Menu

Ajax heeft iets goed te maken tegen FC Utrecht

Nog voor de competitie was begonnen, kwamen Ajax en FC Utrecht elkaar dit seizoen al tegen. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal verloren de Amsterdammers met 4-2. In het derde competitieduel van dit seizoen staan beide clubs opnieuw tegenover elkaar. Ajax kan zich komende zondag voor de eerder verloren wedstrijd revancheren.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, aanstaande zondag drie weken geleden, ging dus verloren. Maar de competitie is iets anders dan de Johan Cruijff Schaal. En in de competitie werd vorig jaar december in eigen huis gewonnen. Ajax keek toen reikhalzend uit naar de winterstop, Zlatan Ibrahimovic was geblesseerd en Maxwell was uit vorm. Een goede actie van Rafael van der Vaart bleek toen beslissend voor de wedstrijd. Voor het duel van komend weekeinde lijkt de situatie omgekeerd: Maxwell is eerder in de week door zijn collega-profs uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar en Ibrahimovic scoorde een week geleden tegen NAC een fabuleus doelpunt. Aan zelfvertrouwen voor deze twee Ajacieden derhalve geen gebrek. Rafael van der Vaart zal zijn actie van vorig jaar niet kunnen herhalen. De aanvoerder kampt nog met een enkelblessure die hij opliep in de interland Zweden - Nederland.

Ajax is de competie goed begonnen. FC Twente was de eerste tegenstander, een club die het de Amsterdammers vorig jaar in Enschede erg moeilijk maakte en dankzij Blaise N'Kufo de winst naar zich toe trok. Deze jaargang was het anders. Ajax liet zich niet verrassen en won met 3-2. FC Utrecht faalde in de eerste competitiewedstrijd. De club uit de Domstad kwam op een 2-0 voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 3-2 van NAC.

Die laatste club kwam Ajax vorige week tegen. Met maar liefst 6-2 schoof Ajax in de Amsterdam ArenA de Brabanders aan de kant. Meest opvallende moment was het doelpunt van Zlatan Ibrahimovic, die de hele defensie van NAC uitkapte en vervolgens simpel afmaakte. FC Utrecht stelde in de tweede ronde orde op zaken: ook de Domstedelingen scoorden veel en wonnen met 5-1 in eigen huis van RBC Roosendaal.

FC Utrecht heeft ten opzichte van vorig seizoen enkele wijzigingen in zijn selectie. Pascal Bosschaart en Patrick Zwaanswijk verlieten de selectie, Tim Cornelisse, Darl Douglas, Prince Rajcomar, Samir El Gaaouri, David di Tommaso en natuurlijk Hans Somers - door zijn twee goals won Utrecht de Johan Cruijff Schaal - zijn de nieuwe namen. Ajax daarentegen heeft geen grote veranderingen ondergaan. Maar juist het 'nieuwe' team van trainer Foeke Booy versloeg Ajax al eerder deze maand. Ronald Koeman kan in elk geval niet beschikken over Rafael van der Vaart en John O'Brien. Nicolae Mitea is weer fit en kan spelen.