Menu
'Ajax heeft nog tijd nodig'

'Ajax heeft nog tijd nodig'

Zijn officiële debuut voor Ajax werd niet wat hij ervan verwachtte. Ajax verloor de seizoensopener tegen Willem II met 2-1. Toch maakt Oleguer zich geen zorgen. ,,We moeten onszelf niet onnodig veel druk opleggen.”

Oleguer vrijdag tijdens de training in de ArenA. Oleguer vrijdag tijdens de training in de ArenA.

Zondag speelt hij zijn eerste officiële thuiswedstrijd voor Ajax. Roda JC is de eerste tegenstander die op bezoek komt in de ArenA. ,,Dat wordt ongetwijfeld speciaal”, zegt Oleguer Presas Renom vrijdag na de training. Heeft hij eigenlijk ooit van de Limburgse club gehoord? ,,Ik ken de naam, zeker. Maar ik weet verder niet heel veel van de club. Ik verwacht ik dat ik nog wel wordt bijgepraat door medespelers en de staf, maar belangrijkste is dat we zélf onze taken goed uitvoeren. We moeten zondag uitgaan van eigen kracht.”

En zondag moet er ook niet meer gedacht worden aan de wedstrijd tegen Willem II van twee weken geleden. ,,We begonnen goed”, blikt hij terug op zijn debuut. ,,Maar in de tweede helft, toen zij snel scoorden, raakten we de controle kwijt. We hebben nog wel kansen gekregen, maar helaas verloren we.”

Volgens Oleguer is het verlies tegen Willem II geen reden voor paniek. ,,Er is een nieuwe trainersstaf en er zijn heel wat nieuwe spelers bijgekomen”, zegt hij. ,,Het is logisch dat dan nog niet alles meteen helemaal perfect loopt. Er is tijd nodig om een team op te bouwen.” Oleguer spreekt uit ervaring. ,,Bij Barcelona hadden we hetzelfde toen Frank Rijkaard kwam. In het begin liep het nog niet goed, maar op een gegeven moment begon het te draaien. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk wedstrijden gaan winnen. Maar we moeten onszelf niet onnodig veel druk opleggen.”

Oleguer: 'Ik wil niet dat iedereen alles klakkeloos van me aanneemt.' Oleguer: 'Ik wil niet dat iedereen alles klakkeloos van me aanneemt.'

Zelf is Oleguer natuurlijk één van de nieuwkomers bij Ajax. De 28-jarige centrale verdediger, overgenomen van FC Barcelona, doet zijn uiterste best om zo snel mogelijk zijn draai te vinden in Nederland en Amsterdam. ,,Ik wil zo snel mogelijk Nederlands leren”, zegt de Catalaan, die tijdens de taallessen een behoorlijk goede indruk schijnt te maken. ,,Ook voor de communicatie in het veld is dat belangrijk.” In het hart van de Ajax-defensie voelt hij zich inmiddels al behoorlijk thuis. ,,Het gaat goed, moet ik zeggen. Maar ik ben niet iemand die snel tevreden is. Perfectie bestaat niet: het kan altijd beter. Dat geldt zeker ook voor mij.”

Oleguer is één van de meest geroutineerde spelers binnen de selectie van Ajax. Hij speelde jarenlang bij Barcelona en won met die club onder andere twee landstitels en de Champions League. Met zijn ervaring mag worden verwacht dat hij een leidende rol op zich neemt in het veld, en met name in de defensie. ,,Natuurlijk wil ik mijn visie delen met de andere jongens”, zegt hij. ,,Maar dat ik bijvoorbeeld de Champions League heb gewonnen, wil niet zeggen dat ik alles beter weet. Ik hoop niet dat iedereen alles klakkeloos van me aanneemt: ik wil juist discussie. Pas dan word je echt beter.”