Menu

Ajax heeft het lang moeilijk tegen AZ

AZ-trainer Co Adriaanse, de voorganger van Ronald Koeman bij Ajax, zei het treffend na de 1-3 zege voor de Amsterdammers in Alkmaar: ,,Gezien het resultaat was dit zeer teleurstellend voor AZ. Qua veldspel en inzet kan ik mijn spelers niets verwijten.'' Ronald Koeman gaf Adriaanse volledig gelijk. ,,Het was voor ons moeilijker dan de uitslag doet vermoeden.''

Ajax stond vrijwel voortdurend onder druk in Alkmaar. Adriaanse wist dat Ajax door het drukke Europese programma op conditioneel, fysiek en mentaal niveau de mindere zou zijn van AZ. Met verdedigers Wijker en Opdam een tegen een op diepste spits Van der Vaart en spelmaker Litmanen drong de thuisploeg vanaf het begin aan.

Het leidde al in de vijfde minuut tot een grote kans voor routinier Barry van Galen. Zijn inzet werd door de uitblinkende Bogdan Lobont onschadelijk gemaakt. ,,In de eerste 20 tot 25 minuten hadden wij wel het meeste balbezit, maar AZ was veel gevaarlijker'', gaf Koeman toe.

,,Dat wij toch op 0-1 kwamen, moet een klap geweest zijn voor AZ'', zei Koeman. De openingstreffer van Rafael van der Vaart was niet onomstreden. Jari Litmanen zou volgens de Alkmaarders in een luchtduel een overtreding gemaakt hebben. De Fin kopte de bal naar Van der Vaart, die Litmanen weer aanspeelde, doorliep en de bal precies op tijd weer terugkreeg. De Heemskerker ronde fraai af in de korte hoek. ,,Volgens mij maakte Litmanen een overtreding'', zei Adriaanse. ,,Maar de steekpass van Jari en het afronden van Van der Vaart was wel van grote kwaliteit'', aldus de Amsterdammer in Alkmaarse dienst.

Ajax creëerde zich na de 0-1wel wat kansen, maar moest ook toezien hoe AZ de druk nog meer opvoerde. De thuisclub gebruikte het fysieke overwicht en ging daarbij ook wel eens tot of over de grens van het toelaatbare. De gemene overtredingen van Perez op Chivu in de eerste helft en Van Galen op Trabelsi na rust werden vreemd genoeg door scheidsrechter Bossen niet bestraft. Alleen Yakubu, die met Cristian Chivu het hart van de defensie vormde, ging op de bon.

AZ bleef gedurende het eerste bedrijf sterker, maar slaagde er maar niet in om te scoren. Danwel misten de pogingen van de Alkmaarders precisie, of Bogdan Lobont hield zijn ploeg op de been. Vlak voor rust had Andy van der Meyde al een kans de wedstrijd tegen de verhouding in op slot te gooien. De vleugelaanvaller, die weer vanaf links begon, kreeg de bal niet over doelman Zwarthoed.

De tweede helft was net drie minuten oud toen Jari Litmanen met een prachtige volley (voorzet van der Vaart) het duel feitelijk al besliste. ,,Ik had verwacht dat we in de tweede helft Ajax nog meer onder druk konden zetten'', zei Adriaanse. ,,Maar na die snelle goal was het einde wedstrijd.'' ,,AZ had eigenlijk meer verdiend, maar wij benutten de kansen goed'', vond Ronald Koeman.

Toch slaagden de Amsterdammers er ook na de tweede treffer niet in de bal lang in de ploeg te houden, wat ook te wijten was aan de beroerde staat van het veld in de Alkmaarder Hout. Alleen toen Ajax de bal wel een tijd kon laten rondgaan, werd de ploeg weer gevaarlijk. Een voorzet van linksback Maxwell werd door Van der Vaart maar net naast gekopt.

Andy van der Meyde maakte vervolgens aan het laatste beetje Alkmaarse hoop een einde. De aanvaller stak het lege middenveld over - voor beide doelen werd een soort vijf tegen vijf gespeeld - en loste een laag schot van zo'n twintig meter. De bal had lekker veel vaart en stuiterde via het hobbelige gras voorbij Zwarthoed: 0-3.

Koeman bracht vervolgens drie wisselspelers in. Victor Sikora, terug na een lange blessureperiode, kwam in het veld voor Steven Pienaar, Petri Pasanen verving Tomás Galásek en Richard Witschge, door de Ajax-supporters luid (en grappig) toegezongen kwam voor Litmanen. De mooiste actie van het rommelige duel kwam op naam van Witschge. De Amsterdammer ontving de bal op het middenveld, versnelde en liet van grote afstand een 'stiffie' los, die helaas voor Ajax via de lat het veld weer instuiterde.

Michael Buskermolen redde in de 85ste minuut de eer voor AZ door na een enorme dekkingsfout van dichtbij in te schieten: 1-3. Dit tot woede van Lobont, die zijn goede optreden natuurlijk beloond had willen zien met het houden van de nul. De treffer kwam echter te laat voor AZ om het duel een andere wending te kunnen geven.

,,We hebben aan onze plicht voldaan'', liet een opgeluchte Koeman na afloop weten. ,,De zege is moeizaam tot stand gekomen. De afgelopen weken waren zwaar voor ons.''