Menu
Ajax heeft last van groeistuipen

Ajax heeft last van groeistuipen

Er zijn momenten waarop Ajax volwassen oogt, maar ook woensdagavond bewezen kinderlijke stommiteiten weer dat de ploeg in werkelijkheid nog in de puberteit verkeert. De Amsterdammers speelden een superieure eerste helft, waarin ze ADO Den Haag tot nederige figurant degradeerden. Volgroeide, verstandige voetballers weten hoe ze zo'n karweitje moeten klaren, maar de adolescent in Ajax bleek daar nog niet toe in staat. In een bizarre slotfase verloor de thuisploeg het hoofd en twee van drie zeker lijkende punten: 2-2.

Een zelden vertoonde omslag binnen de wedstrijd, gevolgd door een ontknoping die niemand had kunnen bevroeden, ze maakten dat er in de Amsterdam ArenA een sfeer van ongeloof en vertwijfeling heerste toen Ajax - ADO Den Haag om even over tienen werd afgesloten met het laatste fluitsignaal van invaller-scheidsrechter Peter van Dongen. Twee tegendoelpunten in de toegevoegde tijd brachten de bezoekers nog naast de Amsterdammers: wie dat in de pauze had voorspeld, zou volkomen terecht voor gek zijn verklaard.
Ajax bevestigde in de eerste helft immers dat er een immens kwaliteitsverschil bestaat tussen de eigen selectie en die van de tegenstander. Met ragfijne combinaties en veel diepgang vanuit de defensieve linies liet Ajax zijn opponent volslagen kansloos. Dat het halverwege 2-0 stond, mocht verbazingwekkend heten. Alleen al in de eerste tien minuten hadden de Amsterdammers drie grote scoringsmogelijkheden, maar Zdenek Grygera (een schot dat door de handen van de Haagse doelman Dorus de Vries glipte), Tomás Galásek (een harde inzet op de vuisten van de keeper) en Angelos Charisteas (kopbal) slaagden er niet in te scoren. De Griekse spits stond in de basis ten faveure van Markus Rosenberg.
Tien minuten later viel de onvermijdelijke openingstreffer alsnog. Wesley Sneijder bleef op doorzettingsvermogen aan de bal, speelde in op Steven Pienaar, die op zijn beurt kaatste naar Hedwiges Maduro. De Vries had geen verweer op de knalharde wreeftrap van de Nederlandse international: 1-0. Toen Sneijder de marge acht minuten later verdubbelde middels een subliem schot vanuit de draai, leek een feestelijke avond in het verschiet te liggen. Het zou een passende ambiance zijn geweest op een avond die afgesloten zou worden met de huldiging van twee voormalig Ajacieden; John O’Brien (nu in dienst bij ADO) en Cristian Chivu, bij wijze van verrassing overgevlogen vanuit Rome.
Ajax had op zijn hoede moeten zijn toen de voorsprong na 45 minuten ongewijzigd was en het noodgedwongen een wissel had moeten toepassen. John Heitinga verving Grygera, die met liesklachten de kleedkamer opzocht. Het was de voorbode van de ommekeer die komen zou; in de tweede helft moest Ajax de tol betalen voor jeugdige onbezonnenheid. De concentratie binnen het team verslapte, wat bijvoorbeeld te zien was toen Wesley Sneijder in een jolige bui dreigde met een imitatie van een nu al legendarisch doelpunt: dat van Jan Vertonghen, een avond eerder in de ArenA. Die actie was nog om te lachen, maar dat zou het publiek in de ArenA daarna niet meer doen. Eerst kreeg Heitinga een tweede gele kaart, net als in de eerste helft wegens het vasthouden van zijn tegenstander. Ajax moest met tien man verder en verloor meer en meer de greep op de wedstrijd, al kreeg de doorgebroken Mauro Rosales nog een ideale mogelijkheid om de beslissing te forceren. De Argentijn schoot voorlangs.
Een dure misser, zo zou blijken toen de stadionklok al stilstond op 90 minuten. Eljero Elia bracht ADO Den Haag terug tot 2-1, door een voorzet van de rechterkant langs Hans Vonk te glijden. In de consternatie die volgde, slaagde Ajax er niet in zijn kalmte te bewaren. Notabene Sneijder - ondanks zijn leeftijd al een gelouterd international - ging in de fout, door een vrije trap voor het Haagse doel te draaien en niet voor balbezit te kiezen. ADO kreeg zodoende de kans om een finale aanval op te zetten, waaruit Jan Paul Saeijs in vrije positie de gelijkmaker kon binnenschieten.
,,Onverklaarbaar”, noemde trainer Danny Blind het ineenstorten van zijn formatie. ,,Ik kan slechts herhalen wat ik al eerder gezegd heb, bij mijn aantreden in maart en later nog meerdere malen. Er zijn twee aspecten aan deze ploeg die mij bezighouden. Dat zijn het scorend vermogen en de ervaring. We halen te weinig rendement uit de kansen die we creëren en we missen de volwassenheid om complete wedstrijden naar onze hand te zetten.”
Daarmee probeerde Blind geen excuses aan te dragen voor de fouten die werden gemaakt. ,,De overtredingen die Heitinga maakt, mogen nooit gebeuren. Hetzelfde geldt voor die vrije trap van Sneijder. Ook voor jonge spelers moeten zulke elementaire zaken duidelijk zijn, maar kennelijk zijn ze dat niet.”
Wat nu, luidde de slotvraag op de persconferentie na afloop. Blind: ,,Je hebt geen keuze, je moet verder. We staan op een straatlengte achterstand op de koplopers in de competitie en dat was vanzelfsprekend niet het plan. We wilden de komende drie à vier wedstrijden winnen, zeker omdat voor de concurrenten een paar onderlinge confrontaties op het programma staan.”

Naar het fotoverslag Ajax - ADO Den Haag >>