Menu
‘Ajax heeft een vleugje Ajax terug’

‘Ajax heeft een vleugje Ajax terug’

De ochtendkranten hebben twee dagen na de 5-1-overwinning op PEC zowel oog voor het individu als het collectief bij Ajax. De teamprestatie van de winnaars wordt lovend besproken. Hetzelfde geldt voor de individuele Ajacieden, die zich zaterdag opwierpen als drijvende kracht achter de zege. Van alle uitblinkers wordt vooral Hakim Ziyech uitgebreid besproken.

De Volkskrant heeft de wedstrijdterugblik deels verpakt als interview met Hakim Ziyech. ‘’Druk is heerlijk’ en dus raakt Ziyech op toeren’, kopt de krant. ‘Hij komt op toeren in Amsterdam en in zijn slipstream anderen: dribbelaars Traoré en Younes, tienerspits Dolberg die steeds meer Van Basten en steeds minder Kieft wordt’, valt te lezen in het verslag. ‘En wat te denken van verdediger Sanchez, een slager voor beide doelen. Maar Ziyech spant de kroon. Tien doelpunten maakte Ajax de voorbije week in twee thuisduels, de technicus was bij zeven ervan betrokken.’ De sterke wedstrijd van de nieuwbakken Ajacied en zijn royale aandeel in de zege, worden ook verderop in de tekst bewierookt: ‘Alleen in het spectaculaire slotstuk van Dolberg, die met een vloeiende lichaamsbeweging verdediger Van de Pavert richting Leidseplein stuurde en daarna via de onderkant van de lat scoorde, had hij geen aandeel.’ De bijbehorende fotoserie toont Ziyech ook al van zijn meest wervelende kant.

,,Ik heb het al vaker gezegd, maar ik vind niet dat we elf basisspelers hebben’’, citeert De Telegraaf Bosz. ,,We hebben er misschien wel 20 of 22.''

De Telegraaf legt de tactische keuzes en opstelling van trainer Peter Bosz onder het vergrootglas. Na de midweekse bekeroverwinning op Willem II, greep de Ajax-trainer tegen de Zwollenaren grotendeels terug op zijn ‘vaste’ basisspelers. ,,Ik heb het al vaker gezegd, maar ik vind niet dat we elf basisspelers hebben’’, citeert De Telegraaf Bosz. ,,We hebben er misschien wel 20 of 22. Het is aan mij als trainer om keuzes te maken.’’ Waarna de Ajacieden Bertrand Traoré, Jairo Riedewald en Ziyech worden uitgelicht. Waarop De Telegraaf het waarschuwend laat klinken: ‘Winnende coaches - en zeker als zij in vier dagen tijd een 5-0 en 5-1 overwinning boeken - hebben altijd gelijk. Toch houdt het geschipper van Bosz een risico in. Met Kenny Tete, Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi, Riedewald en Gudelj op de reservebank, die al interlands achter hun naam hebben, en met de op de deur kloppende talenten als Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong wordt het sowieso een hels karwei om alle kikkers in de kruiwagen te houden.’ De krant zoomt verder ook in op Ziyech en de treffer van Dolberg die dankzij het Goal Decision System werd toegekend.

Het Algemeen Dagblad heeft in de kop vooral oog voor het Ajax-collectief. ‘Ajax heeft een vleugje Ajax terug’, prijkt het in chocoladeletters boven de wedstrijdterugblik. ‘Tien doelpunten in vier dagen’, opent het AD de inleiding. ‘Na het bekerduel met Willem II (5-0) zag het publiek in de Amsterdam Arena zaterdag in de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle (5-1) ook weer een vleugje Ajax.’ Wat de krant onder ‘een vleugje Ajax’ verstaat, wordt iets verderop in de tekst uitgelegd. ‘Na een week tegen zwakke tegenstanders, Willem II en PEC Zwolle dus, is het niet gepast dagenlang de polonaise te lopen. Maar feit is wel dat Ajax, overigens met twee compleet verschillende teams, vermaakte en won. En precies die combinatie was de laatste tijd zo ver weg. Opportunistisch gezegd: Ajax heeft een vleugje Ajax terug. (…) Straalde woensdag de spelvreugde af van het ‘tweede elftal’ tegen Willem II, zaterdag had de eerste keuze de boodschap van hun concurrenten begrepen. Vooral na rust dan, toen de spelers van PEC dienden als slachtoffers van die bewijsdrang.’  

Tekst en foto: Ajax.nl