Menu

Ajax heeft nog alles in eigen hand

Ajax weet na de laatste wedstrijd in de tweede groepsfase van de Champions League bij AS Roma of het zijn opmars langs de beste Europese clubteams mag vervolgen. Na het gelijkspel tegen Valencia (1-1) van dinsdagavond volstaat een gelijkspel bij de Italianen voor een kwartfinaleplaats. Maar ook bij een nederlaag, hoeft Ajax niet uitgeschakeld te zijn. Lees hier de scenario's.

Scenario’s in Rome:

1. Ajax wint in Rome: Ajax gaat door

2. Ajax speelt gelijk in Rome: Ajax gaat door

3. Ajax verliest in Rome

a. Valencia en Arsenal spelen gelijk: Arsenal en Roma gaan door. Arsenal eindigt met 8 punten, Ajax, Roma en Valencia allemaal met 7. In de onderlinge stand van de betrokken ploegen heeft Roma dan 6 punten en Ajax en Valencia ieder 5.

b. Valencia wint van Arsenal: Valencia en Arsenal gaan door. Valencia eindigt met 9 punten, Ajax, Roma en Arsenal allemaal met 7 punten. In de onderlinge stand van de betrokken ploegen heeft Arsenal dan 6 punten, Ajax 5 punten en Roma 4 punten.

c. Arsenal wint van Valencia: Ajax is afhankelijk van de uitslag van de nederlaag in Rome. Arsenal eindigt met 10 punten, Ajax en Roma ieder met 7 punten en Valencia met 6 punten. In de onderlinge stand van de betrokken ploegen heeft Ajax momenteel een 2-1 voorsprong op Roma. De Italianen hebben echter meer doelpunten gemaakt dan Ajax, en zouden daarop doorgaan als het in Rome ook 2-1 werd. Bij een 1-0 zege voor Roma, gaan de Romeinen naar de kwartfinale wegens dat ene doelpunt gescoord in Amsterdam. Bij een nederlaag moet Ajax dus twee keer scoren om verder te gaan en mag dan niet forser verliezen dan met 1 doelpunt verschil. Dus: als Ajax met maximaal één doelpunt verschil verliest en bovendien zelf minstens twee keer scoort, dan gaat Ajax door op uit gescoorde doelpunten.

De huidige stand in poule B:

1. Ajax 5-7 (5-4)
2. Arsenal 5-7 (5-3)
3. Valencia 5-6 (3-5)
4. AS Roma 5-4 (6-7)