Menu
'Ajax heeft een luxeprobleem'

'Ajax heeft een luxeprobleem'

Ajax boekte zondagmiddag een 2-4 uitoverwinning op Cambuur Leeuwarden. De ochtendkranten besteden zoals altijd veel aandacht aan de prestatie van de Amsterdammers. Met name Arek Milik, die gisteren tweemaal scoorde, wordt door de bladen uitgelicht.

De Telegraaf belicht de wedstrijd vanuit verschillende oogpunten. Uiteraard is daarvan de belangrijkste die van Milik, die over zijn eigen spel zegt dat het 'beter en beter' gaat. Verder wordt hem gevraagd of zijn prestatie van gisteren voldoende is om Kolbeinn Sigthórsson definitief af te lossen als aanvalsleider, waarop de Pool antwoordde: ,,Hoe ik de nummer één kan worden is moeilijk te zeggen. Ik moet in elk geval doelpunten maken en goed spelen.'' Verder worden in het artikel met name de 1-2 en 1-3 van Ajax geroemd vanwege hun schoonheid (‘schitterend’ en ‘een plaatje van een aanval’). Toch was het vooral de middag van de 20-jarige spits, voor wie het volgens Frank de Boer ‘een mogelijkheid is dat hij nu een aantal wedstrijden achter elkaar gaat spelen’.

Ook de Volkskrant heeft natuurlijk veel aandacht voor Milik. Het ochtendblad weegt de prestaties en kwaliteiten van de Pool ook af tegen die van Sigthórsson, die de afgelopen maanden de voorkeur kreeg van De Boer. ‘Twee kansen, twee doelpunten: in het Friese noorden maakt Milik zijn uitverkiezing tot Ajax-spits voor in elk geval weer een dagje waar.’ De journalist ziet in de IJslandse spits tevens iemand die ‘minder soepel combineert en zo snel niet is’. Of de huurling van Bayer Leverkussen tijdens het volgende competitieduel tegen SC Heerenveen weer aan de aftrap zal verschijnen blijft onzeker, maar ‘misschien heeft hij de spitsendans bij Ajax wel voor onbepaalde tijd in zijn voordeel beslecht.’

‘Milik kan dé spits van Ajax worden’, laat het Algemeen Dagblad weinig twijfel bestaan over de strekking van het artikel. ‘De Poolse huurling is hard op weg uit de schaduw van Kolbeinn Sigthórsson te treden en spits nummer 1 in Amsterdam te worden. De Rotterdamse krant sprak na afloop met de trainer van Cambuur, Henk de Jong, die zoals altijd duidelijk was in zijn commentaar: ,,Hij oogt niet snel, maar is het wel. Hoe hij voor zijn man komt, hoe hij combineert en gemakkelijk beweegt; Milik zou wel eens dé spits van Ajax kunnen worden.’’ Nadat de trainer aan het woord is geweest, vindt de krant vervolgens in Etiënne Reijnen een speler die beide spitsen met elkaar vergelijkt: ,,Sigthórsson is meer een aanspeelpunt, sleurt meer en trekt naar de zijkanten. Milik is gefocust op goals. Ajax heeft een luxeprobleem.’’

Trouw heeft tot slot een bredere visie op de wedstrijd van gisteren. Uiteraard wordt de rol van Milik genoemd, maar belangrijker is de uitspraak van De Boer, die ziet dat zijn ploeg ‘een stijgende lijn heeft te pakken’. ,,Na het slechte begin namen we snel de controle over. De 1-2 en zeker 1-3 waren schitterende goals. Daarvoor word je voetballer en daarvoor ben ik trainer geworden.’’ Dat de trainer van Ajax uiteindelijk toch een keuze zal moeten maken voor de spitspositie, is ook voor deze krant duidelijk. Op de hulp van Etiënne Reijnen, die tegen beide spitsen speelde, hoeft De Boer echter niet te rekenen: ,,Ik ga De Boer niet helpen met zijn keuze’’, lacht hij.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl