer geprobeerd en alle keren mislukte het."

,,Als je pressie wilt spelen dan is de vraag nog hoe je het uitvoert, want volledige pressie houd je niet lang vol. Pressie in de meest extreme vorm, code A van Aanval, is jagen tot en met de keeper aan toe. Lukt dat niet meer, dan kunnen we overschakelen op code B, Behoudend, pressie tot halverwege de helft van de tegenstander. Dan is er ook nog een code C, controlerend en die pressie houdt op bij de middenlijn. Daartoe ga je over als je meer controlerend gaat spelen of als de tegenstander va banc gaat spelen."

,,Het is uiteraard wel zo dat we bij alle scenario's uitgaan van eigen kracht. Het gevaar als we kiezen voor scenario 2, een combinatie van 1 en 3, is dat het juiste moment bepaald moet worden van overschakelen op pressie. Als het gevoel niet bij alle spelers op het juiste moment hetzelfde is, dan heb je een probleem. Het voordeel van het 6-5 eindstand scenario is dat het a. het mooiste is, en b. dat het de meeste kans van slagen heeft. Krijg je snel een counter om de oren waaruit 0-1 wordt gescoord, dan hebben we nog 80 minuten over om te herstellen. Ik denk dat de spelers ook voor het aanvallendste scenario zullen kiezen. Ik laat daar echter niet de opstelling van afhangen."

Het niet meespelen van Van der Vaart is een aderlating. ,,Dat weegt inderdaad zwaar", geeft Adriaanse toe. ,,Als ik tegenwoordig na 20 minuten op het scorebord kijk, staat Van der Vaart er altijd op. Donderdag kan ik wel weer kijken, maar dan staat hij er niet. Ik hoop dat er dan iemand anders staat."