Menu
Ajax heeft geen kind aan pover RKC

Ajax heeft geen kind aan pover RKC

Ajax heeft met de midweekse zege op RKC Waalwijk een nieuwe stap gezet richting titelprolongatie. In het Mandemakers Stadion was de strijd na treffers van Joël Veltman en Davy Klaassen al vroeg beslist: 0-2. RKC - Ajax kreeg daarmee dezelfde uitslag als afgelopen seizoen.

Het duel in het uitverkochte Mandemakers Stadion was een inhaalwedstrijd, na de verplaatsing wegens de nucleaire veiligheidstop (NSS). Zowel het tijdstip van 18:45 uur als de woensdagse speeldag deed licht merkwaardig aan voor een competitiewedstrijd. De Ajacieden lieten zich er uiteraard niet door van de wijs brengen. Drie dagen na de cruciale winst op FC Twente had de koploper geen enkele moeite met degradatiekandidaat RKC Waalwijk. Met - na de midweekse inhaalronde - nog vier wedstrijden te gaan, werd woensdag ook al met een schuin oog geloerd naar de verrichtingen van Feyenoord. De Rotterdammers gingen op bezoek bij Heracles Almelo. Bij een Amsterdamse zege en Rotterdams puntenverlies kon Vitesse - Ajax zomaar op voorhand kampioenschapwaardig zijn. Omdat de Feyenoorders op het Almelose kunstgras met 1-2 wonnen, is het duel in de Rijnstad vooralsnog een ‘gewoon’ competitietreffen. Al ziet de wereld er zondag bij een Ajax-overwinning en Rotterdamse averij wellicht wéér anders uit.

De volkswijsheid die voorschrijft dat je een winnend team nooit moet veranderen, werd genegeerd door Frank de Boer. Het midweekse inhaalprogramma bood ruimte voor roulatie. Kracht en inspanning werd verdeeld over de verschillende selectiespelers. Vergeleken met de thuistopper tegen FC Twente (3-0-winst) verschenen Christian Poulsen, Lesly de Sa en Kolbeinn Sigthórsson aan de aftrap. De Deense routinier nam als centrale middenvelder de plek in die Daley Blind zondag nog bespeelde tegen de Tukkers. Blind begon als linksback en nam op zijn beurt de stek over van Nicolai Boilesen. Met de Deen wordt zorgzaam omgesprongen. Twee optredens in drie dagen is iets te veel van het goede voor de onlangs pas weer fit verklaarde vleugelback. Lerin Duarte speelde in plaats van Thulani Serero in de basis, terwijl Sigthórsson als startende spits de plaats in nam van Bojan. Lesly de Sa, tenslotte kreeg woensdag de voorkeur boven Ricardo Kishna. De Sa speelde in het knusse Mandemakers overigens vooral vanaf de rechterflank.


Alleskunner Lasse Schöne bewees zijn veelzijdigheid, aanvallend vanaf links. De Deen nam na vijf minuten de allereerste kans voor zijn rekening. De venijnige schuiver van Schöne verdween net naast de verkeerde kant van de paal. De kans was de eerste in een reeks. De tweede mogelijkheid leverde Ajax direct een doelpunt op. Bij het verstrijken van het eerste kwartier kopte Joël Veltman hard en zuiver raak uit een corner van Schöne. De Amsterdammers bemachtigden daarmee de gewenste vroege voorsprong.

De RKC’ers kwamen er een avond lang nauwelijks aan te pas in het eigen uitverkochte stadionnetje. Betaalde de keuze voor Poulsen zich daarbij uit? Feit was wel dat de Deen als captain een belangrijke pion was die de angel uit het Waalwijkse spel verwijderde. Stuwende krachten als ex-Ajacied Evander Sno, routinier Sander Duits en de geslepen Romeo Castelen kwamen nauwelijks in het spel voor. Laatstgenoemde nam in de eerste helft de enige RKC-kans voor zijn rekening. Het rollertje van de oud-international leverde ‘slechts’ een corner op. De ploeg van Erwin Koeman deed daarmee in weinig herinneren aan het eerdere treffen in de ArenA.

RKC leverde de eerste seizoenshelft een stunt met een 0-0-gelijkspel in Amsterdam. Waartoe de Brabanders dit seizoen (vooral voor eigen publiek) in staat zijn, bleek wel uit de zeges op zowel Feyenoord (1-0) als PSV (2-0). Nooit lukte het de Rooms Katholieke Combinatie in een seizoen alle drie de ‘traditionele topclubs’ te verslaan. Ook in de voetbaljaargang 2013 - 2014 bleef die prestatie buiten bereik.

Davy Klaassen bracht het uitverkochte en weer veel sfeer brengende bezoekersvak na een klein halfuur extra in extase met zijn 0-2. De blonde middenvelder rondde het prima voorbereidende werk van Sigthórsson af met een doeltreffende schuiver. Klaassen tekende ermee voor zijn negende doelpunt van dit seizoen en mag zich (gedeeld) clubtopscorer noemen. De international deelt die eer voorlopig met zijn selectiegenoot Kolbeinn Sigthórsson. Overigens keek woensdag Niklas Moisander geblesseerd toe. De Fin werd opnieuw vervangen door Stefano Denswil.

Met Ajax’ tweede van de avond was het duel definitief beroofd van alle spanning. RKC boekte in de strijd tegen degradatie afgelopen weekeinde een cruciale zege op Roda JC. Voormalig Europees kampioen Koeman (lid van het gouden Oranje uit 1988) zag zijn mannen die winnende prestatie niet evenaren, laat staan overtreffen. RKC bleek woensdag tandenloos, vooral toen de Ajacieden het – met de 2-0-voorsprong op zak – allemaal wel geloofden. Het geblesseerde trio Ajacieden De Jong, Moisander en Viktor Fischer zagen vanaf de hoofdtribune hoe Ajax probleemloos weer een stap dichter bij de titel kwam. De topper in de Gelredome tegen Vitesse is Ajax’ eerstvolgende halte op jacht naar de 33ste landstitel in de clubhistorie.

,,Hier zit een tevreden coach, na een goede uitslag’’, besloot Frank de Boer de persconferentie in Waalwijk. ,,We wisten na de 0-0 in de ArenA dat het lastig zou kunnen worden tegen RKC. Dat het niet zover is gekomen, kwam ook doordat wij zo geconcentreerd speelden. Al waren we vlak voor rust wel wat slordig. Dat heb ik de spelers halverwege ook gezegd. In de tweede helft heb je de controle, maar moet de wedstrijd ook in het slot worden gegooid. Nu kijken we vooral uit naar Vitesse. En dan vooral naar het halen van drie punten. Dat is al moeilijk zat tegen die club. Vervolgens zien we wel wat er op de andere velden gebeurt.’’


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen loopt juichend weg als hij Ajax op 0-2 heeft gezet. Davy Klaassen loopt juichend weg als hij Ajax op 0-2 heeft gezet.
Mooie sfeeractie Ajax-supporters in het uitvak. Mooie sfeeractie Ajax-supporters in het uitvak.
Joël Veltman wordt gefeliciteerd met zijn treffer. Joël Veltman wordt gefeliciteerd met zijn treffer.
Lerin Duarte startte tegen RKC in de basis als vervanger van Thulani Serero. Lerin Duarte startte tegen RKC in de basis als vervanger van Thulani Serero.
Op de tribune in Waalwijk: Siem de Jong, Niklas Moisander en Viktor Fischer. Op de tribune in Waalwijk: Siem de Jong, Niklas Moisander en Viktor Fischer.
Kolbeinn Sigthórsson verzorgde de assist bij de 0-2. Kolbeinn Sigthórsson verzorgde de assist bij de 0-2.
Ricardo Kishna kwam in de tweede helft in het veld voor Lesly de Sa. Ricardo Kishna kwam in de tweede helft in het veld voor Lesly de Sa.
Ricardo van Rhijn mee naar voren. Ricardo van Rhijn mee naar voren.
Lasse Schöne was opnieuw belangrijk voor Ajax. Uit zijn corner kopte Veltman raak. Lasse Schöne was opnieuw belangrijk voor Ajax. Uit zijn corner kopte Veltman raak.
Voor Lesly de Sa was het driebubbel feest: een basisplaats, winnen van RKC én jarig (21)! Voor Lesly de Sa was het driebubbel feest: een basisplaats, winnen van RKC én jarig (21)!