Menu
Ajax heeft geen kind aan NAC

Ajax heeft geen kind aan NAC

Ajax heeft zaterdagavond een ideale generale repetitie voor het belangrijke Champions League-duel met Auxerre beleefd. In de Amsterdam ArenA was het team van Martin Jol met 3-0 veel te sterk voor NAC Breda. Hoogtepunten waren een schitterende goal van Mounir El Hamdaoui en de rentree van Mido.

De 44ste editie van Ajax - NAC werd al in de eerste helft beslist. En dat was gezien de aankomende wedstrijd in de Champions League tegen Auxerre bijzonder welkom. Ook werd snel duidelijk dat de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht slechts een incident was. Twee weken na de nederlaag liet Ajax zich tegen NAC van een heel andere kant zien. Zonder zich overmatig in te spannen werd NAC simpel verslagen.

Na een kwartier kwam Ajax op voorsprong. Kort nadat Luis Suarez keeper Ten Rouwelaar met een vrije trap had getest, kopte Jan Vertonghen de 1-0 binnen. Op aangeven Eyong Enoh sprong de Belg hoog boven iedereen uit en knikte de bal met zijn hoofd gedecideerd achter de doelman: 1-0. Drie kansen van Suarez later, was de aanvoerder van Ajax de aangever bij het tweede doelpunt. Hij gaf de bal aan Mounir El Hamdaoui, die er vervolgens iets schitterends mee deed. Met veel gevoel stifte de Marokkaan de bal over de kansloze Ten Rouwelaar heen. Een kunststukje dat heel even aan de legendarische stift van Dennis Bergkamp deed denken.

Luis Suarez scoorde na vier duels 'droog te hebben gestaan' prachtig uit een vrije trap. Luis Suarez scoorde na vier duels 'droog te hebben gestaan' prachtig uit een vrije trap.

André Ooijer had van Martin Jol een basisplaats toebedeeld gekregen. De 36-jarige verdediger speelde in plaats van Toby Alderweireld, die op de bank zat. Jol: ,,We hebben Ooijer niet alleen voor de kleedkamer gehaald. Vandaag vond ik het nodig dat hij speelde. Ook met het oog op de komende drukke maanden.” Bij afwezigheid van de geblesseerde Siem de Jong bestond het middenveld uit het driemanschap De Zeeuw-Lindgren-Enoh.

In de tweede helft kregen De Zeeuw, Suarez en Lindgren allen kansen op een derde Ajax-goal. Hun schoten gingen echter tegen het zijnet, over en tegen de vuisten van de doelman. Met inmiddels invaller Eriksen binnen de lijnen was ook El Hamdaoui dicht bij een doelpunt. Het moois wat hij in zijn hoofd had lukte echter net niet. Zijn schot eindigde tegen de lat.

Een kwartier voor tijd was er een nieuw hoogtepunt. Onder luid applaus maakte Mido zijn rentree voor Ajax. De 27-jarige Egyptenaar was door Jol voor het eerst in de wedstrijdselectie opgenomen en zag dat direct beloond met speelminuten. Via omzwervingen langs acht clubs, waarvan West Ham United de laatste, speelde hij na zijn vertrek in 2003 weer in het shirt van Ajax. Zijn terugkeer bij Ajax zorgde ervoor dat hij niet naast de vele oud-spelers van de Ajax-reünie op de tribune zat. Vanuit een speciaal ‘Engelenvak’ zagen onder meer Stefan Pettersson, Sjaak Swart, Tijjani Babangida, Sunday Oliseh, Barry Hulshoff en Wim Suurbier de wedstrijd. Ook Leonardo, disciplinair geschorst door NAC, zat als ex-Ajacied in vak 108.

Koud in het veld was Mido direct deelgenoot in de vreugde om Ajax’ derde doelpunt. Suarez knalde in de 79ste minuut een vrije trap binnen. Die treffer zorgde zichtbaar voor opluchting bij de aanvaller. Los van de hattrick die hij vorig weekend namens Uruguay tegen Indonesië, zaten zijn doelpuntloze optredens tegen Feyenoord, Twente, AC Milan en FC Utrecht hem dwars. Het doelpunt tegen NAC deed de man die altijd en overal scoort daarom extra goed.

In de slotfase liep Ajax geen schade meer op, waardoor het duel met NAC uiteindelijk een ideale generale repetitie voor Ajax - Auxerre werd. De ‘generale’ voor de Fransen eindigde in een 1-0 thuisnederlaag tegen Bordeaux. Jol: ,,Ik ben heel tevreden dat we de domper tegen Utrecht op deze wijze hebben rechtgezet. Dat moest ook.” Tevens sprak de trainer van Ajax de hoop uit dat hij dinsdag weer een beroep op De Jong kan doen. ,,Wellicht kan hij tegen Auxerre alweer spelen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Oud-Ajacied Stefan Pettersson overhandigde de wedstrijdbal aan scheidsrechter Janssen. Oud-Ajacied Stefan Pettersson overhandigde de wedstrijdbal aan scheidsrechter Janssen.
Voor het eerst had trainer Jol in een competitieduel een basisplaats ingeruimd voor André Ooijer. Voor het eerst had trainer Jol in een competitieduel een basisplaats ingeruimd voor André Ooijer.
De enige gele kaart van de wedstrijd was voor Penders na een charge op Sulejmani. De enige gele kaart van de wedstrijd was voor Penders na een charge op Sulejmani.
Mounir El Hamdaoui werd mede door zijn prachtige goal Ajacied van de Wedstrijd. Mounir El Hamdaoui werd mede door zijn prachtige goal Ajacied van de Wedstrijd.
Oud-Ajacied Robbert Schilder is te laat bij Demy de Zeeuw. De bal is al weg. Oud-Ajacied Robbert Schilder is te laat bij Demy de Zeeuw. De bal is al weg.
Urby Emanuelson speelde voor het eerst met zijn nieuwe coupe. Urby Emanuelson speelde voor het eerst met zijn nieuwe coupe.
Jan Vertonghen maakte zijn vierde goal van het seizoen. Jan Vertonghen maakte zijn vierde goal van het seizoen.
Mido bij zijn eerste balcontact voor Ajax sinds hij in 2003 naar Frankrijk vertrok. Mido bij zijn eerste balcontact voor Ajax sinds hij in 2003 naar Frankrijk vertrok.
Bij Ajax - NAC was er een grote reünie voor oud-spelers. Bij Ajax - NAC was er een grote reünie voor oud-spelers.
Gregory van der Wiel in duel met Donny Gorter. Gregory van der Wiel in duel met Donny Gorter.